Skocz do zawartości
wronkis

Zmostkować??

Rekomendowane odpowiedzi

Przeglądałem różne fora i natknołem się na takie stwierdzenie że "Lepiej jest zmostkować bolec z zerem niż podpinać kompa do niezerowanej sieci"

Nie wiem gdzie to dokłądnie było, ale jak znajde to dam Ci linka"

Ponadto kumpel tak zrobił pare lat temu i cały czas wszystko jest ok!

Pod wodociągową raczej nie podłącze ponieważ rury są z tworzywa.

Uziemić chce dlatego, że obudowy od kompa i wzmacniacza kopią!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cała obudowa kompa jest na masie zasilacza a wszystkie kable do monitorów i kompów są robione do instalcji trójprzewodowej tzn faza teraz nazywa się ten przewód nie fazą{L1}tylko przewodem skrajnym zero-czyli przewód neutralny{N} i przewód ochronny czyli oznaczenie {PE} bo teraz taka instalacja elektr. to standard a tym masz dwu przewodową i nic nie kombinuj z tym kablem nie podłaczaj kołka do zera kołek może być tylko podłaczony to przewodu ochronnego ponieważ w stanie normalnym nigdy przez niego nie płynie prąd a przez zero płynie prąd bo to sieć jednofazowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co powiesz na to, że jak kiedyś była u nas kontrola z energetyki czy uziemienia w gniazdkach są sprawne to jak sprawdzali jedno z gniazdek w którym bolec jest ale nie podłączony do niczego bo przewodu uziemiającego nie było sami powiedzieli żeby taki mostek wykonać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE!!! NIE WOLNO CI MOSTKOWAĆ POD ŻADNYM POZOREM!!!

Jeśli chcesz uziemić to podłącz pod instalację wodociągową.

chlopie gdzies ty wyczytal ze nie mozna mostkowac , albo ze lepiej uziemic przez kaloryfer czy tez rury wodne

ehh moze lepiej nie czytaj tych elektrotechnik co masz bo moze sie to zle skonczyc

po pierwsze :

Gdzie masz napisane ze Co czy woda ma bys uziemiona ...

ehh ludzie ludzie

rob mostkowanie i nie sluchaj innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

instalacja dwu przewodowa to przeszłość teraz w nowych budynkach trójprzewodowa instalacja w dwu przewodowej można łączyć kołek z zerem ale i tak to nic nie da jest to ochronna bardzo słaba przed porażeniem teraz wszystkie nowe budynki muszą mieć trójprzewodową instalacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Excray : o sepie Ty mi nie mow , bo to szkolenie mam zrobione --> to raz

dwa : nie wymadzam sie

trzy , zalozmy nawet ze lepiej jest podlaczyc do kaloryfera , ( co jest totalna bzdura , bo u mnie pomiedzy kaloryferem a masa jest 220 , bo pewnie ktorys z sasiadow sie podpial tak jak ty radzisz ) , zalozmy jeszcez ze Co nie jest uziemione , kabel od uziemienia jest zerwany 9 tak jak u mnie w bloku ) czy sadzisz ze jak komuc pojdzie na bolcu 220 i ja bede akurat dotykal kaloryfera , to co sie stanie , albo z mom kompem ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mostkowanie jest głupie - bolec jest po prostu podłaczony do obudowy - i to czy go podłączysz do N czy nie JEZELI INSTALACJA JEST SPRAWNA to nie ma znaczenia - a jak jest niesprawna? to sobie podłaczasz faze do obudowy (bez mostka na bolcu masz faze w przewodzie N to miejsca rozwarcia) natomiast podłaczenie bolca do kaloryfera albo albo wody jest jak najbadziej pożądane

mostkowało sie pewnie żeby chronic w przypadku uszkodzenia urzadzenia el. takiego, w wyniku ktorego następuje rozwarcie obwodu z jednoczesnym zwarciem fazy do obudowy (mogę sobie coś takiego wyobrazic przy spaleniu silnika) - wtedy teoretycznie powinno zadzialac zabezpiecznie główne

jak Cię "kopie" to znaczy ze masz przebicie a przewod ochronny nie dziala - hm lepiej jednak znajdz jakis kaloryfer albo pomacaj instalacje - jak masz aluminiową to czesto pomaga pzreszlifowanie nadpalonych drutow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W starych instalacjach stosowalo sie mostek - i nie ma przepisow ze NIE WOLNO. "a jak sie uszkodzi instalcja ble ble ble" -[gluteus maximus].

Dlatego do takich zabaw uzywa sie grubych miedzianych przewodow i srubki dokreca sie duzym srubokretem a nie np. palcem ;)

A jak cos sie urwie... LUDZIE to nie kabel od myszki ze ma sie urwac, jak jakis flegmatyk nie bedzie tego skrecal tylko ktos normalny to to musi dzialac 10 lat i wiecej...

Za to do instalacji CO/Wodnej NIE WOLNO uziemiac - i taki przepis istnieje :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli na przewodzie zerowym w wyniku jakiejś awari poszłaby faza to przezież wybije korki!!!

Wieć 220V nie przejdzie na bolec ani na obudowe.

Tak na marginesie to:

Pytałem się wczoraj elektryka, który robił instalację elektr. u znajomego co myśli na temat mostkowania bolca z zerem.

Jego odpowiedz była następująca "No jasne, że się mostkuje!!! I na pewno nie jest to niebezpieczne!!!!"

Wniosek jest taki, że każdy robi sobie co chce! No i oczywiście każdy ma rację :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi