^NiuNiek^ Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 amd i rdzenie które sie krusza(gwarancja uwzglednia te usterke) , zastanawiam sie czy nie mozna bylo wydac 3zl wiecej i dac nakladke miedziana jak na celerkach czy pentiumach i problem z glowy , a tyle prockow co trafia spowrotem do producenta chyba sie nie kalkuluje , i tak amd pograza sie w dlugach :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 To nie takie proste. Inżynierowie AMD próbują zrobić coś takiego, ale mają sporo problemów. Mogliby za to robić co innego - dodawać do każdego procka CopperShim'a i po sprawie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 slyszalem ze komus tam cooper nie pomogl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 No, CS nie przykrywa jądra tylko zapobiega przechylaniu się radiatora (co było najczęstszą przyczyną uszkodzeń). Jak ktoś walnął centralnie w rdzeń to się nie dziwię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Pamiętacie AMD K6 :?: On przecież miał na sobie heatspreader, zerwałem go kiedyś z padniętego procka i ukazał mi się widok podobny do dzisiejszych Athlonów... Kiedyś było to możliwe, a teraz jest z tym problem :?: Faktycznie, dziwna jest ta obecna polityka AMD :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Qrfa, co z tego, że na zewnątrz wygląda tak samo! To są zupełnie inne konstrukcje! Jakbyś zerwał HS z P4 czy Celka zobaczyłbyś podobny widok! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 i tak amd oszczedza 3zl , a traci 200zl i jest ok , dzifne , nafet bardzo, ale jest OK , jak ktos lubi doplacac do interesu to podziwiam za upor :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Może chodzi o patent? teraz najmniejsze <span style="color:red;">[ciach!]</span>a sie opatentowuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 W tej chwili chyba już sobie darują, bo zdaje się, że Hammery będą już zabezpieczone. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Moje przypuszczenia są następujące - selekcja jaki ma być procek (zegar) następuje pod koniec etapu produkcji. Po teście jakości laserem przecinane są mostki i grawerowany jest napis. Jeśli procek z powrotem miałby trafić na linię produkcyjną w celu przyklejenia tego heatspreadera, to napewno nie byłby to koszt 3zł, ale znacznie większy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer(@twojepc.pl) Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Nowe 0,13um Athlonikia maja napis nie na jadrze a na tabliczce organicznej podstawki. Poza tym jaki problem by pani zakladajaca HS stala za urzadzeniem wlepiajacym napisy. Nie trzeba wtedy slac CPU znowu na linie jak ty to twierdzisz :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 To jak według tego co pisze ^NiuNiek^. Prockie uszkodzone przez ukruszenie jądra nadają sie do wymiany gwarancyjnej. Toż to śmiech na sali. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^NiuNiek^ Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 niefiem czy wiesz ale action uwzglednia te suterke nie wiezysz to popytaj innych :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 przeciez to jak taktowany bedzie procesor jest z gory zalozone - po prostu wybiera sie procesory z roznych czesci wafla! potem losowo sa testowane czy dzialaja na takim taktowaniu jak powinny... A IHS? Po porostu amd oszczedza.... amd i rdzenie które sie krusza(gwarancja uwzglednia te usterke) bueheehehehheehee, oni nie wymieniaja takich prockow, jak wida jakiekolwiek ukruszenia badz przebarwienia to odsylaja procesor z kwitkiem ze byl nieprawidlowo uzywany :P powiedz mi gdzie jest na to gwarancja a tylko tam bede kupowal :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 To super qmpel miał Antka 1200 z Action. To teraz już wiem po co skupują ukruszone procki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Szkoda że jeszcze nie przyjmują połamanych kart graficznych i zrzuconych z 10 puiętra dysków ze śladem opn samochodowych :::)))) he he Zastanów sie ^NiuNiek^ czy to ma sens. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MK Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 amd i rdzenie które sie krusza(gwarancja uwzglednia te usterke) , zastanawiam sie czy nie mozna bylo wydac 3zl wiecej i dac nakladke miedziana jak na celerkach czy pentiumach i problem z glowy , a tyle prockow co trafia spowrotem do producenta chyba sie nie kalkuluje , i tak amd pograza sie w dlugach :cry: W stosunku do jednego procesora te 3 zlote to nic a jak wziąsc pod uwage cala ich produkcje to jakie oszednosci dla firmy i posrednio dla nas kupujacych tanie , wydajne(moje prywatna opinia) choc nie zawsze trwale produkty trzeba sie z tym pogodzic w koncu nie kazdy aemdek sie kruszy jak ciasteczko . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mutos Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Ale gdyby na prockach była blaszka jak dawniej to już by sie tak łatwo nie kręciło.... No bo jak sie w takiesj sytuacji dostać do mostków?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom.O Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 bueheehehehheehee, oni nie wymieniaja takich prockow, jak wida jakiekolwiek ukruszenia badz przebarwienia to odsylaja procesor z kwitkiem ze byl nieprawidlowo uzywany :P powiedz mi gdzie jest na to gwarancja a tylko tam bede kupowal :PMi wymienili ukruszonego Durona, ale ten sklep już niestety nie istnieje :( (wymienili z 600 na 650 :) tylko że czekałem 2 miesiące) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Ale gdyby na prockach była blaszka jak dawniej to już by sie tak łatwo nie kręciło.... No bo jak sie w takiesj sytuacji dostać do mostków?? O tym pomyslałem. Tak Wam źle i tak niedobrze... Ach Ci AMDekowcy :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 wszyscy mowicie ze AMD traci na braku HS'ow... Traci? Przeca i tak nie wymienia uszkodzonych die'oof... a wiadomo, kazdy kupi kolejnego :) takze raczej zarabia... LOL, wasze amd istnieje na rynku tylko i wylacznie dzieki braku HS:) hehe, teoria roku kekeke [sorka za ton wypowiedzi obijajacy sie o pojecie wojny amd-intel :)] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Ech.. Wy to macie problemy :-(. Jakos sie przez moje stare lapska tyle tych 'kruchych" AMD przewinelo - i ani jeden nie ucierpial. A moze sie nazbyt spieszycie? Dokad? A tym, ktorzy chcieliby "wojny" wszczynac (jaki to Intel dobry, bo sprzedal blaszke) przypomne, ze swoje procesory maja TYLKO dzieki istnieniu AMD (jakie by one nie byly). Gdyby Intel mial monopol, moze co 50-tego z Was stac by na CPU bylo. Swietnie pamietam "polityke cenowa" Intela, z czasow gdy mial monopol na pamieci Static RAM (1 KB - prosze siie nie smiac). Kosztowala taka kostka w koncu lat 60-tych tyle co pol samochodu klasy Ford. Dopiero konkurencja Toshiby "ukrocila" kochajacych szmal za wszelka cene "ludzi Intela".. Wkrotce potem zreszta odeszli z Intela, aby "tworzyc dla zwyczajnych ludzi" tworcy dzisiejszej potegi AMD (jego zalozyciele)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Ech.. Wy to macie problemy :-(. Jakos sie przez moje stare lapska tyle tych 'kruchych" AMD przewinelo - i ani jeden nie ucierpial. A moze sie nazbyt spieszycie? Dokad? A tym, ktorzy chcieliby "wojny" wszczynac (jaki to Intel dobry, bo sprzedal blaszke) przypomne, ze swoje procesory maja TYLKO dzieki istnieniu AMD (jakie by one nie byly). Gdyby Intel mial monopol, moze co 50-tego z Was stac by na CPU bylo. Swietnie pamietam "polityke cenowa" Intela, z czasow gdy mial monopol na pamieci Static RAM (1 KB - prosze siie nie smiac). Kosztowala taka kostka w koncu lat 60-tych tyle co pol samochodu klasy Ford. Dopiero konkurencja Toshiby "ukrocila" kochajacych szmal za wszelka cene "ludzi Intela".. Wkrotce potem zreszta odeszli z Intela, aby "tworzyc dla zwyczajnych ludzi" tworcy dzisiejszej potegi AMD (jego zalozyciele)... Pełna zgoda - ja też kilkaset razy zakładałem różne coolery i nigdy nic nie ukruszyłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kane Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Intel nie dlatego jest dobry, bo dal blaszke, tylko dlatego ze produkuje solidne procesory, ktore bardzo zadko padaja. To ze taki p4 1.8 mozna bez najmniejszych problemow podkrecic o 50 %, chyba cos mowi o jakosci procesorow intela. Nie interesuje mnie kto co kupi, kazdy ma wybor, intel czy amd. Nie wiem po co to politykowanie jaki to intel jest zly a amd dobry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajacyk Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 a ja w kwestii gwarancji na AMD. Na co właściwie jest gwarancja na procesor jeżeli większość sklepów nie uwzględnia ukruszenia jądra i spalenia proca? Przecież w sumie nic innego się nie może stać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Intel nie dlatego jest dobry, bo dal blaszke, tylko dlatego ze produkuje solidne procesory, ktore bardzo zadko padaja. To ze taki p4 1.8 mozna bez najmniejszych problemow podkrecic o 50 %, chyba cos mowi o jakosci procesorow intela. Nie interesuje mnie kto co kupi, kazdy ma wybor, intel czy amd. Nie wiem po co to politykowanie jaki to intel jest zly a amd dobry. Nie dlatego można P4 1,8 podkręcić o 50%, że intel robi dobre procesory, ale dlatego, że marketing intela pchnął nowesze procki w rejon cenowy i procków starszych, po prostu są to procesory underclockowane (miały one pierwotnie występować tylko w wersjach 2GHz i wyżej). Oczywiście to nic złego (a wręcz przeciwnie). Jednak tak na prawdę dobre procki pod tym względem to były Celerony 266/300 Celerony 533/566, Durony 600-650, niektóre serie Athlonów 1GHz. Te procesory nie miały sztucznie zaniżonego taktowania, a kręciły się 50% i lepiej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maybach Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 a nie zwrociliscie uwage ze procesora AMD nie sposob pomyslic z zadnym innym prockiem, biorac pod uwage ich wyglad, pewnie i o to chodzilo firmie, aby nie wygladaly normalnie tylko od razu rzucaly sie w okolo, poza tym sa ladniejsze niz Intele. btw. wbrew pozorom, nie jest tak latwo pokruszyc rdzen jak by sie moglo niektorym wydawac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Przecież zmiana procesorów na takei z heat spreaderami, to nie jest kwestai doklejenia blaszki za 3zł, tylko zmiana całej linii produkcyjnej, zakup nowych maszyn, zatrzymanie produkcji na czas montażu i doskonalenia techniki, testowanie i sprawdzanie! To są MILIONY dolarów! Koszty rosną, a przecież fabryki są rozsiane po całym świecie! Myślicie, że tak łatwo zmienić technologię z dnia na dzień? Kolejne procesory, będą już miały tę blaszkę zgodnie z tym co zapowiedziało AMD, a to głównie dlatego, że ich linia produkcyjna będzie stawiana od zera, a przysotosowanie maszyn, będzie tańsze i łątwiejsze niż miałoby to miejsce ze starymi prockami. Co do ukruszonych rdzeni, to przecież nie przesadzajmy, nawet taka lama jak ja nałożyła cooler na procka, a w dodatku takiego bydlaka i zgniatacza rdzeni jakim jest Dragon Orb (ponad pół kilowa cegła) i zero problemów, tak więc odsetek uszkodzonych procesorów wcale nie jest taki duży. Gwaracja jest na procki uszkodzone jeszcze przed zakupem, lub w trakcie transportu. Zamawiasz do sklepu 20 procków, i 3 przychodzą uszkodzone to ci je wymienią, ale każdy dystrybutor kieruje się własną polityką, niekiedy wyjątkowo chamską i skierowaną przeciw klientom (jak ostatnio mieliśmy przeczytać w poscie o Komputroniku i Athlonie XP 2000+... Podsumowując, AMD nie produkuje ty HS'ów, ale uczy się na swoich błędach i będzie je produkować, więc nie ma co narzekać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Do niektorych z Was: alez ja nie napisalem, co "lepsze", a co "gorsze" - stwierdzic to jest niemozliwe. Obie marki maja swoje "mocne" i "slabe" strony. Mi jedynie o cene chodzilo. Jestem pewien, ze gdyby nie bylo AMD, taki P4 kosztowalby np. nie 1000zl, a 20 tys. zl. Bo tak juz bylo! Wprawdzie to dotyczylo pamieci, ale ich rzeczywisty koszt produkcji byl tysiace razy nizszy niz cena detaliczna. Nie bez powodu jeszcze w latach 80-tych Silicon Valley inwestorzy nazywali "zyla zlota". Teraz zyski spadly znacznie. Zreszta AMD, gdyby z jakiegos powodu opanowalo rynek, tez porzuciloby swoje "poslannictwo" i zaczelo kropic slooone ceny. Bo na dzis dzien, procesory Intela sa ok. 2 razy za drogie - jak na swa wydajnosc i mozliwosci.. Kiedy stanieja? Moze jest tu trzeci konkurent potrzebny?.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 ta... nVidia sie wkręci na rynek procesorów... jeszcze pare generacji GF'ów i niedługo komputer będzie zbędny, a sama karta graficzna wystarczy do grania... Procesor już jest, pamiątki też... teraz jeszcze twardziel i mamy kompa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...