Skocz do zawartości
Nargil

www.oi.edu.pl

Rekomendowane odpowiedzi

ruszyla kolejna olimpiada.

Mam pytanko odnosnie zedania:

skoczki - http://www.oi.edu.pl/php/show.php?ac=p1711...adania/oi12/sko

czy tylko mi sie wydaje czy tu jest duza liczba prawidlowych odpowiedzi a nie koniecznie te scisle podane w plikach *.out ( plik wsadowy sprawdz.bat do testowania rozwiazan )

A jesli juz *musza* wychodzic takie jak tam podane to czemu np dla przykladu na ww. stronie prawidlowa odpowiedzia jest:

3 0

0 1

a nie np

0 1

3 0

jest w tym jakas roznica ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro zaczalem temat ogolnie o oi to opisze moja wpadke :)

Wyslalem zadanie samochody poprzez sio. Program zostal zdyskwalifikowany poniewaz przekroczyl dozwolony czas dzialania ( 4 sekundy dla testu w ktorym wprowadzany jest 500000 elementowy ciag liczb typu long ).

Powodem tak dlugiego dzialania nie byl jednak blad w sztuce a *wielki lol*. Otoz:

cin >> p;vector <long> ciag;for(int i=0; i<p; i++){  long temp;  cin >> temp;  ciag.push_back(temp);}
samo wprowadzenie danych do programu zajmowalo tyle czasu ! ( ~6sekund )

gdy tylko zmienilem na:

cin >> p;vector <long> ciag;for(int i=0; i<p; i++){  long temp;  scanf("%i",  &temp);  ciag.push_back(temp);}
czas wykonania programu zmniejszyl sie do 0.36 sekundy !!!

Wniosek: scanf jest 16 razy szybsze od cin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi