hellsin Opublikowano 26 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2004 NO wlasnie tak jak w temacie -ostatnio z Intelowskim coolerem temp. dochodzi mi w programie MBM 5 do 70 stopni , normalnie bylo tak 61 stopni ale to i tak moim zdaniem chyba za duzo :( Ile normalnie powinna wynosic temp. tego procka ?? Procek ma rok - wersja BOX PIV 3.0 (800Mhz) 512kb cache L2 , socket 478 , jak bedzie trzeba to podam wiecej danych Dziekuje i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 A na jakiej plycie glownej? - to chyba najwazniejsze i czy mierzyles temp. tylko programami typu MBM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Plyta glowna Gigabyte 8KNXP , procek nie jest w stanie podkreconym choc raz tam go przesunolem o 200 Mhz do przodu :) W programie Gigabyte do podkrecania komponentow na plycie takich jak procek i ustawianie napiec wskazuje mi ta sama temp. :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korodajm Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 U mnie taki proc ma w spoczynku na BOXie (od prescota z miedzią) ok 45-51 stopni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misio_m Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 u mnie jak przeglądam strony itp to ~42 stopnie, oczywiscie buda wentylowana, jeden wciagajacy i jeden wyciagajacy, w budzie mam ok 37 stopni więc i tak dużo ale 3 dyski mam niestety :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Mam taki sam procek i jest 47-50 stopni i nigdy nieprzekracza 50 nigdy :D choćbym niewiem co robił :D A jestem oczywiście na boxowym chłodzeniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radomek Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 W mnie w spoczynku max 40 (teraz mam 36) :D a w stresie to najwiecej bylo ponad 50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 a co moze byc przyczyna takiego nagrzewania sie procka ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 zła wentylacja obudowy, zla (zle nałozona) pasta. mało wydajny cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 zła wentylacja obudowy, zla (zle nałozona) pasta. mało wydajny cooler. Procek ma BOX - owski wentyl !! Z tylu obudowy powietrze odbiera wentylator 80 mm , dodatkowo na plycie mam DPS no i chipset tez jest chlodzony , musze chyba zajrzec do obudowy dzis bo mnie to niepokoji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 co z tego, ze jeden odbiera skoro zaden tego powietrza zimnego do obudowy nie wpycha? zamontuj z 3 wentylatory 1 wpychajacy 2 odbierajace.... albo otworz obudowe wogole. poza tym zmien paste pod procesorem na np ocz+ albo AS 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 co z tego, ze jeden odbiera skoro zaden tego powietrza zimnego do obudowy nie wpycha? zamontuj z 3 wentylatory 1 wpychajacy 2 odbierajace.... albo otworz obudowe wogole. poza tym zmien paste pod procesorem na np ocz+ albo AS 5 ale moge zrobic taki manewr nie tracac gwarancji ?? pozatym to czy mozliwe jest zle zamontowanie wentyla na procku daj mu wieksza temp. ?? i jak cos to gdzie dostac te pasty , no i czy to jest srebro w plynie czy silikon ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PELE Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 paste kupisz w wiekszosci sklepów weź z dodatkiem srebra. A to że masz taką temp. moim zdaniem jest wina właśnie złego zamontowania radiatora lub złe rozprowadzenie pasty jak bedziesz to robił to kup bardzo drobny papierek wodny i wyrównaj nim powierzchnie, która styka się bezpośrednio z prockiem mi pomogło :D ok 5stopni mniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 jesli to składak składany w sklepie to otwierajac obudowe zrywasz pląbe = tracisz gwarancje. jesli sam skladales kompa to nie tracisz na nic gwarancji, chyba ze cos uszkodzisz - ale przy p4 nie ma co uzkodzic. musisz byc jedynie ostrozny zeby nie zadrapac niczym laminatu płyty głownej bo tam sa sciezki. ogolnie badz delikaty jak z jajkiem. rob wszystko z głowa jesli czegos nie wiem poczytaj. zdjecie coolera i zmiana pasty to nic trudnego. 1. otwierasz bude 2. odpinasz zaczepy od coolera 3. wyciagasz wtyczke od coolera z plyty glownej ciagnac za kabelek - delikatnie. 4. wyjmujesz procesor z socketu i bierzesz aceton na wacik. czyscisz gorna czesc procesora az wyczyscisz dokladnie paste. to samo robisz z radiatorem. - mozesz go nawet wlozyc pod kran jesli jest zakurzony. 4. wkladasz procka, nakladasz troszke pasty i rozprowadzasz go karta kredytową lub telefoniczna po procesorze - tej pasty daj naprawde cieniutka warstwe. nastepnie dajesz tez troszke pasty na radiator i wytrzyj ta paste papierm toaletowym - zeby jedynie wypelnic mikro szczeliny w radiatorze. zakladasz radiator i zapinas zzaczepy. wkladasz wtyczke do plyty glownej i odpalasz kompa. wsio! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 jesli to składak składany w sklepie to otwierajac obudowe zrywasz pląbe = tracisz gwarancje. jesli sam skladales kompa to nie tracisz na nic gwarancji, chyba ze cos uszkodzisz - ale przy p4 nie ma co uzkodzic. musisz byc jedynie ostrozny zeby nie zadrapac niczym laminatu płyty głownej bo tam sa sciezki. ogolnie badz delikaty jak z jajkiem. rob wszystko z głowa jesli czegos nie wiem poczytaj. zdjecie coolera i zmiana pasty to nic trudnego. 1. otwierasz bude 2. odpinasz zaczepy od coolera 3. wyciagasz wtyczke od coolera z plyty glownej ciagnac za kabelek - delikatnie. 4. wyjmujesz procesor z socketu i bierzesz aceton na wacik. czyscisz gorna czesc procesora az wyczyscisz dokladnie paste. to samo robisz z radiatorem. - mozesz go nawet wlozyc pod kran jesli jest zakurzony. 4. wkladasz procka, nakladasz troszke pasty i rozprowadzasz go karta kredytową lub telefoniczna po procesorze - tej pasty daj naprawde cieniutka warstwe. nastepnie dajesz tez troszke pasty na radiator i wytrzyj ta paste papierm toaletowym - zeby jedynie wypelnic mikro szczeliny w radiatorze. zakladasz radiator i zapinas zzaczepy. wkladasz wtyczke do plyty glownej i odpalasz kompa. wsio! dziekuje bardzo - zobaczymy najpierw przetrze radiator i zobaczymy jak pojdzie temp. w dol bo jak na razie mam jakas paste pod reka ale ta juz jest stara wiec jutro pojde kupic nowa :) Procek i plyta byly kupowane jako czesci :) Wiec chyba nie strace gwarancji jesli tak mowisz :) Chyba jeszcze dodatkowo zastanowie sie nad zmiana coolera :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 polece Ci cos: 1. jesli kupowac paste to na bazie srebra: albo OCZ+ albo Arctic Silver 5. od biedy mozna Arctic ceramique - nie przewodzi pradu. z pastami ze srebrem musisz uwazac zeby nigdzie nia nie kapnac zeby po prostu czegos nie polaczyc bo mzoe cosik sie spalic... co do coolera to polecam Ci ZALMAN CNPS 7000B -drogi ale b. wydajny i napewno bardziej cichy niz ten Twoj box owy... wogole ladnie podkreciles procka i jak dla mnie to wymiana coolera byla by koniecznoscia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 polece Ci cos: 1. jesli kupowac paste to na bazie srebra: albo OCZ+ albo Arctic Silver 5. od biedy mozna Arctic ceramique - nie przewodzi pradu. z pastami ze srebrem musisz uwazac zeby nigdzie nia nie kapnac zeby po prostu czegos nie polaczyc bo mzoe cosik sie spalic... co do coolera to polecam Ci ZALMAN CNPS 7000B -drogi ale b. wydajny i napewno bardziej cichy niz ten Twoj box owy... wogole ladnie podkreciles procka i jak dla mnie to wymiana coolera byla by koniecznoscia... P.s ja go wogole nie podkrecilem - teraz jest w fabrycznych ustawieniach , prze pewien czas chodzil jako 3.2 ale to tylko prze 2 dni :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hellsin Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 no i wszystko sie dzis okazalo siedzialem godzinke czyszczac kompa w srodeczku - wentylator byl caly w syfie (tak to jest jak sie ma czas na dziewczyny a nie na sprzatanie :( ) To byl pierwszy powod , drugi to to ze podczas skladania kompa razem z qmplem nie zatrzaslismy drugiej czesci plastyku mocujacego z plyty glownej co przyciskal cooler do procka i jedna strona dostawalo sie cieple powietrze krazace wokol procka - efekt temp. czysty wentyl 59 stopni brudny nie chwalac sie bo nie ma czym 80 stopni :!: :evil: Dobrze ze wtedy przeczyscilem wentyla bo procka juz bym nie mial i plyty glownej tez nie - tak podejrzewam choc slyszalem ze ten PIV wytrzymuje do 90 stopni :) Jednym slowem twarda bestia z niej. Co mnie zmusilo do zajrzenia - ano oprocz waszych temp. to ze w Gigabyte Easy Tune mialem zawsze czerwony wskaznik temp. na tablicy z napisem CPU (wiadomo co to jest :) ) No i procek sie tag grzal :( Dzis docislem druga plastykowa klamerke , przeczyscilem full kompa wlacznie z DPS -em i temp. spadla do 45 stopni :D Na razie nie musze nic kabinowac - pasty i coolery beda pozniej :) Choc teraz zastanawia mnie drugie czerwone pole w tym programie Gigabyte -a , mianowicie jaka powinna byc predkosc obrotowa seryjnego boxowskiego wentyla bo moj kreci sie na 2700 obrotach i nie wiem czy to dobrze , do tego oprocz tej wartosci fana glownego mam 2 nastepne POWER 1 i SYSTEM - do czego one moga byc ?? - pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korodajm Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 No 2700 to środkowy zakres obrotów BOXa. U mnei kręci się na QFanie od 1850 do 3800, a drugi jaki mam od Prescota dochodzi nawet do prawie 5000 obr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybeks Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 U mnie box na prescocie to ponad 2.4tysiaka trzyma. a temeratury na nim z pasta ceramique mam 42 idle 60 stress bez OC z OC na 3.5 to samo w stresie moze o 1-2C wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Na moim sprzęcie temperatura w stresie CPU waha się średnio w bardzo ciepłe dni, a mam pokuj od słonecznej strony, między 44 - 48 Stopni. Jeśli przyjąć ze Asus w stresie zaniża temperaturę o 10 stopni to mam max 58. Podobno granica dla tego procesora jest 69 C. Raz zdarzyło mi się ze miałem 50 C czyli 60. Wiatrak w stresie chodzi średnio ok 3500 - 4000 obrotów w upalne dni. Normalnie, czyli tak jak dzisiaj, /Promienie słońca nie przebija się przez warstwę chmur/ w stresie mam 44 C (czyli 54) a wiatrak kreci się z szybkością 2960 obrotów. Cooler jest Boxowy, obudowa BIGTOWER, jeden wiatrak wpychający i jeden wiatrak wypychający powietrze. Standardowo, nie było wiatraka wypychającego. W obudowie zbierało się cieple powietrze, tak, że jej górna część była gorąca. Zamontowanie wiatraka wypychającego rozwiązało problem. Mostek północny jest chłodzony pasywnie standardowym radiatorem, a południowy nie ma w ogóle chłodzenia. Zakładam, że w Ciepłe dni u mnie w pokoju jest tak duży upał, że ja wymiekam, tak więc są to warunki naprawdę ekstremalne. Okna na maxsa pootwierane a do tego duży przeciąg. Maxsymalnie procesor się grzeje do 49/50 C (59/60), tak więc TWOJA temperatura jest zdecydowanie za wysoka !!!! o te 10-20 stopni!!!. Koniecznie coś z tym zrób. Pozdrawiam. Ps. Płyta główna ma w stresie w upały od 44 - do 48 stopni. Teraz w chłodniejszy dzień w stresie ma 40 stopni. Dodam, że stres to 2x Seti home + 3dMArk lub inna gra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...