Skocz do zawartości
onyxone

Kablówka (modem Motorola SB5100) + D-Link 604 = PROBLEM!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jak z tematu można się domyśleć, posiadam łącze kablowe (640 kbps/100 kbps) oraz router D-Link 604.

Lacze dziele na 2 kompy (2 pokoje)

Problemem jest to, iż co chwile jest problem z połączeniem - diody na roterze i na modemie nieruchomieją.

Nie mam pojęcia co jest powodem.

Przeskanowalem obydwa kompy wszelkimi programami, antywirusowymi oraz antyszpiegowskimi i pousowalem problemy.

Czasami bywa i tak, ze pól dnia jest ok., a później jak się zacznie sypać.. ;(

Dodam jeszcze, ze transfery na programach typu P2P są tak niskie ze prawie ich nie ma.. (0,5-5 KB/s)

Wiem ze to tez jest zależne od wielu czynników, ale najdziwniejsze jest to, ze np. kumpel mając łącze o polowe niższe, ma transfery z rzędu 15-25 KB/s na tych samych plikach w tym samym czasie..

Przy bezpośrednim downloadzie np. z jakiejś stronki albo ftp mam 50-80 KB/s. (bywa i tak ze podskoczy do 115 KB/s na jakies 10sekund i spada spowrotem do 40-50KB/s a czasami nawet do 5KB/s.

Bywa i tak, ze nawet w momencie, gdy włączę kompa i otwieram IE bez wcześniejszego odpalenia jakich kolwiek programow typu P2P czy innych, ktore mogłyby cos ściągać, to połączenie się zawiesza.

Neta mam od 3 tygodni i od początku są takie problemy.

Nie wiem co może być przyczyna tego stanu. Do tej pory po prostu wył. na chwile modem i roter od zasilania i wł. ponownie. Po tym działaniu, odwieszało się. Zaobserwowałem tez ze jeśli poczeka się kilka(nascie) minut, to czasami samo się odblokuje. Nie mam zamiaru wiecznie się wqr*** na to wszystko i chce mieć normalnego neta. Działającego jak powinno być! ;/

Bardzo proszę o podpowiedz, co może być tego przyczyna.

Proszę również o pomoc w optymalnym skonfigurowani routera. (może to jest przyczyną..)

Czy da sie podzielic tak łacze, żeby w momencie gdy z netu korzysta 1 komp, cały zakres był dla niego, a w momencie włączenia drugiego łącze dzieliło sie na równo dla każdego?

Milo by było, gdybyście napisali również swoje opinie i doświadczenia na temat identycznych rozwiązań jeśli chodzi o łącze i jego podział.

Dzięki.

Pozdrawiam

<<< onyxone >>>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie IP ustawiłeś na routerze? "Dynamic IP Address" czy może "Static IP Address"? Jezeli to pierwsze to może to być problemem. Spróbuj ustawić Statyczne IP.

1. Ustaw Dynamic..., spisz numer IP jaki ci przydzielono, numery DNS itd.

2. Ustaw Statyczne i wpisz dane które sobie pozapisywałeś.

3. Oczywiście warto wgrać najnowszy firmware dostępny na www.dlink.de

Co do "Czy da sie podzielic tak łacze, żeby w momencie gdy z netu korzysta 1 komp, cały zakres był dla niego, a w momencie włączenia drugiego łącze dzieliło sie na równo dla każdego? to niestety router nie udostępnia takiej funkcji.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi