Nargil Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 ruszyla kolejna olimpiada. Mam pytanko odnosnie zedania: skoczki - http://www.oi.edu.pl/php/show.php?ac=p1711...adania/oi12/sko czy tylko mi sie wydaje czy tu jest duza liczba prawidlowych odpowiedzi a nie koniecznie te scisle podane w plikach *.out ( plik wsadowy sprawdz.bat do testowania rozwiazan ) A jesli juz *musza* wychodzic takie jak tam podane to czemu np dla przykladu na ww. stronie prawidlowa odpowiedzia jest: 3 0 0 1 a nie np 0 1 3 0 jest w tym jakas roznica ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Skoro zaczalem temat ogolnie o oi to opisze moja wpadke :) Wyslalem zadanie samochody poprzez sio. Program zostal zdyskwalifikowany poniewaz przekroczyl dozwolony czas dzialania ( 4 sekundy dla testu w ktorym wprowadzany jest 500000 elementowy ciag liczb typu long ). Powodem tak dlugiego dzialania nie byl jednak blad w sztuce a *wielki lol*. Otoz: cin >> p;vector <long> ciag;for(int i=0; i<p; i++){ long temp; cin >> temp; ciag.push_back(temp);}samo wprowadzenie danych do programu zajmowalo tyle czasu ! ( ~6sekund ) gdy tylko zmienilem na: cin >> p;vector <long> ciag;for(int i=0; i<p; i++){ long temp; scanf("%i", &temp); ciag.push_back(temp);}czas wykonania programu zmniejszyl sie do 0.36 sekundy !!! Wniosek: scanf jest 16 razy szybsze od cin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...