Skocz do zawartości
FiGi

Gigabyte K8NS + GeCube R9550 XT = brak wspolpracy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dosc nietypowy problem, otoz zakupilem sobie ostatnio ww. plyte oraz do niej grafike gecube - niby wszystko powinno pieknie dzialac a co sie okazuje ta plyta ma jakies zabezpieczenie przed wkladaniem kart AGP 2x (swieci wtedy dioda zwana " AGP 2X Indication LED ") i co smiesniejsze reaguje tym zabezpieczeniem na wlasnie mojego gecube ktory przeciez jest AGP 8X i wogule nie startuje komputera. Calkowicie jestem zagubiony bo z innymi kartami roznej masci plyta chodzi i wsio ok. Grafika sama tez w innym kompie chodzila bez problemu (choc oprocz mojego na jednym jeszcze odmowila pracy lecz tym razem w inny sposob - komputer wlaczyl sie ale nie grafiki jakby nie bylo). Jezeli macie jakis pomysl to prosze o podpowiedz...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam dosc nietypowy problem, otoz zakupilem sobie ostatnio ww. plyte oraz do niej grafike gecube - niby wszystko powinno pieknie dzialac a co sie okazuje ta plyta ma jakies zabezpieczenie przed wkladaniem kart AGP 2x (swieci wtedy dioda zwana " AGP 2X Indication LED ") i co smiesniejsze reaguje tym zabezpieczeniem na wlasnie mojego gecube ktory przeciez jest AGP 8X i wogule nie startuje komputera. Calkowicie jestem zagubiony bo z innymi kartami roznej masci plyta chodzi i wsio ok. Grafika sama tez w innym kompie chodzila bez problemu (choc oprocz mojego na jednym jeszcze odmowila pracy lecz tym razem w inny sposob - komputer wlaczyl sie ale nie grafiki jakby nie bylo). Jezeli macie jakis pomysl to prosze o podpowiedz...

Pozdrawiam

1. pobaw sie przerwaniami (jak nie potrafisz w biosie - to powyciągaj np inne karty, pożongluj nimi w slotach)

2. włącz AGPx4 w bios i wsadź kartę

3. wyłącz fast write i wsadź kartę

może to pomoże ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Obawiam sie niestety ze to jest jednak wina konstrukcji karty. Jest jedyna w kompia i nic oprocz niej w slotach nie ma, ale jeszcze poprobuje w biosie jak cos innego wsadze bo z ta sie nie uruchamia.

Narazie udalo mi sie dowiedziec ze za detekcje kart 2x w K8NS odpowiada PIN9 i PIN64 AGP:

- jezeli sa zwarte to wtedy plyta stwierdza ze to AGP2x (3,3v) i nie wlacza kompa

- jezeli sa rozwarte to wsio ok (AGP4x/8x 1,5v)

PIN9 to wg specyfikacji VCC3,3 a PIN64 Vddq1,5(lub 3,3 w slotach starszych od 8x).

Wiec albo karta bierze do czegos sobie 3,3v dodatkowo na boczku, albo to jakies niedopatrzenie.

Pytanie czy jakby sprobowac te piny zamalowac czyms czy to by rozwiazalo sprawe czy dalo kupe dymu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi