_Vip_ Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 YyyYyyyy aerogate3 to porazka ;)... Aerogate 2 jest miodek gdyby dalo sie wylaczyc podswietlanie calkiem - a ktos wie jak jest w tym o ktorym jest ten topick??? (moze bede mial na tygodniu na tescik :) ) a znasz inny panel ktory ma regulacje napiecia na wyjsciu ponizej 5V i mozliwosc calkowitego wylaczenia wentylka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 YyyYyyyy aerogate3 to porazka ;)... Aerogate 2 jest miodek gdyby dalo sie wylaczyc podswietlanie calkiem - a ktos wie jak jest w tym o ktorym jest ten topick??? (moze bede mial na tygodniu na tescik :) ) porazka powiadasz :?: znajdz mi drugi panel ktory ma plynna regulacje napiec z zakresu <5V-12V i wiesz co...? nie ma drugiego takiego ! prosty panel posiadajacy najwazniejsze funkcje bez zbednych udziwnien jak dla mnie bomba... ;]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 zawsze mozesz diodki wyjąć albo je odciąć od prundu mi się on najbardziej podoba z tych wszystkich paneli co do aerogate3 to jest dla mnie totalna porażka... z pozostałych mi się podoba jeszcze ten zalman i akasa, ale nie jest to gatewatch, choć on też nie jest doskonały, to wiadomo co do regulacji v to cholera wie - jedni podają tak drudzy inaczej... upewni mnie albo producent podając info na www albo sam sie upewnie jak bede miał go w łapkach edit: dzikie i modedkompz podają 5-12v Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2004 zawsze mozesz diodki wyjąć albo je odciąć od prundu mi się on najbardziej podoba z tych wszystkich paneli co do aerogate3 to jest dla mnie totalna porażka... z pozostałych mi się podoba jeszcze ten zalman i akasa, ale nie jest to gatewatch, choć on też nie jest doskonały, to wiadomo co do regulacji v to cholera wie - jedni podają tak drudzy inaczej... upewni mnie albo producent podając info na www albo sam sie upewnie jak bede miał go w łapkach edit: dzikie i modedkompz podają 5-12v mam obydwa panele na tescie niebawem recka bedzie na GW miezylem miernikiem i min pokazywal 7v :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 19 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2004 dziwne, nie znaczy ze Wam nie ufam, ale przeglądając recki zagraniczne znalazłem txt potwierdzający to co podają dzikie,modedkompz, hipermax: Für die manuelle Steuerung der Drehzahl bietet AeroCool einen Bereich von 2000 bis 9000 Umdrehungen pro Minute im Bereich von 5 - 12 Volt an. Durch drücken der + und - Tasten, kann die Drehzahl in hunderte Schritten bestimmt werden. TU to samo (Entscheidet man sich für die manuelle Bestimmung der Drehzahl, ist dieses für Lüfter zwischen 2000 und 9900 Umdrehungen pro Minute im Bereich von 5 bis 12Volt) tutaj nie znam prawie wcale niemieckiego ale chyba dobrze wnioskuje, moze ktoś to przetłumaczy, lub poda choćby generalne wnioski z tego: Entscheidet man sich für die manuelle Bestimmung der Drehzahl, ist dieses für Lüfter zwischen 2000 und 9900 Umdrehungen pro Minute im Bereich von 5 bis 12Volt einfach über die "+" und "-" Bedienelemente in Hundeterschritten möglich. Die gewünschte Drehzahl wird dann innerhalb der nächsten Sekunden langsam, also nicht ruckartig, angesteuert. Eine Aus-Funktion gibt es leider nicht! Für Ventilatoren unter 2000 RPM liegt die niedrigst mögliche Drehzahl aus Sicherheitsgründen, damit die eingestellte Spannung nicht die Anlaufspannung des jeweiligen Lüfters unterschreitet, bei Maximaldrehzahl - 500 RPM. Ein Fan mit maximal 1800 Umdrehungen kann also minimal mit 1300 Umdrehungen angesprochen werden. Seltene Lüfter über 9900 RPM kann die GateWatch mit minimal der Hälfte der Maximaldrehzahl betreiben. [update]: Die Maximalbelastung pro Lüfterkanal beträgt 1,7Ampere, also ca 20,4 Watt. na którejś z hiszpanskich stronek (akurat hiszpanskiego sie ucze :twisted: ) znalazłem info tego typu: "De igual manera monitoriza la velocidad de hasta 4 ventiladores que podamos tener instalados en nuestro PC, y además nos permite regular sus rpm hasta el valor deseado, en incrementos de 100rpm, desde el 50% hasta el 100% de la velocidad nominal del ventilador." ->wynika z tego tyle, że mozemy sterować pracą 4 wentylatorów kontrolując ich RPM w przedziale % od 50 do 100% jak widać nie ma tu mowy o napięciach... jak dla mnie to: -nie uwierze w nic dopóki sam nie sprawdze, bo za dużo jest sprzecznych ze sobą informacji, jak sprawdze na pewno dam znać -cholera wie, moze są jakieś różne wersje, w co wątpię... ogólnie to 8O 8O 8O naszrajbowałem mejla do aerocool w tej sprawie... zobaczymy co odpowiedzą, jeśli wogóle odpowiedzą... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 wiem ze post po poście ale to 4 dni różnicy i pościk bedzie troche podsumowaniem wcześniejszych rozważań :lol: A więc to jest odpowiedź na mojego maila dot. regulacji Gatewatch'a od Aerocool'a: "Hi, Thank you for your interest in GateWatch. Instead of using conventional VR (Variable Resistor) method GateWatch is using PWM (Pulse Width Modulation) technology to adjust fan speed. To give you more detail on how it work, GateWatch will automatically power the voltage of connected fan to 12 V at power on, controller will sense the pulse and software will than calculate the highest fan RPM and also decide the minimum RPM of this connected fan. (The lowest rpm setting = 50% of highest RPM, for fans operating at or lower than 2000 rpm, the lowest rpm can be set by GateWatch = highest RPM - 500 RPM) Depend on the lowest speed of fan itself, the voltage range of regulation might be from 5V to7V. [...] [...] William Shih Aerocool Advanced Technologies Corp. Tel : (02) 8698 1088 Fax: (02) 8698 1082 http://www.aerocool.com.tw" Więc dla nie znających angielskiego lub poprostu leniwych :) W gatewatchu regulacja wygląda tak że początkowo panel uruchamia wentylator na 12v i zapamiętuje jego obroty i na tej podstawie ustala minimalne obroty dla tego wentylatora, które wynoszą 50% jego maxymalnych obrotów (tych na 12v). Więc w zależności od wiatraka minimalne napięcie podawane na dany kanał może być np 5v, albo np 6 lub też 7v. W sytuacji gdy wiatrak ma 2000 bądż mniej obrotów na 12v to jego minimalne obroty wynoszą: obroty z 12v - 500rpm. Myślę, że to wszystko wyjaśnia dlaczego jedni podają 5v, inni 7v itd. W sumie potwierdza to wszystko co napisałem wcześniej, łącznie z przykładami z linków. W tej sytuacji jest to dla mnie naprawde najlepszy jak na tą chwilę panel i juz nie tylko ag3 ma regulacje 5-12v :P niedługo bede go miał, zapodam wrażenia użytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 ag3 ma regulacje od ok3-4V do 12V :]]] i potrafi calkowicie wylaczyc wentyl :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Paweł- Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Mam jedno pytanko odnośnie tego IMHO super panelu: czy można podłączyć pod niego wentyl z gniazdem 2 pin? I czy musi mieć wentyl czujnik obrotów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Mam jedno pytanko odnośnie tego IMHO super panelu: czy można podłączyć pod niego wentyl z gniazdem 2 pin? I czy musi mieć wentyl czujnik obrotów? jasne ze mozna tyle ze wtedy nie bedzie Ci pokazywac obrotow wentyla ale potencjometr bedzie normalnie dzialal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Paweł- Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 jasne ze mozna tyle ze wtedy nie bedzie Ci pokazywac obrotow wentyla ale potencjometr bedzie normalnie dzialal To skąd będe wiedział ile ustawiam (tzn. ile np. zatwierdzę w manual)? Może się volty wyświetlają :) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 dobre pytanie, ja mam dwa wiatraki 12cm, które zamierzam do tego cudeńka podpiąc, ale nie mają one czujnika obrotów, a że są one w shroudzie, chciałbym miec regulację ich obrotów, i chciałbym wiedziec jak ona bedzie wyglądać, jak panel ustawi ich obroty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 23 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2004 Czy w tym panelu można całkowicie wyłączyć podświetlenie? Hmmm, kupi ktoś ode mnie Aerogate2 używane ale w idealnym stanie? Albo zamienię swoje Aerogate2 na tego GateWatcha .... ;) (propozycja jak najbardziej serio) To zejście poniżej 7V (moje wentyle na maksa kręcą się szybciej niż 2000 RPM) to dla mnie atut ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 jasne ze mozna tyle ze wtedy nie bedzie Ci pokazywac obrotow wentyla ale potencjometr bedzie normalnie dzialal To skąd będe wiedział ile ustawiam (tzn. ile np. zatwierdzę w manual)? Może się volty wyświetlają :) ? a po co Ci to wiedziec?? Chyb ze dla wlasnej satysfakcji :lol: mnie np.: AG3 posluzylo do tego zeby maxymalnie zmniejszyc napiecie a co za tym idzie obroty na wentylka tylko i wylacznie w celu maxymalnego wyciszenia kompa ;]]] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Paweł- Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 a po co Ci to wiedziec?? Chyb ze dla wlasnej satysfakcji :lol: mnie np.: AG3 posluzylo do tego zeby maxymalnie zmniejszyc napiecie a co za tym idzie obroty na wentylka tylko i wylacznie w celu maxymalnego wyciszenia kompa ;]]] No tak, też mi chodzi o wyciszenie, ale co bedzie sie pokazywac na ekranie? I tutaj właśnie nie wiem... :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 24 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 24 Grudnia 2004 a po co Ci to wiedziec?? Chyb ze dla wlasnej satysfakcji :lol: mnie np.: AG3 posluzylo do tego zeby maxymalnie zmniejszyc napiecie a co za tym idzie obroty na wentylka tylko i wylacznie w celu maxymalnego wyciszenia kompa ;]]] No tak, też mi chodzi o wyciszenie, ale co bedzie sie pokazywac na ekranie? I tutaj właśnie nie wiem... :( to samo jakby wogole wentyl nie byl podlaczony czyli 4 kreseczki :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paczka01 Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=37384562 hardcano 13!! jak sie podoba?? znowu stykl radia samochodowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 25 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 25 Grudnia 2004 wg mnie brzydki - taki jakiś nieforemny :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 Witam Mam gatewatcha wersja black link do cSklep.pl->gatewatch black porobiłem trochę zdjęć (niestety dysponuje tylko kamerką internetową), chciałbym je zamieścić i dodać nieco komentarza coby taką małą reckę w tym topicu zrobić, myśle ze sie to tu przyda. a więc tak: pierwsze zetknięcie z panelem jest dość zaskakujące - otwieramy pudełeczko i..... gdzie jest panel? okazuje się ze jest on bardzo dobrze opakowany i kryje się dodatkowo w pudełeczku z pianki teraz specka techniczna którą pewnie większość juz zna: Parametry Techniczne : Materiał : Aluminium i plastik Wymiary urządzenia: 150 x 85 x 62mm Montowany w zatokę : 2 x 5.25" Kolor obudowy : Czarny Kolor podświetlania : Niebieski, Czerwony, Fioletowy Obciążenie maksymalne na kanał: 1.7A (~20W) Zakres napięć zasilających wentylatory : 5V ~ 12V Możliwość ustawienia alarmu temp. z zakresu : 25oC~90oC Ilość obsługiwanych wentylatorów: 4 (MOŻNA WIĘCEJ) Tryby pracy: Auto i Manual Zegarek VU-Meter i wbudowany mikrofon! Potencjometr do regulacji głośności na wyjściu audio Waga : 460g Gwarancja : 12 miesięcy Informacje wyświetlane na wyświetlaczu LCD (obrazek z prawej strony): 1.VU-Meter 2.Aerosorus - czyli ruszający ogonkiem potworek 3.Cyfrowy licznik obrotów wentylatorów 4.Informacja o wybranym aktualnie kanale (wentylator) 5.Nazwa wybranego kanału 6.Wskaźnik pracy komputera 7.Wskaźnik poziomu głośności 8.Zegarek (w formacie 24-godzinnym) 9.Informacja o wybranym trybie pracy urządzenia 10.Informacja o wybranym aktualnie kanale (temp.) 11. Cztero cyfrowy wyświetlacz aktualnej temperatury na danym czujniku 12.Informacja dotycząca ustawionego poziomu temp. dla konkretnego kanału Dostępne przyciski : Lewa Strona : VGA - kanał 3 (VGA) - odczyt temp. i prędkości wentylatora CASE - kanał 4 (CASE) - odczyt temp. i prędkości wentylatora SET - przycisk do wchodzenia w tryb ustawień (zegarek, regulacja obrotów, alarm) "+" - ustawianie zegarka, temp. alarmu, obrotów wentylatora "-" - ustawianie zegarka, temp. alarmu, obrotów wentylatora ALARM - służy do wchodzenia w tryb ustawiania temp. alarmu dla konkretnego kanału Prawa Strona : HDD - kanał 1 (HDD) - odczyt temp. i prędkości wentylatora CPU - kanał 2 (CPU) - odczyt temp. i prędkości wentylatora VOLUME - gałka do zmiany głośności na wyjściu audio na śledziu MODE - ustawienie trybu pracy urządzenia ("Auto" i "Manual") oC/oF - zmiana jednostek, w których prezentowane są odczyty temperatury COLOR - zmiana koloru podświetlania (niebieski, czerwony, purpurowy) RESET - przycisk znajduje się w małym otworku - resetowanie panelu do ustawień fabrycznych Wyposażenie : Panel GateWatch 1 x kabelek audio 1 x śledź z gniazdami audio 4 x taśmy do przyklejenia czujników temp. 1 x płaska bateria typu 2032 (DC 3V) Śrubki montażowe: 4 do przykręcenia panelu, 2 do zmontowania śledzia i 1 do jego przykręcenia w obudowie 4 x kable z czujnikami temp. (płaskie końcówki, każdy przewód opisany) - długość ~78cm 4 x kable do podłączenia wentylatorów (gniazdo i wtyczka 3 pin, każdy kabel opisany) - długość ~48cm Kabel do połączenia śledzia z panelem (przymocowany na stałe do panelu) - długość ~75cm Kabel zasilający (rozgałęzienie molex, na stałe przymocowany do panelu) - długość ~38cm Instrukcja obsługi (16 stron) (skopiowane żywcem z www hipermaxa coby nie cza było na linka wchodzić) (od siebie dodałem tylko info w nawiasie z CAPSEM) teraz link do www producenta GATEWATCH gwoli uzupełnienia technicznych informacji to w moich poprzednich postach macie info dot. regulacji, tam jest wszystko wyjaśnione teraz szybki skok do przodu --> panel mam juz wsadzony w kompa (nie mogłem się doczekać i wrzuciłem wszystko byle jak), oto efekt: tak więc nie wygląda to zbyt ciekawie kabelków jak widać jest od zarąbania i jeszcze troche początkowo diody porozmieszczałem w ten sposób -ta przeznaczona na vga poszła na zasiłke i tu jako oftopic mogę zapodać info ze wbrew powszechnym opiniom ze hpc360-302-df sie bardzo grzeje (ja też tak myślałem do tej pory) max temp wskazywane przez ten czujnik oscylowały w granicach 38 stopni C podczas stresu druga poszła w ten sposób na dysk - i tu obalenie drugiego mitu dot. dysków wdc - temp podczas normalnej pracy to jakoś ~30 C podczas skanowania antywirusem dochodziłą do 36 C kolejna poszła na radiator od procka przy samej podstawie i ostatnia na radiator zalmana nb-47j na NB (przy samej podstawie) niestety nie mam zdjątek dobrze to pokazujących podłączyłęm dwa wentyle (silent cat na procku, tt 80 świecący w budzie), mam jeszcze jedną 80 wpychającą z przodu ale ją miałem na tym etapie podłączoną pod wtyczkę SATA! (nie ma ten wentylek trzeciego kabelka, ani wtyczki tylko gołe kabelki) edit: dalsza część w nowym poście (z powodu zmian na forum) - lookać poniżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lazymodder Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 no i widac interia :( a raczej jej brak limit przekroczony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 mi sie wgrywają... ale bardzo wolno... to na co je wrzucić? edit: są juz na lycosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lazymodder Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 lycos.co.uk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 no teraz działa jak ta lala :wink: zdjęcia owszem słabej jakości - ale podoba mi się, ponieważ jest to taka prawdziwa subiektywna recenzja tego panelu, bez zbytniego słodzenia - sama prawda dzięki ci za to unckle :D pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 28 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2004 no właśnie o to mi chodziło moze na dniach coś jeszcze dorzuce z wrażen urzytkownika 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Paweł- Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Jakbyś mógł spróbować podłączyć wentyl 2pin czy będzie można regulowac prędkość plissssss :D Bo ja chce podłączyć 2 wentyle z końcówką molex - dam przejściówki molex-3pin i złącze w jeden kabel 3pin (przejściówką Y ) i ciekawe czy będzie panel regulował ich prędkość? To były już 2 wentyle :), jeszcze chce od procka (ma 3 pin), grafy (2pin :( ), zasilacz (2pin :( ) No i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 30 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2004 Jakbyś mógł spróbować podłączyć wentyl 2pin czy będzie można regulowac prędkość plissssss :D Bo ja chce podłączyć 2 wentyle z końcówką molex - dam przejściówki molex-3pin i złącze w jeden kabel 3pin (przejściówką Y ) i ciekawe czy będzie panel regulował ich prędkość? To były już 2 wentyle :), jeszcze chce od procka (ma 3 pin), grafy (2pin :( ), zasilacz (2pin :( ) No i tyle. dziala normalnie lookaj caly topic byl juz ten problem poruszany :!: :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 A jak ma problem z tym panelem. I nie wiem co z nim zrobić .. :? W swoim kompie do dzisiaj zamontowany miałem Aerogate2. Postanowiłem zamienić go na GateWatch ze względu na możliwość regulacji napięcia w zakresie 5V-12V a nie tylko 7V-12V Do Aerogate podpięte miałem wszystkie 4 czujniki temperatury i tylko 2 wentylatory (w pewnym sensie dwa). Jeden wentyl to Papst z czujnikiem obrotów zamontowany na dole obudowy wtłaczający powietrze (podłączony do kanału "Case"). Do kanału CPU podpięte mam cztery wentylatory Arctic Cooling Pro TC zamontowane na chłodnicy od WC (szczegóły na mojej WWW). Wentylatory podpięte są równolegle, mają odłączone termistory i tylko z jednego z nich jest wyprowadzony jest sygnał czujnika obrotów. Z Aerogate wszystko działało, można było regulować obroty a przez to regulować natężenie hałasu (mocniejsze OC - lepsze chłodzenie - więcej hałasu). Dzisiaj przełożyłem panele, zamieniłem czujniki temperatury, wszystko zmontowałem i podłączyłem. Nie mogę regulować prędkości obrotowej wentylatorów umieszczonych na chłodnicy (ten jeden w obudowie daje się regulować). Gdy zmienię zadaną prędkość, wentyle zaczynają zwalniać (na pełnych obrotach mają 3000 RPM - za mocny hałas jak dla mnie) ale chwilę później włącza się ten cholerny alarm - i nie chce się wyłączyć :twisted: :evil: To samo dzieje się gdy panel przełączam w tryb automatyczny - moment później włącza się alarm :? :twisted: :evil: Poradźcie coś :!: :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 przestawić alarma na większą temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyN Opublikowano 31 Grudnia 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2004 przestawić alarma na większą temp? Próbowałem, nic to nie daje :? Wymontuję go i potestuję na sucho UPDATE: Trochę pokombinowałem, jak na razie działa. Jestem zadowolony, jest ciszej niż z Aerogate2. I bardziej mi się podoba niż Aerogate2 Chyba przyczyną tego dziwnego zachowania jest błędne działanie czujnika obrotów wbudowanego w wentylator lub ich licznika w panelu (albo złej współpracy tych dwóch elementów) Gdy z maksymalnych obrotów próbuję zejść niżej panel zaczyna wyć alarmem bo momentami ppokazuje, że obroty wynoszą "0" :? Jedna rzecz, która jest pewną wadą: Żeby zmienić obroty wentyla muszę trzy razy nacisnąć przycisk "SET". Pierwsze dwa naciśnięcia to ustawianie zegara -> gdy chcę regulować wentylatory dość często, zegar zaczyna się późnić, bo żeby wejść w tryb ustawiania prędkości wentyli muszę przejść przez ustawianie zegara, co jakby resetuje licznik sekund (nie wiem czy wyjaśniłem to wystarczająco zrozumiale) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 dalsza część "recki", rozdzielona na dwa posty, bo "wstawiłem za dużą ilość grafiki"... po włączeniu kompa mamy taki oto efekt: podświetlenie niebieskie jest ładne, ale: 1)najmniej czytelne 2)nie pasuje mi zanadto do reszty budy czerwony mi się podoba, jest bardzo czytelny dodam ze powyższe zdjęcie nie oddaje koloru podświetlenia w realu to poniższe beznadziejne zdjęcie robi to lepiej ale też nie do końca... wydaje mi się ze nawet dysponując cyfrówą jakich używają recenzenci na różnych serwisach i tak nie do końca można oddać efekt koloru wyświetlacza, choć każdy przyzna ze cyfrówą znacznie lepiej :P , trzeba poprostu zobaczyć w relau używam fioletowego bo najbardziej pasuje mi do budy i podoba mi sie, pozatm jest bardzo czytelny a teraz to czego temu panelowi brakuje: cza bedzie wymienić diodki na zielone co do wyświetlacza jeszcze - jest bardzo fajny, duży, fajnie swieci, ma dużo informacji, to gwoli zalet, a na minus są dwie idiotyczne rzeczy: aerosaurus czy jak się ten badziewny dinozaur nazywa oraz latające nie wiem co (cegłówka?) wskazująca ze komputer pracuje gdyby ktoś zapomniał tera bedą zdjątka jak porobiłęm trochę porządku w budzie: ku@#a je^%$a! znowu za duża ilość grafik.... cza dać part#3 oby nie cza było dziel na sześć... hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unckle Opublikowano 6 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2005 no i cholera kolejna część, bo teraz to mozna chyba 2 zdjęcia w jednym poście wstawić.... :mur: niestety kabelków jest tak dużo ze trudno zrobić to naprawde łądnie, więc co się walało upchnąłęm za panelem ponad nagrywarkami: trochę zmieniłem rozmieszczenie diodek termicznych: górny kabelek to dioda od proca (przyklejona nisko do sp97) dolny, ten bardziej po prawej to od nb od grafiki został przyklejony do podstayw VGA silencera (którego to również sobie wczoraj założyłem), niestety i tu nie dysponuję zdjątkami bo go upchnąłem w takim zakamarku ze byłoby trudno zrobić takie zdjęcie cóż, myślę ze takie rozmieszczenie jest bardzo dobre przerobiłem też trochę konfiguracje tego wiatraka z przodu (tego na SATA :D ) - podpiąłem go pod jeden kanał z silent catem z procka - dzięki temu również u niego mogę regulować obroty mimo ze nie ma on złotego kabelka, minus jest taki ze są one sprzeżone razem, coż coś za coś, sprawdze jeszcze bo moze da rdae jednak sterować wicherami bez 3-go kabelka, zobaczymy, narazie jest jak jest mam jeszcze do potpięcia jeden wentyl 60x60 i prawdopodobnie pójdzie on na pamięci od grafy (w grę wchodzą jeszcze mosfety lub ramce, ale to sie zastanowie EOT) wkurza mnie troche kabelek od regulacji głośności: cza go bedzie pociągnąć pod mobo teraz troche moich spostrzeżen dot ogólnie panelu: jako minusy: -głupie ciach!ły na wyświetlaczu o których juz wspominałęm -minusem który zauważyłem jest to ze po przejściu w tryb auto i powrocie do trybu manual zmienia się troche regulacja obrotów - np jak początkowo mogę ustawić na wentylu min 1000rpm to po tej operacji manual>auto>manual mogę zapodać juz np 1300 nie wiem czy zaliczyć to jako minus, bo moze to dotyczyć tylko mnie - otórz np jak ustawie obroty wentylka na 1000 to kręci się on ~1100, podejrzewam ze moize być to spowodowane tym ze bable od moich wentyli są lutowane a wtyczki własnoręcznie dorabiane, czyli troche zdezelowane bo zdażyło mi się odrąbać druciki... :oops: no ale mniejsza z tym nie no ku@#a jeszcze raz trzeba dzielić to jest po@#$!ne! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...