Skocz do zawartości
eduardo

Pomocy problem z abitem nf7

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z abitem nf7, skladalem koledze kompa , abit nf7, maxtor 120gb, radek 9550, no i jak wkladam plyte z win XP to zaczyna ja obracac i wyskakuje blad " Brak pliku ntldr", jezeli nie wloze plyty z win XP jest taki sam komunikat!! Nie ma znaczenia czy plyta czy bez, dysk przestawialem w biosie na LBA ale dalej to samo, Prosze o pomoc jak najszybciej, i przepraszam bo pewnie zle napisalem tego posta nie w tym dziale ale nie mam czasu!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to iż na dysku są jakieś pozostałości po partycji ntfs(instalce systemu)

Taki komunikat pojawia się przeważnie gdy system straci zapisy w sektorze rozruchowym dysku - ale być moze się myle

Sprawdź dysk i ewentualnie usuń wszystko z niego

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to raczej nie to bo dysk jes nowy, zrobione zostaly tylko partycje ja osobiscie mialem problem z moja plyta DFI tez nie moglem zainstalowac wina ale trzeba bylo tylko przestwaic dysk w biosie z Auto na LBA ale w ty6m przypadku nie pomaga i na CHS tez nie. Prosze o dalsze probozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe przyczyny:

1.Computer is booting from a non-bootable source.

2.Computer hard disk drive is not properly setup in BIOS.

3.Corrupt NTLDR and/or NTDETECT.COM file.

4.Misconfiguration with the boot.ini file.

5.Attempting to upgrade from a Windows 95, 98, or ME computer that is using FAT32.

6.New hard disk drive being added.

7.Corrupt boot sector / master boot record.

8.Seriously corrupted version of Windows 2000 or Windows XP.

9.Loose or Faulty IDE/EIDE hard disk drive cable.

Zakładam że dysk nowy, jeszcze nie formatowany.

Po pierwsze sprawdź:

-czy płyta z XP jest w porządku

-taśmy

-czy bios wykrywa dysk; zworki

-spróbuj resetować cmos

Sorry za podwójną odpowiedź ale tu chyba zagląda więcej ludzi a ostatnio trudno na forum uzyskać odpowiedź na podstawowe problemy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za odpowidzi ale tylko "jacex" mial racje w tym zeby sprawdzic dysk z xp! Kolega dal mi plyte z windowsem i zapewnial ze jest wszystko a dzisiaj mi mowi ze pytal sie tego od kogo ja pozyczal i ze owa plyta jest niepelna, brak na niej plikow, a ja sie tyle naglowilem biosa resetowalem i wogule co tylko wiedzialem, ale dzieki za pomoc, THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...