tomekaa Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Jakiś czas temu zainstalowałem linuxa mandrake 10. Po uruchomieniu komputera pojawiało się okno linuxa z możliwością wyboru: uruchomienie windowsa XP lub linuxa. Jednak ostatnio musiałem sformatować dysk c: i zainstalować XP od nowa. Teraz nie pojawia się to okno z wyborem. Podejrzewam, że linux ciągle siedzi na jakimś dysku, ale nie wiem gdzie. Chciałbym usunąć partycję z linuxem ponieważ potrzebuję więcej miejsca na dysku c: Jak to zrobić?? Próbowałem fdiskiem ale tam też nie widzi partycje linuxowej. Może są inne programy potrafiące wykryć partycję linuxa i usunąć ją?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Zarządzanie dyskami, tam wszystko zrobisz. Ja formatowałem partycje linuxa normalnie z Mój komputer>dysk>formatuj, ale u Ciebie nie będzie takiej możliwości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 Zarzadzanie dyskami jak sgj napisal to jedna z metod (w tym przypadku najprostsza i najtansza). Mozesz rowniez posluzyc sie Partition Magiciem. Fdisk rowniez powinien widziec te partycje z systemem plikow "unknown". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3ED Opublikowano 30 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2004 Jeśli chcesz mieć dalej Mandrake na dysku to uruchom go z cd wejdz do konsoli naprawiania czy jakos tak i przeinstaluj bootloader. Inne rozwiązanie: Odpal jakieś LiveCD np. Gentoo minimal i zamontoj dysk z linuxem pozniej chroot i dla lilo "lilo -v". :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...