areox Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 hm... cos mi nie gra. RivaTuner mi pokazuje Graphics core : RV360, a w rabicie jak louduje BIOS to mam RV350 :o co jest ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assarhadon Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 Czemu masz wątpliwości? :blink: Przecież niby ty masz tą wersje co sie dobrze podkręca. No ale dobra. Mówisz żebym swojego biosa wyedytował . A możesz powiedzieć gdzie jest te 30 stron opisu? Ja u siebie zrobiłem kopie spod dosu flashromem mojego biosa i nie mogłem go edytować programikiem o nazwie BiosEdit ale inne biosy do innych radeonów mogłem. Co do k...y jest z tą kartą!!! <_< 1293569[/snapback] - Wątpliwości mam, bo to nie zależy od biosu lecz od podzespołów. - Jeśli chodzi o te 30 stron to chodziło mi, że około 30 strony tego tematu. - Zmień program an RaBita i napewno wyedytujesz bios!!! :D Co do rdzenia -LUDZIE CZYTAJCIE TEN TEMAT TO JUŻ BYŁO I TO ZAJMOWAŁO W PRZYBLIŻENIU DWIE STRONY!!!! :mur: - ale napiszę to jeszcze raz. To w dużej mierze lipa, że te karty mają rdzeń RV360 :cry: . Nie ma problemu, aby tak były wykrywane, wystarczy tylko odpowiedni zapis w biosie. Jedyne co wam prawde powie o rdzeniu to ściągnięcie radiatora i szczyszczenie tego gó**a co jest na procu i przeczytanie podpisu ( teoretycznie tracicie gwarancję), albo ścięgnięcie biosu (flashrom) i wyedytowanie (RaBit) który to pokarze typ GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtala Opublikowano 23 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2005 (edytowane) Witam Mam programik flashrom 2.40 chce z karty ge cube 9550 xt rev 2.1 zgrac bios z karty i podaje taka komende flashrom –s 0 stary.bin i teraz cos tam czyta stacja po czym rozlegnie sie z glosniczka dzwiek i koniec bios z karty nie jest zgrany moze ktos mi podpowie w czym lezy problem pozdrawiam Edytowane 23 Lutego 2005 przez wojtala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytek__19 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 - Wątpliwości mam, bo to nie zależy od biosu lecz od podzespołów. - Jeśli chodzi o te 30 stron to chodziło mi, że około 30 strony tego tematu. - Zmień program an RaBita i napewno wyedytujesz bios!!! :D Co do rdzenia -LUDZIE CZYTAJCIE TEN TEMAT TO JUŻ BYŁO I TO ZAJMOWAŁO W PRZYBLIŻENIU DWIE STRONY!!!! :mur: - ale napiszę to jeszcze raz. To w dużej mierze lipa, że te karty mają rdzeń RV360 :cry: . Nie ma problemu, aby tak były wykrywane, wystarczy tylko odpowiedni zapis w biosie. Jedyne co wam prawde powie o rdzeniu to ściągnięcie radiatora i szczyszczenie tego gó**a co jest na procu i przeczytanie podpisu ( teoretycznie tracicie gwarancję), albo ścięgnięcie biosu (flashrom) i wyedytowanie (RaBit) który to pokarze typ GPU. 1293969[/snapback] No nie wiem czy masz racje :? już pare kart sprawdziłem i mają rdzeń RV 360 ; sciągałem też chłodzenie i co z tego ze jest tam napisane Radeon 9550 to i tak jest RV 360 tylko że jest jedno ale: te rdzdenie, które nie nadawały sie do 9600XT (czyli nie wyrabiały przy ze- garze 500 MHz- pewnie nieudany wypust) były dużo tańsze i ktoś wpadł na pomysł żeby wwalić je do radeona 9550 XT - dla przykładu ten "tajwański" GeCube. W końcu wychodzi na to że RV360 z GeCuba kręci się gorzej od starszego RV350 z radków innych producentów. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
voytek__19 Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Pojade w sobote po stacje dyskietek i pobawie sie timingami w biosie, to napisze czy udalo mi sie cos wyciagnac 1293416[/snapback] CZEŚĆ! Jakim cudem twoja karta chodzi na takich zegarach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techu Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 No nie wiem czy masz racje :? już pare kart sprawdziłem i mają rdzeń RV 360 ; sciągałem też chłodzenie i co z tego ze jest tam napisane Radeon 9550 to i tak jest RV 360 tylko że jest jedno ale: te rdzdenie, które nie nadawały sie do 9600XT (czyli nie wyrabiały przy ze- garze 500 MHz- pewnie nieudany wypust) były dużo tańsze i ktoś wpadł na pomysł żeby wwalić je do radeona 9550 XT - dla przykładu ten "tajwański" GeCube. W końcu wychodzi na to że RV360 z GeCuba kręci się gorzej od starszego RV350 z radków innych producentów. pozdrawiam 1294936[/snapback] podoba mi sie ;) sensownie pomyslane cos moze byc w tym :) ale zapomnieli ze mozna podniesc napiecie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Mam problem. Gdy mierzyłem napięcie GPU, jedną końcówką miernika dotknąłem do punktu pomiarowego, a drugą w jakimś miejscu na karcie. Pokazała mi się jakaś wartość na mierniku, ale komp się zresetował. Ponownie gdy go włączałem na monitorze nic się nie pokazało. Na innym kompie też tak było z kartą. Obawiam się, że jest spalona :mellow: Obecnie mam zastępczego FX5200, więc jedyne co mogło się stać to było coś z Radkiem. Czy jest możliwe naprawienie tej karty?? Czy pozostaje mi kupić sobie nową kartę graficzną?? Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 u mnie w aidzie i everescie pokazywał RV360. w XP wykrywany jako 9600 XT na sterach 4.12 - powyżej już 9600 series bez wzmianki o XT jak podglądałem bios rabitem czy radeditem pokazywał RV350. a sądzę że należy raczej wierzyć rabitowi niż everestowi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areox Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) CZEŚĆ! Jakim cudem twoja karta chodzi na takich zegarach? 1294946[/snapback] Tyle udalo mi sie wyciagnac tylko softowo. Mam silencera i radiatoki zalmana. Zmienialem te timingi. Raz z 9600XT i z 9600Pro, roznicy zadnej nie ma, w 3dmarku03 spadlo mi o 16 punktow. Pozostalem przy normalnych. Wiecie jednak na zasilaczu 300W ta moja karta wyzej nie pojdzie gdy mam wlaczone 2 wiatraki, jeden wlotowy i jeden wylotowy + w zasilaczu. wylaczylem je i karta mi poleciala wyzej, tylko za proc sie nagrzal do 58 i troszke "przycina". Trzeba zainwestowac w zasialcz jednak :P Chyba najrozsondniejszy byl by Chieftec 360W (HPC-360-302DF) z aktywnym PFC, w cenie 200 zl nie ma nic lepszego :) Edytowane 24 Lutego 2005 przez areox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guuma Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 (edytowane) to dobry czy słaby wynik? rev 2.1 440*640 ? :lol: Edytowane 24 Lutego 2005 przez Guuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyloza Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 to dobry czy słaby wynik? rev 2.1 440*640 ? :lol: 1296214[/snapback] wynik spoko tylko watpie ze to byl zrobione na rozdzielczosci 1024/768, a jezeli bylo robione w rozdzielczosci 800/600 to wynik dosc kiepski mowiac szczerze :wink: :blink: <_< :) :D :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techu Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Mam problem. Gdy mierzyłem napięcie GPU, jedną końcówką miernika dotknąłem do punktu pomiarowego, a drugą w jakimś miejscu na karcie. Pokazała mi się jakaś wartość na mierniku, ale komp się zresetował. Ponownie gdy go włączałem na monitorze nic się nie pokazało. Na innym kompie też tak było z kartą. Obawiam się, że jest spalona :mellow: Obecnie mam zastępczego FX5200, więc jedyne co mogło się stać to było coś z Radkiem. Czy jest możliwe naprawienie tej karty?? Czy pozostaje mi kupić sobie nową kartę graficzną?? Proszę o pomoc. 1294989[/snapback] no to mozesz miec problem ja tez kiedys zrobilem neichacy spiecie ale jak mierzylem pamieci napiecie pokazaly sie tylko artefakty i dowidzenia ale reset dalem i juz oki odpalila ,kiedys jak robilem moda na pamieci olowkiem (przed vmodem na potencjometrze ) cos zle dalem bo to zrobilem niedbale i patrze nie wlacza sie 0v na rdzeniu 0v na pamiecciach i mysle pozamiatane :/ ale wizalem wyjalem ja z agp wlozylem spowrotem resetnolem biosa i ruszyla i kamien z serca:) i od tej pory nic nie robie olowkiem ;> to ze dotknoles 2 punktow to nei popwinno sie nic stac nawet jak nic one ze soba nie maja wspolnego mysle ze musiales gdzies jedna nozka od miernika dotknac 2 punktow jakis naraz i sie zwarly Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorwlodek Opublikowano 24 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2005 Guuma!!! co ty masz za dziwny procesor??????? 3200@2079mhz ??????? a wracając do tematu wynik bardzo dobry pod warunekiem że robiony w 1024x768... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guuma Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) juz kochani odpowiadam !!!!!!!!! wynik robiony przy rozdziałce 1024*768 a oto mój komp: pozdro procek barton 3200+ napięcie 1.7v FSB 197---na 200 wywala w testach pamięć kingston 2*256 napięcie 2,7v taktowanie 6,3,3,2 karta gigacube 2.1 zasilacz modecom 350 W dysk WD 80 giga S-ATA parę wentyli w obudowie płyta Soltek na nforce2 "gold" i wszystko nara. i nie piszcie że wersja 2.1 jest do [gluteus maximus] bo mnie krew zalewa max jaki wycisnąłem ze swojej to 448*670 ale już z lekkimi przekłamaniami w testach bez żadnych zmian w chłodzeniu lub biosie aha -mój gigacube to ten najsłabszy czyli 400*500. Edytowane 25 Lutego 2005 przez Guuma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guuma Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kyloza Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 I tak nie wierze ze taki wynik osiagnales zrob ponownie test i pokaz wynik oraz na jakiej rozdzialce , bo przy tak niskim rdzeniu napewno nie mogles osiagnac powyzej 4000, kitowac mozesz tych co nie maja tej karty ale nie nas to pierwsze, a po drugie to pewnie blad 3dmarka i tyle :rolleyes: :D :) :mad: :unsure: B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Assarhadon Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 I tak nie wierze ze taki wynik osiagnales zrob ponownie test i pokaz wynik oraz na jakiej rozdzialce , bo przy tak niskim rdzeniu napewno nie mogles osiagnac powyzej 4000, kitowac mozesz tych co nie maja tej karty ale nie nas to pierwsze, a po drugie to pewnie blad 3dmarka i tyle :rolleyes: :D :) :mad: :unsure: B) 1296859[/snapback] Zgadzm się z przedmówcą. Osiągnąłem ledwie 4000 marków przy sprzęcie z podpisu i na niestabilnych ustawieniach moje radka (490/700). Niestbilnych oczywiście dla gier, bo marki przechodzi wzorowo. Ale to chyba nie na tym polega :D . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guuma Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 przyjde z pracy o 22 to zrobie dla was test jeszcze raz nie ma sprawy po co miałbym kitować chodzi o fakt pogadamy wieczorem nara :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areox Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 Tez mi sie nie wydaje zeby na 2.1 wyciagnal 4200 :| Dobra karta dzwiekowa tez troszke daje punktow ale nie 200 :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyo Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 No pisalem juz o tym ze kiedy zakupilem ta karte nie moglem grac w nowsze gry 3d bo mi sie nagle gra zwiechla potem monitor wylanczal mowiliscie ze to wina mojego 300waatowego noname zasilacza :] zbieralem 2 tyg wymienilem na Chefteca 360-202-DF to teraz mi się nagala gra (Kotor2) zwiesza i potem Niebieski ekran (ale nic na nim nie pisze) tak jak by sie pegazus zwiechl moj sprzet to barton 2500 MSI K7N2-Delta ILSR 256mb ram/266 Segate 60gb Gecube Radeon 9950XT Cheftec 360-202-DF co moze byc przyczyna tego :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matii_:) Opublikowano 25 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2005 (edytowane) Ja mam tego radka rev 2.1 fabryczne ustawienia miała 400/500 czyli najniższe niestety a więc co zabieramy sie za podkręcanie :D . Wyniki na moim kompie w benchmarkach na standardowych ustawieniach wynoszą 2k1 11657 2k3 3175 po przekręceniu z 400@450 i z 500@550 2k1 12701 2k3 3560 także wzrost jakiś jest. Mój komp to AMD 64 3000+, 512 DDRAM Kingston 400 Mhz, Płytka Gigabyta K8NS, dysk 80 Gb western digital 7200 rpm i zasilacz Megabajt 350ATX:/ Próbuje kręcić dalej ale pamięci wyżej niż 580 niechca iść a rdzeń powyżej 480 prawdopodobnie wina leży po stronie badziewnego zasilacza który niedługo zamienie na Cheafteca 420 Wat. Czy te wyniki nie są za niskie i czy jak zmienie zasiłke to karta poleci dalej :). I niedługo zamierzam dokupić kolejne 512 ramu to czy wyniki polecą jakoś dużo wyżej? Edytowane 25 Lutego 2005 przez Matii_:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Myszek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Pamiec wykrec troche mocniej jak mozesz a wyniki w normie. ja na 475/630 mam 13500 w 2k1 a 3800 w 2k3.Ja myslalem kiedys ze jak zmienie zasilacz to poleci wiecej i...... nie poleciala ale przynajmniej jest bezpieczniej :D :D :D Pisz inaczej jak podkrecasz bo wyglada tak jakbys rdzen wykrecil z 400 na 500 B) B) B) Pisz tak 400/500@450/550 :wink: :wink: :wink: :wink: :wink: Edytowane 26 Lutego 2005 przez myszek14 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtala Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Witam Mam rev.2.1 fabrycznie ustawione 400/500 i teraz wgralem bios od rev.2.1 432na 554 i po tym zabiegu mam arty widze ze moj egzemplasz wogole nie daje sie podkrecic Na forum widze ze kazdy wyciska z karty duzo wiecej mialem 2 karty i to samo pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2005 przez wojtala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr_the Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 tak niestety bywa zdejmij chłodzenie daj cieńko jakąś lepszą pastę i mod by sie przydał!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techu Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Witam Mam rev.2.1 fabrycznie ustawione 400/500 i teraz wgralem bios od rev.2.1 432na 554 i po tym zabiegu mam arty widze ze moj egzemplasz wogole nie daje sie podkrecic Na forum widze ze kazdy wyciska z karty duzo wiecej mialem 2 karty i to samo pozdrawiam 1298650[/snapback] nic nie poradzisz zle ci sie trafilo mod cie ratuje pozdrawiam ale z drugiej strony powiedz sam czy te 432na 554 to jest az tak malo..... Edytowane 26 Lutego 2005 przez Techu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 @wojtala wgraj poprzedni bios i zanim zaczniesz coś robic zarzuć sobie w atitool wyszukiwanie na max rdzenia potem pamięci bedziesz wiedział jaki jest max stabilnie zarzuć jakies marki i pograj w kilka gier, zoabcz czy sie nie wywala jak bedzie ok to zmodyfikuj bios jeżeli drażnią cie programiki działające w tle jeżeli nie to zawsze mozesz sobie odpalkić atitilla przed graniem i już Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorwlodek Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) zobaczcie jaki dzisiaj wynik osiągnołem :lol: na gownianym GC 2.1 , zazwyczaj max co z niej wycisnołem to było ok 3900pkt , jakieś przekłamania 3dmarka czy co?? podczas testu nie było żadnych zawieszek ani nic z tych rzeczy, Edytowane 26 Lutego 2005 przez doktorwlodek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtala Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) Witam Sprawdzilem atitoolem rdzen mi idzie na 460 a pamiatki 255 prawie nic Z tej karty nic sie nie uda wycisnac pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2005 przez wojtala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bindo Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 Witam mam pytanie, otoz kiedys juz zalozylem podobny temat, ale rady udzielone przez was nie poskutkowalu, Mam karte radeon 9550 XT , problem polega na tym, ze w momencie gdy wlacze jakas gre, to po chwili komputer sie zawiesza, pokazuje sie komunikat, ze VPU recower nie byl w stanie przywrocic systemu i nalezy zresetowac kompa, wtedy wiekszosc ludzi polecila mi zmiane zasilacza, bo swego czasu mialem 235W, teraz kilka dni temu zmienilem zasilacz na modecom350 W i problem nadal istnieje, nie poskutowalo takze format, bo uslyszalem ze moze to byc wina starych sterownikow od zeszlej karty... Dziwne jest takze to iz zawiesza sie np w grze punisher, ktory potrzebuje tylko directx 8,6 a dziala spokojnie w doomie 3 , no przynajmniej dotychczas nie zauwazylem by sie tu zawieszal, najlepiej jest w far cry, gdzie robi sie juz czarny ekran w momencie gdy gra sie laduje, o co tu moze chodzic? prosilbym o pomoc, ZMniejszalem takze taktowanie zegara i pamieci w karcie, bo moze za wysoko fabrycznie podkrecona, ale to takze nic nie dalo, czy to wina karty? czy uwage skierowac na cos innego? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 26 Lutego 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2005 (edytowane) @wojtala no i masz powód artów - za bardzo podkręcone pamięci co zresztą jest dość dziwne - z reguly pamieci kręcą się dobrze w tych kartach możesz tez zmniejszyć taktowanie rdzenia i zobaczyć na ile Ci pójdą pamięci, ale wiadomo (wszem i wobec ;) ) że oc rdzenia daje większy wzrost wydajności niż oc pamięci @doktorwlodek gratulacje stary, poczuj moją zazdrość :mad: 8O :wink: Edytowane 26 Lutego 2005 przez Ouara Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...