Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Od pewnej wielkości fsb wydajność pakowania winacem mi się zmniejsza. Wynika to z bugu mostka południowego via. Czy ktoś potrafi ominąć ten problem - próbowałem już z ustawieniami w biosie (latency etc.), specjalnym patchem no i oczywiście mam via 4in1 . Nawet trochę bawiłem się tweakbios. Jak sobie radzicie z tym choć przy niższych częstotliwościach może to być niewidoczne. Oczywiście mam najnowszy bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KvM Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Od pewnej wielkości fsb wydajność pakowania winacem mi się zmniejsza. Wynika to z bugu mostka południowego via. Czy ktoś potrafi ominąć ten problem - próbowałem już z ustawieniami w biosie (latency etc.), specjalnym patchem no i oczywiście mam via 4in1 . Nawet trochę bawiłem się tweakbios. Jak sobie radzicie z tym choć przy niższych częstotliwościach może to być niewidoczne. Oczywiście mam najnowszy bios. a przy jakim FSB problem się zaczyna objawiać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 przy 180/181 im więcej Mhz tym bardziej spada wydajność pakowania. Gdy nie były ustawione opcje dla dysków czas pakowania potrafił się zwiększyć np. o 40% z tego co pamiętam nawet już przy 186Mhz. Włączenie latency i wyłączenie innych parametrów pomogło trochę teraz spadek nie jest tak wielki, ale przecież powinna wzrastać wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Spróbuj zwiększyć napięcie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 A nie przestawia się czasem dzielnik FSB/PCI z 5 na 6 i z tego ta niższa wydajność. Pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 nie napięcie na pewno nie zwiększy wydajności, dzielnik mam ustawiany ręcznie i w obydwu przypadkach jest taki sam 5:2:1. Przypuszczam, że taśma ide nie wytrzymuje takich transferów i przydałby się jakiś patch lub program pozwalający sam ustawiać cykle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 albo ten cholerny mostek via nie wytrzymuje raczej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fach Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 A nie przestawia się czasem dzielnik FSB/PCI z 5 na 6 i z tego ta niższa wydajność. Pozdr. watpie w plytach abita dzielnik ustawia sie manualnie z biosu (SoftMenu III) ,watpie zeby abit zrobil cos takiego nieoficjalnie! KT333 ma max 1/5 PCI divider wiec watpie aby PLL zapodawal dzielnik 1/6 przy przekraczaniu 180mhz. Ale nic nigdy nie wiadomo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek_p Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Nie sądzę że taśma IDE nie wytrzymuje, to dopiero jakieś 36 MHz. U mnie chodzi bez problemu na wyższym. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 a sprawdzałeś czy transfery dyskowe Ci się nie zmniejszyły ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 poza tym po kilku godzinach komp mi sie zaczyna zwieszać i muszę FSB zmniejszyć do 180Mhz - dziwne pamieć ledwo ciepła - mam dobre chłodzenie, grafa też nie przetaktowana niezbyt ciepła bios wykazuje 50c dla proca, 35 system chipset chłodzony wodą czy inne podzespoły mogą zwieszać komp sieciówa, dźwiękówa lub dyski ? Tranzystory przy procy też są chłodzone ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punek Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Tranzystory też wodą chłodzisz :D :D :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Nie bo za mało miejsca na moduł -wentylator je chłodzi - były parzące teraz są tylko lekko chłodne - nie kosztowało mnie to zbyt wiele za taki mały moduł wodny płaciłem 20zł -wszytsko poza procem jest na jednym chłodzeniu (tym za 99zł z Polski tyle że modułów wodnych dokupiłem) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 zainstalowałem mini driver (jedyna wersja na www.via.com.tw) i chodzi teraz dobrze nie tak jak z tym via4in1 w najnowszej wersji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...