Skocz do zawartości
Kaeres

Zle slashowany bios

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam szczegolow tego zajscia ale kumpel robil upgrade biosa na plycie Asus A7V 333.

Nie wystapil zaden blad podczas flashowania. Wszystko zakonczylo sie pomyslnie (tzn. zaden error nie wyskoczyl). Jednak teraz nie da sie kompa odpalic. PLyta tylko piszczy i nie da sie uruchomic. Co tp moze byc lub jak doprowadzic ja do porzadku. Sprawa nagla nie czekajaca zwloki. Plizz help him ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wizyta w serwisie bedzie kosztowala kumpla 50 zl. jak nie wiecej

dodatkowo dochodzi problem znalezienia odpowiedmiego serwisu - wiekszosc skonczyla swoja edukacje na podlanczniu hdd

twoj kumpelmisial wgrac niepoprawny bios albo z samym biosem cos nie tak - kiedys czytalem ze asus mial wpadke z aktualizacja biosa - umiescil na stronie niedokonczony, o polowe mniejszy od poprawnego, ale szybko zrobil podmianke

moize trafi sie kumplowi jeden z takich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprobuj jeszcze wyjac wszystko z PCI, moze aktualizacja zbiegla sie z awaria sprzetu na plycie ? chocia jest to malo prawdopodobne - szybciej znajdziesz programator niz taki zbieg okolicznosci moglby zaistniec :D

sprawdzic zawsze warto - z kompem nigdy nic nie wiadomo :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :)

Only serwis pozostal ?

Dla AMI to lecialo jakos tak:

Wlaczasz kompa z z dobrym biosem nagranym na dyskietke, bios musi miec nazwe amiboot.rom. Po wlaczeniu kompa wciskasz CTRL+HOME i komp flasciach!e bios tym z dyskietki.

Dla AWARDA tez jest taka opcja, poszukaj w sieci to znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

wizyta w serwisie bedzie kosztowala kumpla 50 zl. jak nie wiecej

dodatkowo dochodzi problem znalezienia odpowiedmiego serwisu - wiekszosc skonczyla swoja edukacje na podlanczniu hdd

twoj kumpelmisial wgrac niepoprawny bios albo z samym biosem cos nie tak - kiedys czytalem ze asus mial wpadke z aktualizacja biosa - umiescil na stronie niedokonczony, o polowe mniejszy od poprawnego, ale szybko zrobil podmianke

moize trafi sie kumplowi jeden z takich

poszukaj jakiejs firmy ktora ma programator. u mnie w lodzi naprawiaja to za 20zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]U mnie to samo. Wczoraj dokładnie po flash'owaniu mojej płytki okazało się, że nie chce wstać :( Nic - dziś jade do Action'a i zobacze co załatwie.

Rafal co sie stalo ?

Zabraklo pradu czy jak ?

Nie wierze, ze to z Twojej winy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Gr00bY Mazur"]Widocznie coś poszło nie tak. Prąd był tylko MOBO niechce wstać. Tak poprostu.... Ach te biosy AMI. BTW - moze ma ktoś z W-wy programator do kwadratowych kostek AMI pod ręką ? Dodam, że niestety procedura Ctrl-Home nie działa  :?

Sorry, ze spytam ale jakiego biosa chciales wgrac w ta plyte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem to samo tzn inaczej: flashowalem z HDD co bylo moim bledem, bo jak sie okazalo pozniej HDD mial bad sectory i to co zostalo zapisane na kosci bylo z bledem. Poprostu komp gluchy i slepy, zero piskow - martwica. Probowalem "walcowac na goraco" na innej plycie ale nic nie pomoglo. Dopiero telefon do kolegi z serwisu drukarek fiskalnych, przywiozl programator epromow z roboty, podlaczylem do 2 kompa i wgralem na kosc najnowszy bios.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba znaleść komputer któty posiada bios o takich samych gabarytach.

Flash nie musi mieć takiej samej wielkości w Mb ani takiego samego czasu dostępu(dla przykłady programowałem kiedyś bios do jakiejś płyty dtk pod PIII-flash 1MB czas dostępu 12 na mojej kt7 2MB czas dostępu 7). Wiec tak:

1.uruchamiamy sprawny komputer w trybie msdos.

2.wyjmujemy kość flash uważając, żeby zwarcia nie zrobić.

3.wkładamy zwalonego flasha.

4.awdflash z opcją "tiny".

5.wyłączamy kompa i zamieniamy biosy tak jak ma być.

powinno być gut.

ps. z wyciąganiem flashów w obudowach SOJ troszkę uważać bo to brązowe gniazdo łatwo połamać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Programator biosu ?

Tyn wlasnie uzodzeniem programuja eprom..a jeszcze jedna mozliwasc znajdz kogos z ta sama plyta..uuchamiasz kompa w dosie kumpla wyciagasz jego eprom i wkladasz swoj(ostroznie) i go programujesz..

Mi sie kiedys tak udalo.

dokładnie zgadzam sie z przedmówca ja zawsze tak robie jak flashowanie sie nie powiedzie. to jest najtansze rozwiązanie.(najlepszy programator biosów to płyta glówna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Trzeba znaleść komputer któty posiada bios o takich samych gabarytach.

Flash nie musi mieć takiej samej wielkości w Mb ani takiego samego czasu dostępu(dla przykłady programowałem kiedyś bios do jakiejś płyty dtk pod PIII-flash 1MB czas dostępu 12 na mojej kt7 2MB czas dostępu 7). Wiec tak:

1.uruchamiamy sprawny komputer w trybie msdos.

2.wyjmujemy kość flash uważając, żeby zwarcia nie zrobić.

3.wkładamy zwalonego flasha.

4.awdflash z opcją "tiny".

5.wyłączamy kompa i zamieniamy biosy tak jak ma być. 

powinno być gut.

ps. z wyciąganiem flashów w obudowach SOJ troszkę uważać bo to brązowe gniazdo łatwo połamać.

Z jakiej innej plyty gl. mozna skorzystac aby wmontowac jej bios w tego asusa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie da sie kompa odpalic nawet. Jakby czytal dyskietki to nie byloby tego topica :)

Only serwis pozostal ?

komp wcale sie nie musi budzic. mozna zrobic dyskietke i uratowac kumpla przed wyrzuceniem paru zetow. wpisz sobie w yahoo albo czyms podobnym "bios recovery" i sprawdz czy masz AWARDa czy AMI. zreszta byc moze asus ma taka sekcje na swoim sajcie. ale tego nie wiem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dymy : u mnie też teoretycznie powinno się dać odratowac BIOS wg. procesory MSI. Ale nic z tego... Zazwyczaj przy BIOS'ach AMI jest to CTRL+HOME i na dyskietce musi byc BIOS w formacie AMIBOOT.BIN. U mnie to nic nie dało bo komp. staje i CTRL+HOME nie daje żadnego rezultatu :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Only serwis pozostal ?

Dla AMI to lecialo jakos tak:

Wlaczasz kompa z z dobrym biosem nagranym na dyskietke, bios musi miec nazwe amiboot.rom. Po wlaczeniu kompa wciskasz CTRL+HOME i komp flasciach!e bios tym z dyskietki.

Dla AWARDA tez jest taka opcja, poszukaj w sieci to znajdziesz.

dla AWARDA formatujesz dyskietke /s wrzucasz na nia awdflasha i bin z biosem. zakladasz autoexec.bat i wpisujesz w nim: @ECHO OFF a w nastepnej lini awdflash: twoj.bin /py i tyle..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...