Skocz do zawartości
the_noname

Wydajne chłodzenie

co wybrac?  

1. 1. co wybrac?

• THERMALTAKE_SUBZERO_4G "50 Euro"
      3
    • Thermalright SLK900-A
      2
    • Thermal Transtech NPH-2
      1
    • Swiftech MCX462-V
      1
    • cos innego ?
      8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Moj sprzet to:

Abit NFS-7 rev.2 !!

AMD ATHLON 2200+

Chce zrobić chłodzenie powietrzne komputera i wszystko mam już zaplanowane i przemyślane , oprócz chłodzenia na procesor. Chciałbym chociaż troche podkręcić go do jakiś 2600 MHz :twisted:

Czy użytkownicy forum mogą mi pomóc w tym trudnym dylemacie ? , bo już naprawde nie wiem co wybrać i czy to co wybiore zmieści się na moją płytę.

Moją uwagę zwróciłem najbardziej ku Thermal Transtech NPH-2, ponieważ mogę zamontować 2* 80.

p.s.: THERMALTAKE_SUBZERO_4G mogę kupić za około 50 euro +/- 7 Euro. Tylko nie wiem czy nie lepszy będzie jakiś "zwykły" radiator.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mi sie cos zdaje ze z 2200+ to jakby ci to powiedziec . . .

NIE MA BATA ZEBYS WYCIAGNAL 2600MHz . . .

a co do chlodzenia to Thermalright SLK900-A + jakis wiatraczek 120x120 przykrecony do obudowy z wycieta dziurka puszczony na 6V albo bez modow 92x92mm papst albo cos podobnego co nie zabije cie chalasem :E

PS. powinno sie krecic w granicach 1500-2000orotow/min i bedzie loozik :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak mi sie cos zdaje ze z 2200+ to jakby ci to powiedziec . . .  

NIE MA BATA ZEBYS WYCIAGNAL 2600MHz . . .  

poczekamy zobaczymy :)

a tak serio to na 2200 mhz juz chodzil, tylko nie mam dobrego chlodzenia wiec "lece" na standardzie.

hmmm 2600 MHz to nie jest duzo :P a pod choinke chcialbym dostac od procesora kilka MHz w przezencie :)

w budzie beda 4 x 80 wiatraczki papst albo inne, zamiast zasilania bedzie 120 wiatraczek,komp bedzie wyciszony matą...

po zlozeniu i testa, beda fotki i wyniki, (1-3 tyg)

"cos innego?" glosow "3" co ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

wlasnie mam taka sama konfiguracje.. z tym ze pamiatki to straszne mieszanina 1 x 256 266 mhz 1x 256 333 oraz 1 x 512 400 mhz.. jak na razie proc pracuje mi stabilnie na 2340 mhz 14x166 na napieciu 1.8 a chlodze to vulcano 7+ na jakies 4000 obrotow i tem jak mi pokazuje nie przekracza 46 w spoczynku a w stresnie to nie wiem bo nie testowal proc mi startuje na 2400 ale jak na razie mi starczy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wymienie wentylatory na lepsze +dodam pare to musze nowy zasilacz kupic :(

z proc. wszystko wporzatku. troche go rozgrzalem (do 43 st.)

kurde i znowu musze stracic troche wiecej kasy niz zamiezalem :(

p.s.: juz sam nie wiem czy jednak lepiej maly zbiornik+ethman+rurki+radiator...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o WC przeczytałem już "tysiące" artykółów, DOBRE chłodzenie wodne jest kosztowne (obliczyłem ok 800 zł na wszystkie części do dobrego chłodzenia wodnego, a azotem czy innymi gazami kosztuje tylko 300 zl wiecej), nieopłaca się robić taniego chłodzenia bo nie będzie wydajne ( w większości przypadków), tak się zastanawiałem nad zbiornik + pompa + chłodnica + cpu, tylko musze jakieś wydajne części znaleźć :) tylko że taki zestaw będzie też kosztował w granicach 400 - 500 zl. Albo kupić taniej w eBay, tylko...

InnovaCOOL rev3.0 €64.90

Watercool HTF2-X-Single €59.90 <--- jeszcze się zastanawiam czy ni będzie lepszy "dual"

Eheim 1048 Centrifugal pump €47.90

Hydromatic for Eheim 1046/1048 €39.90

razem 200 Euro + 20 na wężyki itp...

jeszcze nie szukałem czy te części znajde taniej, może ktoś zna sklep gdzie bym troche zaoszczędził ?

a co do zalmana to nie wiem czy mi na płytę główną wejdzie :( ....

EDIT:

ebay:

InnovaCOOL rev3.0 49,99 EUR

Eheim 1048 Centrifugal pump 29,99 EUR

Hydromatic for Eheim 1046/1048 29,90 EUR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi