Skocz do zawartości
raf33

zasilacz - wymiana wentyla

Rekomendowane odpowiedzi

ej mam pytanie:) mam zasilacz ale jego wentyl jest zbyt glosny wiec pytam czy jak wymienie wentyl na wentyl coolmaster moze sie cos stac? nie wiem z jaka predkosci chodzi teraz zasilka ale jest glosna. Chodzi mi o to ze jak bede mial wolniejszy (cichszy) wentyl to zasilacz moze sie spalic? po drugie wentyl w zasilaczy nie jest na pin tylko jest wlutowany w plyte, czy moge go normalnie odciac nozem? a nowy wentyl podpiac do plyty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laboga...

1. rozkrecasz zasilacz

2. patrzysz jakie parametry ma oryginalny wiatrak

3. patrzysz w ktorym kierunku dmucha powietrze (ma byc na zewnatrz zasilacza)

4. sprawdzasz coolerMastera odnosnie parametrow

5. jezeli sa takie same jak orygilnalnego wiatraczka, bierzesz w lapki lutownice i czytasz nastepny punkt, jezeli nie- idziesz do sklepu i kupujesz taki jak trzeba

6. odlutowujesz stara turbine

7. przylutowujesz coolerMastera (albo przypinasz (mozesz wlutowac zlacze na plytke)- jezeli ma pomiar obrotow, to zostawiasz jeden kabelek <zolty chyba> niepodlaczony

8. przykrecasz CM tak, zeby wial w dobra strone

9. skrecasz zasilacz.

10. jezeli czegos nie sknociles, to wszystko bedzie dzialac, a jezeli CM byl cichszy od poprzednika, to bedzie ciszej. Jezeli nie- trudno.

11. skrecasz obudowe.

inne

1. jezeli podczas wymiany wentylatora nie wylaczyles kompa, to dobry z Ciebie hardcore'owiec :D

2. widze ze chcesz ciac kable. Tnij jezeli juz musisz. To nie jest zbyt dobre rozwiazanie, no ale... Wtedy musisz dobrze zaizolowac (rurki termokurczliwe sa najlepsze), i uwazac zeby nie byly zbyt dlugie przewody, bo moze sie z nimi stac cos niedobrego (wg. praw Murphy'ego ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko zapakuj tego CM nie powinno się nic stać. Może i ma on mniejszy pobór prądu i pewnie wolniej sie kręci ale może się okazać że wyprofilowanie łopatek zapewnia mu ten sam przepływ powietrza co temu z zasiłki.

Głośność zasiłki jest często spowodowana szumem powietrza opływajacego w niej elementy. A poza tym zasiłka tworzy pudło rezonansowe i czasami nie ma szans jej wyciszyć przez wymianę wentla. Trzeba wtedy obroty w wentlu zwolnić. W starym kompie mam zasiłkę codeshita którą wyposażyłem w 2 wentle puszczone na 7V. Jeden wciąga a drugi wypycha powietrze. Wymagało to jeszcze wycięcia otworu ale zasilacz stał się bezgłośny i się nie grzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chcial bym zadac pytanie odnoscie wątku.

Tez chcial bym wymienic wentyl w zasilaczu, jaki proponujecie? Najważniejsze zeby bylo cicho. Moze byc tez jakis wentyl z obrotami proporcjonalnymi do temperatury która przez niego idzie. Zasilacz to tez jakis noname 350 W. Wiec jeszcze raz pytam jaki wentylator proponujecie?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez chcial bym wymienic wentyl w zasilaczu, jaki proponujecie? Najważniejsze zeby bylo cicho. Moze byc tez jakis wentyl z obrotami proporcjonalnymi do temperatury która przez niego idzie. Zasilacz to tez jakis noname 350 W. Wiec jeszcze raz pytam jaki wentylator proponujecie?

polecam arctic fan pro tc (10zl/szt na allegro ost kupilem), wstawilem go zamiast wiatraka na whisperocku i pod wzgledem temp jest tak samo ale o wiele ciszej... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecam arctic fan pro tc (10zl/szt na allegro ost kupilem), wstawilem go zamiast wiatraka na whisperocku i pod wzgledem temp jest tak samo ale o wiele ciszej... :)

niestety ale jeden taki arctic nie wystarcza... przynajmniej w moim zasilaczu,

więc wyciołem jeszcze jeden otwór, zamontowałem wentyla, i teraz jest cicho i chłodno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi