R@F@L Opublikowano 28 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2004 Czy są jakieś darmowe programy które całkowicie wyczyszczą dysk tak, że żaden specjalistyczny program tego nie odczyta :D Narazie go sformatowałem lecz to na 100% nie jest skuteczne :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 ZTreeWin 1.49.2 Kontynuacja starego, dosowego menadżera plików o nazwie XTree Gold - konkurenta Norton Commandera. Jest to wersja 31 dniowa. Program jest wyposażony w opcję prania dysku (Alt+W) z trzema poziomami . Najskuteczniejszy (najwolniejszy, niestety) to DoD Sanitize - sześciokrotne nadpisywanie wolnych powierzchni dysku przypadkowymi ciągami znaków. Podobno jednak specjalistyczne laboratoria są w stanie odczytać dane nawet potraktowane DoD'em (DoD to jakiś patent amerykański, swego czasu nie dopuszczany na kraje bloku wschodniego, podobnie jak szyfrowanie 128 bitowe). Najskuteczniejsze jest fizyczne usuwanie danych przy użyciu specjalistycznych urządzeń. Mamy takie w firmie. Mankament jest taki, że twardziel idzie do Krainy Wiecznych Danych razem z danymi. Maszynka bowiem trwale uszkadza nośnik, pozbawiając go całkowicie właściwości magnetycznych. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa, bo wszysko jest tajne przez wojenne, najlepiej spalić przed przeczytaniem. :wink: Myślę jednak, że na zwykłych użytkowników, nawet hakierów :wink: DoD powinien wystarczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 29 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2004 Czy są jakieś darmowe programy które całkowicie wyczyszczą dysk tak, że żaden specjalistyczny program tego nie odczyta :D Narazie go sformatowałem lecz to na 100% nie jest skuteczne :( Jest jeszcze Eraser 5.6 - stosuje mechanizmy Guttmana do pobrania http://www.securityconfig.com/software/coo...eraser_5.6.html http://www.soft32.com/download_89.html Licencja GNU - freeware Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...