Skocz do zawartości
Aeroo

jaka pasta najlepsza

Rekomendowane odpowiedzi

w sumie nie bylem pewny czy wybrałem dobre miejsce na ten temat ale jesli nie to prosze o przeniesienie. a chodzi mi o to bo jakos nie trafilem na forum na to jaka pasta jest według WAS najlepsza do chłodzenia wodnego własnie takowe kupilem do uzycia na grafie i na procu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu miałaby być inna niż do chłodzenia powietrzem 8O ? przecież sposób wymiany ciepła między procem a coolerem sie nie zmienia, inne jest tylko odbieranie ciepła z coolerka.

Z własnych doświadczeń polecam Arctic Silver 5, mam ja pod WR IV i zamierzam użyć do zakładanego wkrótce wc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a kto powiedzial ze ma byc inna (fakt troche zle to sformułowałem, bo wiem ze to bez roznicy jakie chłodznie) chodzi mi tylko o to jaka bo juz mi sie skonczyla to arctic co mialem przy starym coolerku a ze zmieniam na WC to pomyslalem ze i moze jakoas paste kupie lepsza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Z własnych doświadczeń polecam Arctic Silver 5

Znaczy się na bazie srebra? I masz AMD? Mi w sklepie serwisant mówił, że na stronie AMD jest napisane, że nie wolno stosować srebrnej. Niestety nigdzie nie znalazłęm potwierdzenia tej rewelacji. Oczywiście na stronie producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

Znaczy się na bazie srebra? I masz AMD? Mi w sklepie serwisant mówił, że na stronie AMD jest napisane, że nie wolno stosować srebrnej. Niestety nigdzie nie znalazłęm potwierdzenia tej rewelacji. Oczywiście na stronie producenta.

Pewnie chodzi o to, ze niektore srebrne pasty moga przewodzic prad elektryczny i laczyc niektore mostki na procesorku lub robic inne nieporzadane rzeczy. AS 5 akurat pradu nie przewodzi :-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Cześć

Pewnie chodzi o to, ze niektore srebrne pasty moga przewodzic prad elektryczny i laczyc niektore mostki na procesorku lub robic inne nieporzadane rzeczy. AS 5 akurat pradu nie przewodzi :-).

Dokładnie, a poza tym zależy jeszcze jak się tą pastę nałoży. Jeżeli ten serwisant należy do 'speców' uważających że pastą należy wypełnić jak najwięcej przestrzeni między amd a coolerem, to faktycznie ma powody żeby obawiać się srebrnych past 8)

Jak postępujesz zgodnie z instrukcją, to krzywdy sobie nie zrobisz, nawet jeżeli pasta przewodzi prąd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

Pewnie chodzi o to, ze niektore srebrne pasty moga przewodzic prad elektryczny i laczyc niektore mostki na procesorku lub robic inne nieporzadane rzeczy

Skoro AMD uważa, że każdy smarujący to ciapa, co popaskudzi cały procek, to zgodzę się z nimi, że nie powinno się używać srebrnej pasty :lol:

NA mój zdrowy, chłopski rozum wydaje się, że smarując samo jądro nic nie powinno się dziać.

A serwisant zdaje się całkiem sensowny, tak więc nie wiem skąd wziął legendę o zakazie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to teraz takie krotkie pytanie bo temat troche nam schodzi na Panaów servisantów :P czy pasta ceramique arctic i silver 5 przewodza podobnie cieplo czy widac jakies znaczace roznice co do temp. na ktorejs bo ta 1 kosztuje kolo 20 a ta druga 35 a 15 zł róznicy na pascie do dla mnie dużo... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi