Skocz do zawartości
Doopan

ATI Radeon 9550 XT GECUBE

Rekomendowane odpowiedzi

ja zmienilem na zestaw REVOLTEC-a ,miedziany cooler + alu radiatory na pamiec .

lepiej chyba zalozyc silencer, bo ten revoltec chyba glosny jest ( :?: )

moze ktos juz ma Vmody do rev 2.1 :?: bo ja jeszcze nie mam :(

Czytaj topic to byc wiedzial ze nie ma :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma karte taktowana 432/552 (nie podkrecana) i wystepuje u mnie taki problem ze jesli gram np. w warcrafta 3 lub farcrya to po pewnym czasie komp mi sie zawiesza w innych takich jak rome total war lub warhammer 40000 po pewnym czasie obraz sie wylancza a po pewnym czsie sie pojawia jak ustawilem taktowanie na 400/500 to wszystko dobrze dzialalo ale co dziwne na taktowaniu 432/552 w half life 2 nic sie nie dzieje i moge caly czas grac i nic sie nie zawiesza dodam jescze ze jak zanioslem karte do kumpla dzialo sie to samo Czy ktos mial cos takiego ???? Zmiana AGP z 8 na 4 nic nie dala ani wylaczenie VPU recover i fast write

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bart_bt napisał:

Cały czas się zastanawiam dlaczego na mojej karcie tak słabo kręcą się pamięci. Mam wersje 2.1 tą z pamięciami 2,8ns myślałem, że pujdą ok. 700 a tymczasem 625 to byl max.

Mam takie przemyślenie, że jest to spowodowane tym iż pamięci są po obu stronach karty, a chłodzone są tylko z jednej. Ta wersja 445/580 kręci tak fantastycznie chyba dlatego , że ma pamieci tylko z jednej strony właśnie tam gdzie chłodzenie.

??

Mam tą samą kartę i identyczny problem. Rdzeń jeszcze w miarę dobrze się kręci. Maxstable to 450, mogło być gorzej, ale z pamiątek wyciągam góra 615. Na pewno nie jest to wina przegrzania, gdyż po wielu benchamrkach są tylko troszke ciepłe. Jedyne co mi przychodzi do głowy to niedowoltowanie tych pamięci. Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma karte taktowana 432/552 (nie podkrecana) i wystepuje u mnie taki problem ze jesli gram np. w warcrafta 3 lub farcrya to po pewnym czasie komp mi sie zawiesza w innych takich jak rome total war lub warhammer 40000 po pewnym czasie obraz sie wylancza a po pewnym czsie sie pojawia jak ustawilem taktowanie na 400/500 to wszystko dobrze dzialalo ale co dziwne na taktowaniu 432/552 w half life 2 nic sie nie dzieje i moge caly czas grac i nic sie nie zawiesza dodam jescze ze jak zanioslem karte do kumpla dzialo sie to samo Czy ktos mial cos takiego ???? Zmiana AGP z 8 na 4 nic nie dala ani wylaczenie VPU recover i fast write

Pewnie wyjsciowe taktowanie mialo byc 400/500.Wina fabryki albo...sprzedawca moze cos zakombinowal na biosie.Tego nie wie nikt...Ja tez jakbym sobie zapodal 432 na rdzen to wczesniej czy pozniej zaliczylbym zwieche.Rada to obnizyc taktowanie rdzenia ponizej 432, pewnie tak jak u mnie w okolicach 420 bedzie stabilnie a pamieci to sobie juz wyczaj sam np. w Ati tool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jesli karta dobrze chodzi na 400/500 a powinna na 430/550 tak jak jest w jej biosie to moge zlozyc reklamacje ???
[/code]

od razu do serwisu ją otrzymałes karte z takim fabrycznym biosem a że nie działa poprawnie to powinna ci sie należyć wymiana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@areox nie rób OT.

Jeśli chodzi o rozpoznawanie karty poprzez te numerki na karcie itp to u mnie jest zupełnie co innego niż było pisane. Moge zamieścić ewentualnie zdjęcia karty z tyłu i na naklejkach mam 64A.... i żadnego B i żadnej litery. No nic po tym nie da się rozpoznać.

Ale teraz na kawałek gdzie jest ta pieczątka LX:

Dołączona grafika

Zaraz pod logiem ATI jest numer: D43136

oraz PN 109-A03400-20A

no i ta "pieczątka" LX niestety nie ma dopisku I więc po tym raczej nie da rozpoznawać tego. Jednak może po tym numerze D43136 - dobrze by było gdyby pochwalili się tym numerem właściele innych wersji niż 432/550.

Z tyłu karty w miejscu na zatrzask z portu na AGP też są informacje jednak z nich niewiele da się wywnioskować i tym bardziej sądze iż po nich nie rozpozna się co to za model.

No i sprawa z TV IN:

Dołączona grafika

Takie coś znajduje się obok złącza na monitor.

I tak obejrzałem ścieżki i widze iż są poprowadzone więc może coś da się z tym portem zrobić?

Chodzi o to iz czy w chipsecie ati znajduje się obsługa tv in czy nie ponieważ kiedyś słyszałem iż nvidia planowała zintegrować tvin w chipsecie aby nie potrzeba żadnego dodatkowego chipa jak BT848 czy podobnego.

I czy da się uaktwnić tego tv poprzez jakieś ingerencje w bios, dolutowanie elementów czy jednak nie ma takiej możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bart_bt napisał:

Mam tą samą kartę i identyczny problem. Rdzeń jeszcze w miarę dobrze się kręci. Maxstable to 450, mogło być gorzej, ale z pamiątek wyciągam góra 615. Na pewno nie jest to wina przegrzania, gdyż po wielu benchamrkach są tylko troszke ciepłe.  Jedyne co mi przychodzi do głowy to niedowoltowanie tych pamięci. Co o tym sądzicie?

1201705[/snapback]

Sprawdziłem jak pamięci będą się podkręcać na innym kompie, i u kolegi na znacznie nowszym i leprzym kompie to samo - pamięci bez max ok 620.

Faktycznie po wielu benchamarkach ledwie ciepłe - wniosek winne napewno nie chłodzenie.

W sprawie niedowoltowania się nie wypowiadam bo się na tym nie znam, ale czekam na opinię innych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mozna dostać tego radka 445/580 bo w esc.pl juz nie ma!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, właśnie dostałem paczkę z kartą i po wstępnym OC w ATITool maks taktowanie bez artów to rdzeń 450 mhz i pamięci 660 mhz (dla DJ'a: 330 mhz  :D )

EDIT: Karta rev. 2.1 default 445/580 ofkors :)

1203099[/snapback]

Rdzeń rozumiem u mnie tak samo,

ale to dziwne, że pamięci 3,3 ns idą 660, a 2,8 ns tylko max 625.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam wersje 2.0 i pamieci doszly do 700mhz

ale rdzen tylko do 440 :mur:

wqrw... mnie top na maxa...

co do dostepnosci tych "naszych radkow" 9550 extreme (calej serii) - nie wiem czemu sie dziwicie ze juz ich prawie nie mozna dostac - przeciez jak tylko zaczeli ich produkcje, byla mowa o krotkiej serii, ktora sie skonczyla juz dawno.

wystarczy wejsc na stronka gecuba i poczytac troszke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko

przed momentem zmieniłem pastę termiczną na procesorze mojego 9550 xt

czy mógłby mi ktoś podrzucić nazwę dobrego programu do sprawdzania temperatury na procesorze karty??

aha jak mógłbym prosić rownież o podanie przedziału wartości dopuszczalnej temperatury

dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanko

przed momentem zmieniłem pastę termiczną na procesorze mojego 9550 xt

czy mógłby mi ktoś podrzucić nazwę dobrego programu do sprawdzania temperatury na  procesorze karty??

aha jak mógłbym prosić rownież o podanie przedziału wartości dopuszczalnej temperatury

dzięki

1203813[/snapback]

na tej karcie sie nieda nawet jak masz RV360 :rolleyes:

Program... hmm np. everlest :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem jaka brac rev. 2.1 2,8ns samsung czy wersje 3,3ns ??

1203872[/snapback]

a masz wogóle skąd??jak tak to daj jakies namiary.bo ja tez się chcę w takową karte zaopatrzyć ale nie ma skąd jej wziąć :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Bylem w proline jakis czas temu i zamowilem karte ale nie wiedza jaka dostana partie od producenta wiec z taktowaniami ruletka. Pytalem w CEI czy mogliby sprowadzic ale na razie nie. Wracajac wstapilem do jakiegos sklepiku kolo mnie i pytam o karte. gosc mowi ze nie ma ale moze sprowadzic, jednak nie oplaca sie to wg niego bo r9550 nie jest tak dobry jak 9600pro. Na co ja stwierdzilem ze to przeciez ten sam rdzen, pamieci nawet czasem szybsze i da sie krecic. Odpowiedzial ze nie jest to to samo i ze podobno mial 8 miechow szkolenia ati( grafy, chipsety itd). No nic, ja sie nie znam i nie bede sie klocic goloslownie. On tez nie chcial wiec powiedzial ze mi przyniesie w poniedzialek podreczniki jakies oryginalne to bede mogl poczytac i cos mi tam powie o kartach. Takze bede mial prawdopodobnie dokladne info jakie to w koncu te rdzenie stosuja, oraz jak poznac po nadruku na pcb jakie sa taktowania:)

Zobaczymy na ile sie tam zna faktycznie, bo troche mi sie nie chce wierzyc ze wszyscy na tweaku, benchmarku( tez przeciez pisali ze 9550 to to samo co 9600) sie myla :P hehe. Ale moze jakies ciekawe info dostane.

Mowil tez ze poleca za 480zl gecube`a 9600pro ktory wie ze sie kreci do 9600xt. Gwarancji mi nie da bo nie moze oficjalnie ale robil to juz i luzik. Nie watpie ze te karty sa dobre bo to w koncu gecube`y:> ale czy az 80zl wiecej warte?

Ogolnie moze to byc troche sciemniarska gadka sprzedawcy chcacego sprzedac swoj towar( tym bardziej ze troche mi sie info nie zgadzalo albo wykazywal sie czasem niewiedza, np nie wiedzial nic o saphire 9800 "niby" pro), ale nie znam sie az tak dobrze zeby sie klocic:P

Co myslicie o tej sprawie? Bede wdzieczny za odpowiedz, tym bardziej ze moze bym pozbieral ostatecznie do tego 9600pro i musialbym dosc szybko wycofac rezerwacje w proline. Czekam na odpowiedzi. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi