Skocz do zawartości
mat_zab

Chłodzenie Freonem i sztaby miedzi :)

Rekomendowane odpowiedzi

mam 2 nowe instalacje os lodówek i czytałem gdziesz że z tego można zrobić dość fajne chłodzenie :twisted: tylko mam kilka pytań odnośnie tego:

1: czytałem że na tym czymś osiąga się -30C i czy przy tej temp czasem nie robi się szrom :roll: , który może się skrapalć

2: jak ktoś robił coś takiego to niech napisze na czym to polega i jak to zrobić.

I jeszcze jedno mam dostęp do sztab miedzi i ciekaw jestem czy na takie coś byłby popyt 8) bo mogę mieć tego pare sztuk i napiszcie ile może stać taka sztabka z której wyjdzie gdzieś z 3bloki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

I jeszcze jedno mam dostęp do sztab miedzi i ciekaw jestem czy na takie coś byłby popyt 8)  bo mogę mieć tego pare sztuk i napiszcie ile może stać taka sztabka z której wyjdzie gdzieś z 3bloki.

Jesli by były w rozsądnej cenie to jestem chętny :)

btw. wymiary tych sztab by się przydały :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no jeśli chodzi o ten pierwszy to ten projekt nie jest mój tylko znalazłem go na internecie mój oczywiście nie jest tak badziewnie wykonany :D ja nie mam jakiś badziewnych wylatów tylko takie jakie są w tym 2 projekcie, a jeśli chodzi o te mateowskie to troche chyba są droższe, no i one są chyba wiercone moim zdaniem frezowane są lepsze, a zresztą takie jak mateo robi to też dam rade zrobić 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten pierwszy projekt to jest na stronie www.overclockers.com 

Jaką grubość ścianek działowych ma ten blok, chodzi mi o drugi.

Wiesz może być jaki chcesz tylko oczywiście wykonalny 8) to zdjęcie jest przykładowym blokiem jaki moge zrobić, to nie jest tak że ja mam takich bloków zrobione już 20sztuk i chce je sprzedać, poprostu jestem w stanie takie coś zrobić bo mam dostęp do specjalistycznych maszyn na których moge praktycznie zrobić jaki tylko chcesz blok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jkuż robisz to zrób taki jak maXXpert dam ci linka to sobie oblukasz

Dołączona grafika

Wydaje mi sie że będzie wydajniejszy od matowskiego a nie jest trufdny do zrobienia.

http://www.overclockers.com/articles549/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam 8 klockuff czystej miedzi 50mm x 50mm x 12mm (chyba , nie miezylem , moze byc wiecej) i sobie zrobie bloczki :) (chyba 3 , a te 5 kawałkuff to chyba gdzieś opyle) :))))))))

bede frezowł i ten projekt mi się podoba , BTW ma ktoś taki w autocadzie ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jkuż robisz to zrób taki jak maXXpert dam ci linka to sobie oblukasz

Dołączona grafika

Wydaje mi sie że będzie wydajniejszy od matowskiego a nie jest trufdny do zrobienia.http://www.overclockers.com/articles549/

Jak byś podał grubość tych ścianek to pewnie dałbym rade takie coś zrobić ale oczywiście bez takiego mocowania i takich bajerów na podstawie :) ale reszte jeśli chodzi o te kanaliki to bez problemu. Jak możesz to padaj więcej różnuch projektów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam w glowie projekt ekstra bloku ale pewnie bylby zbyt trudny nawet na porzadnych maszynach. Trzeba miec frezarke numeryczna i program na nia napisac a nie mam odpowiednich programow CAD-owskich.  :cry: 

Pozdro

Dexter

Jak możesz to podeślij mi go to zobacze jak to wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale który projekt ci sie podoba ten co podałem ?

Gdziemieszkasz jak w Warszawie albo w Radomiu to sie dogadamy bo mi miedz potrzebna.

Projekt taki bloku właśnie zrobiłem w Auto Cad'ie.

Jak chcesz to pisz.

Zrobiłem dwa projekty na CPU większy 60x60x15 mm i kanały szerokości 6mm.

Mniejszy taki 50x50x10 ma kanał 5mm szerokości.

Ale jak będziesz chciał to zrobie ci projekt w Auto Cad'ie a ty mi za to jeden egzemplarz po kosztach prześloesz oczywiście zwróce ci kase za miedz końcówki i wysyłke. :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, a powiedzmy taki projekt jak wyżej ile by kosztował? Też 65-75zł? 

A blok o wymiarach 60x60 (lub więcej) z podfrezowanym spodem (żeby nie zaczepiał o socket) też możesz zrobić? Za ile?

Też dałby rade zrobić i myśle że takie bloki na zamówienie to za jakieś 75zł to bym zrobił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wieża wydaje mi sie że ten co ja pokazałem to będzie lepszy.

Ale zauważyłem te zwężki na wysokości CPU  trzeba to przemyśleć i zastosować gdzie w innym projekcie.

zwezki dalem aby zwiekszyc cisnienie/przeplyw w danym miejcui po to by pogrubic troche scianki nad jadrem procka, wydaje mio sie ze powinno byc lepsze niz wiecej kanalow ale wezszych poniewaz waskie kanaly powoduja duze opory , atak przeplyw jest wiekszy tylko tam gdzie trzeba, zamiast takich malych zwezen mogly by byc tez wezsze kanaly srodkowe, ale co llepsze w praktyce?to trzeba sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dex to jak będziesz wysyłał to i mnie wyślij ten projekt.

Hehe widze ze wszyscy ciekawi sa. Napisalem ze projekt mam w glowie a poniewaz z rysunkiem u mnie krucho to nawet w paincie Wam nie narysuje 8) Chociaz moze sprobuje.

Pozdro

Dexter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...