Kaeres Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Nie znam szczegolow tego zajscia ale kumpel robil upgrade biosa na plycie Asus A7V 333. Nie wystapil zaden blad podczas flashowania. Wszystko zakonczylo sie pomyslnie (tzn. zaden error nie wyskoczyl). Jednak teraz nie da sie kompa odpalic. PLyta tylko piszczy i nie da sie uruchomic. Co tp moze byc lub jak doprowadzic ja do porzadku. Sprawa nagla nie czekajaca zwloki. Plizz help him ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 a sprawdzał czy czyta z dyskietki ?? ja kiedyś też miałem podobny problem (komp piszczeł i stawał) ale na szczęście działał FDD więc skończyło się to bez większych kłopotów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :) Only serwis pozostal ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Cytat Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :) Only serwis pozostal ? No to z plyta do servisu albo skombinuj programator biosu(to bedzie trudne)!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Programator biosu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkuć Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 wizyta w serwisie bedzie kosztowala kumpla 50 zl. jak nie wiecej dodatkowo dochodzi problem znalezienia odpowiedmiego serwisu - wiekszosc skonczyla swoja edukacje na podlanczniu hdd twoj kumpelmisial wgrac niepoprawny bios albo z samym biosem cos nie tak - kiedys czytalem ze asus mial wpadke z aktualizacja biosa - umiescil na stronie niedokonczony, o polowe mniejszy od poprawnego, ale szybko zrobil podmianke moize trafi sie kumplowi jeden z takich Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 http://www.bios.pnet.pl/ OPERACJE->HELP! - Co zrobić, jeśli upgrade się nie powiedzie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turkuć Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 sprobuj jeszcze wyjac wszystko z PCI, moze aktualizacja zbiegla sie z awaria sprzetu na plycie ? chocia jest to malo prawdopodobne - szybciej znajdziesz programator niz taki zbieg okolicznosci moglby zaistniec :D sprawdzic zawsze warto - z kompem nigdy nic nie wiadomo :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChrisG Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Cytat Programator biosu ?Tyn wlasnie uzodzeniem programuja eprom..a jeszcze jedna mozliwasc znajdz kogos z ta sama plyta..uuchamiasz kompa w dosie kumpla wyciagasz jego eprom i wkladasz swoj(ostroznie) i go programujesz.. Mi sie kiedys tak udalo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 to nie mam dobrych wieści 2 kumpli miało dokładnie to samo-dokładnie mobo do wymiany po prostu w całej parii był zwalony moduł biosu wbudowany w płyte co uniemożliwiało jakikolwiek upgrate Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxim Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 HotSwapng może pomóc, Ja za nową kostke zaplaciłem 100zł w serwisie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitur Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 A czy CMOS po upgradzie Kolega wyzerowal? Pytam profilaktycznie - jesli zakres zmian wersji byl duzy, ze stara zawartoscia CMOS-u plyta na pewno nie wystartuje.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosher Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Cytat Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :) Only serwis pozostal ? Dla AMI to lecialo jakos tak: Wlaczasz kompa z z dobrym biosem nagranym na dyskietke, bios musi miec nazwe amiboot.rom. Po wlaczeniu kompa wciskasz CTRL+HOME i komp flasciach!e bios tym z dyskietki. Dla AWARDA tez jest taka opcja, poszukaj w sieci to znajdziesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daFojtek Opublikowano 22 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2002 Cytat wizyta w serwisie bedzie kosztowala kumpla 50 zl. jak nie wiecej dodatkowo dochodzi problem znalezienia odpowiedmiego serwisu - wiekszosc skonczyla swoja edukacje na podlanczniu hdd twoj kumpelmisial wgrac niepoprawny bios albo z samym biosem cos nie tak - kiedys czytalem ze asus mial wpadke z aktualizacja biosa - umiescil na stronie niedokonczony, o polowe mniejszy od poprawnego, ale szybko zrobil podmianke moize trafi sie kumplowi jeden z takich poszukaj jakiejs firmy ktora ma programator. u mnie w lodzi naprawiaja to za 20zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 U mnie to samo. Wczoraj dokładnie po flash'owaniu mojej płytki okazało się, że nie chce wstać :( Nic - dziś jade do Action'a i zobacze co załatwie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Cytat Gr00bY Mazur"]U mnie to samo. Wczoraj dokładnie po flash'owaniu mojej płytki okazało się, że nie chce wstać :( Nic - dziś jade do Action'a i zobacze co załatwie.Rafal co sie stalo ? Zabraklo pradu czy jak ? Nie wierze, ze to z Twojej winy :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Widocznie coś poszło nie tak. Prąd był tylko MOBO niechce wstać. Tak poprostu.... Ach te biosy AMI. BTW - moze ma ktoś z W-wy programator do kwadratowych kostek AMI pod ręką ? Dodam, że niestety procedura Ctrl-Home nie działa :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Cytat Gr00bY Mazur"]Widocznie coś poszło nie tak. Prąd był tylko MOBO niechce wstać. Tak poprostu.... Ach te biosy AMI. BTW - moze ma ktoś z W-wy programator do kwadratowych kostek AMI pod ręką ? Dodam, że niestety procedura Ctrl-Home nie działa :? Sorry, ze spytam ale jakiego biosa chciales wgrac w ta plyte ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 ja mialem to samo tzn inaczej: flashowalem z HDD co bylo moim bledem, bo jak sie okazalo pozniej HDD mial bad sectory i to co zostalo zapisane na kosci bylo z bledem. Poprostu komp gluchy i slepy, zero piskow - martwica. Probowalem "walcowac na goraco" na innej plycie ale nic nie pomoglo. Dopiero telefon do kolegi z serwisu drukarek fiskalnych, przywiozl programator epromow z roboty, podlaczylem do 2 kompa i wgralem na kosc najnowszy bios. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Trzeba znaleść komputer któty posiada bios o takich samych gabarytach. Flash nie musi mieć takiej samej wielkości w Mb ani takiego samego czasu dostępu(dla przykłady programowałem kiedyś bios do jakiejś płyty dtk pod PIII-flash 1MB czas dostępu 12 na mojej kt7 2MB czas dostępu 7). Wiec tak: 1.uruchamiamy sprawny komputer w trybie msdos. 2.wyjmujemy kość flash uważając, żeby zwarcia nie zrobić. 3.wkładamy zwalonego flasha. 4.awdflash z opcją "tiny". 5.wyłączamy kompa i zamieniamy biosy tak jak ma być. powinno być gut. ps. z wyciąganiem flashów w obudowach SOJ troszkę uważać bo to brązowe gniazdo łatwo połamać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 na Gigabyte'ach z Dual Biosem można się biosami bawić do upadlego a i tak nic się nie stanie :D wiem że to OT ale nie mogłem się powstrzymać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ChamRyszak Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 oczywiście punkt 4 tylko jeżeli płyta ma bios awarda. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Cytat Cytat Programator biosu ?Tyn wlasnie uzodzeniem programuja eprom..a jeszcze jedna mozliwasc znajdz kogos z ta sama plyta..uuchamiasz kompa w dosie kumpla wyciagasz jego eprom i wkladasz swoj(ostroznie) i go programujesz.. Mi sie kiedys tak udalo. dokładnie zgadzam sie z przedmówca ja zawsze tak robie jak flashowanie sie nie powiedzie. to jest najtansze rozwiązanie.(najlepszy programator biosów to płyta glówna) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Cytat Trzeba znaleść komputer któty posiada bios o takich samych gabarytach. Flash nie musi mieć takiej samej wielkości w Mb ani takiego samego czasu dostępu(dla przykłady programowałem kiedyś bios do jakiejś płyty dtk pod PIII-flash 1MB czas dostępu 12 na mojej kt7 2MB czas dostępu 7). Wiec tak: 1.uruchamiamy sprawny komputer w trybie msdos. 2.wyjmujemy kość flash uważając, żeby zwarcia nie zrobić. 3.wkładamy zwalonego flasha. 4.awdflash z opcją "tiny". 5.wyłączamy kompa i zamieniamy biosy tak jak ma być. powinno być gut. ps. z wyciąganiem flashów w obudowach SOJ troszkę uważać bo to brązowe gniazdo łatwo połamać. Z jakiej innej plyty gl. mozna skorzystac aby wmontowac jej bios w tego asusa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Kaeres - chciałem wgrać BIOS od swojej płytki oczywiście tylko, że nowszy. I co do ostatniego pytania to pewnie każdej która ma podobny BIOS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Ale chodzi mi o to, ktora plyta ma podobny bios. Co to znaczy podobny bios ? Wymiary, ilosc pinow, mozliwosci ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Podobny w sensie kostka musi być ficznie taka sama, ale może mieć inny rozmiar (1MB, 2MB itd). Ciekawe jaki BIOS ma płytka ECS P4S5A bo mam do takiej dostęp. Oby AMI kwadratowy Winbond'a.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Cytat Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :) Only serwis pozostal ? komp wcale sie nie musi budzic. mozna zrobic dyskietke i uratowac kumpla przed wyrzuceniem paru zetow. wpisz sobie w yahoo albo czyms podobnym "bios recovery" i sprawdz czy masz AWARDa czy AMI. zreszta byc moze asus ma taka sekcje na swoim sajcie. ale tego nie wiem.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 dymy : u mnie też teoretycznie powinno się dać odratowac BIOS wg. procesory MSI. Ale nic z tego... Zazwyczaj przy BIOS'ach AMI jest to CTRL+HOME i na dyskietce musi byc BIOS w formacie AMIBOOT.BIN. U mnie to nic nie dało bo komp. staje i CTRL+HOME nie daje żadnego rezultatu :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymy Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Cytat Cytat Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :) Only serwis pozostal ? Dla AMI to lecialo jakos tak: Wlaczasz kompa z z dobrym biosem nagranym na dyskietke, bios musi miec nazwe amiboot.rom. Po wlaczeniu kompa wciskasz CTRL+HOME i komp flasciach!e bios tym z dyskietki. Dla AWARDA tez jest taka opcja, poszukaj w sieci to znajdziesz. dla AWARDA formatujesz dyskietke /s wrzucasz na nia awdflasha i bin z biosem. zakladasz autoexec.bat i wpisujesz w nim: @ECHO OFF a w nastepnej lini awdflash: twoj.bin /py i tyle.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...