amade Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Witam! Na kompie mam dwa systemy XP, każdy na innym dysku. Jeden do pracy, na drugim mam gry i "użytki". Proc delikatnie podkręcony na 3.25Ghz i tutaj wszystko ok(Prime itd). Uużywałem sterowników Omega na systemie z grami. Założyłem "kanapkę" Zalmana na Radeona, grube radiatory na pamięci i wentyl. Zacząłem po mału kręcić i szło nieźle, znaczy bez sensacji typu zwisy czy artefakty, zresztą starałem się nie przesadzać. Następnego dnia włączam komp, wybieram system do uruchomienia a ten zabiera się do sprawdzania dysków, sprawdza - ok po czym restart i od nowa sprawdza dyski..! Wybieram drugi system - ten z grami - sytuacja się powtarza, tyle że po spr. dysków system odpala. Restartuję go więc, bo mam ochotę "popracować" i cały czas to samo - CHKDSK - ok, restart i tak wciąż. Pomaga ..format interesującej go partycji. Po nast. sesji z podkręcaniem sytuacja się dokładnie powtarza.. Trochę to kłopotliwe. Usuwam "Omegi", instaluję ATITool ze sterami softmoded do mojej grafiki. Zabawa, granie też miło(jak dla mnie) po czym akcja z CHKDSK'em się powtarza, ale po skanowaniu oba systemy tym razem odpalają. Prawidłowość jest wyraźna - kręcenie i granie= CHKDSK po wyłączeniu kompa na noc. Mocny w tym nie jestem, czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim? Czy w moim przypadku(dwa systemy) tylko wymiana biosu w grafice i danie spokoju softowym sposobom na jej kręcenie wchodzi w grę? Amade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Mialem cos podobnego, tyle, ze u mnie wystepowalo zapetlenie po tym jak po restarci i zaplanowanym sprawdzaniu dysku wlazlem do biosu :D Anuluj sprawdzanie hdd, to winda sie uruchomic powinna normalnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amade Opublikowano 27 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2004 Taak, możnaby w ten sposób :? Dzięki! Ale będę jeszcze węszył. Na dyskach nagrywam muzykę, znaczy dźwięki i wolałbym wcześniej wiedzieć, jak coś z którymś się zacznie chrzanić, niż stracić np. miesięczną robotę - po części z tego żyję :) Pozdrawiam! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amade Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Dobra, dałem spokój z Ati Tool, ale nie od razu. Ze strony http://www.techpowerup.com/bios/ pobrałem bios do do mojego modelu karty, trochę eksperymentów i po krzyku :D Ciekawe, że na tej stronce można od razu sobie "zamówić" ustawienia taktowania w opcji Adwanced. Za każdym razem podglądałem sobie dla pewności parametry biosów za pomocą RadEdit'a. Samo flashowanie proste w zasadzie (dzięki http://forum.purepc.pl/about19647.html :wink: ) u mnie akurat przebiegało za każdym razem bez żadnych problemów. Ostatecznie ustaliły się następujące parametry: core clock - 425.25 Mhz(wcześniej 324Mhz) memory clock - 499.50 (wcześniej 405Mhz) Po wgraniu biosu o tych parametrach odinstalowałem(po wczesniejszych kilkudniowych testach) AtiTool, dla pewności zainstalowałem od nowa sterowniki z http://www.techpowerup.com/softmod/ i jest gicio :D Ten "Radek"9600 nie jest "demonem szybkości" i nie oczekiwałem po nim oszałamiających efektów, jednak wydajność wzrosła. W "oryginale" w 3DMarku2003 było 2531, teraz jest 3188, co jest średnią z kilkunastu testów(max 3203, min 3152). Jakby nie patrzeć 26% lepiej. Chłodzę to Zalmanem ZM80C + Went. OP1. Na pamięci dałem(podwójnie, jeden na drugi) aluminiowe radiatorki z Allegro. W 3DMarku i na grach wentylator chodził na 12v, do codziennej pracy używam 5v, ale radiatory są wtedy zimne więc chyba mozna go wyłączać. Generalnie pamięci(samsung) działały przy wyższych zegarach, ale ATITool wykazywał jednak błedy po dłuższym(ok.godz) skanowaniu mimo ze w trakcie grania( Colin4 1024x768, LOTR Powrót króla j.w.) ani w 3DMarku nie zauważałem jakichś śmieci. Być może z miedzianymi radiatorami poszłyby stabilnie troszke wyżej, ale i tak nie są to wyczynowe kości przecież. Najważniejsze że problem z CHKDSK'em ustąpił a i nauczyć się czegoś można było po drodze :) Pozdrawiam! Amade Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...