Skocz do zawartości
ksiądz

IrDA - system stwarza problem - HELP!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem kabelek szeregowy z wykorzystaniem protokołu IrDA z myślą o sterowaniu PCeta za pomocą pilota. Podłączam kabelek instaluje program Girder i działa :D Ale pewnego dnaia ostanowiłem się pobawić i zainastalowałem kabelek jako nowe urządzenie... bęc! W zasobniku pojawiła się ikonka wskazująca aktywność podczerwieni. Ale nie było mi to wielce potrzebne wiec odinstalowałem. Po pewnym czasie jednak zapragnąłem połączyć sie z telefonem za pośrednictwem tego kabla i od tamtego czasu nie moge tego zrobić. System instaluje kabelek, nie ma żadnych konfliktów, niby wszystko jest ok tylko nie pojawia się w zasobniku ikonka i nie ma komunikacji... nie wspomnę o świeżym systemie i aplikacji do komunikacji z komórką... hmmm... w czym może tkwić problem???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie ikonka w zasobniku systemowym pojawia się tylko w czasie komunikacji, np z komórką.

Miałem kiedyś podobny problem, ale okazało się że po prostu nie uaktywniłem w komórce połączenia IRDA. W momencie uaktywnienia i położenia komórki przy kabelku pojawia się ikonka w zasobniku i wszystko hula. Kiedy komórkę odsunę połączenie zanika wraz z tą ikonką.

[/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

a za pierwszym podłączeniem kabelka ustawiałeś coś w BIOSIE? Miałeś jakąś instrukcję co tam trzeba ustawić?

Jezeli jest to kabelek na port szeregowy to nic sie nie przestawia.

Jezeli jest to modól podlaczany do plyty glownej.. to wtedy w BIOS-ie przestawiesz COM2 na IRDA ... i tam sa jeszcze dwa tryby do tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi