Hipo Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Co zas sie tyczy f1 to czy i pojemnosc i uklad silnika nie sa okreslone restrykcyjnymi przepisami ?? (aby bolidy nie osiagaly olbrzymich mocy bo mi sie zdaje ze liczba cylindrow takze jest okreslona Przepisy ograniczają tylko konstrukcje silnika, ograniczenie mocy wynika bezpośrednio z pierwszego ograniczenia :) nie ma nic powiedziane na temat liczby cylindrów, natoamiast jasno jest określona pojemność skokowa na 3,5L ( chyba ze cos sie zmieniło ) silnik ma być wolnossący. Nie prawdą jest ze wszyskie silniki są w ukadzie V10, nie wiem czy obecnie ale do niedawana bolid Dailmler Benz - Mercedes posiadał jednostke w układzie V8, fakt była to osobliwość bo reszta jeździła na V10 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 I jak napisalem moze byc nawet 300 cm byle nie miej choc sa mniejsze pojemnosci ale sprawnosc takiego silnika jest mniejsza i pali on wiecej - i dlatego 3 cylindry w suzuki swift 1.0 pala 6 litrow w miescie i maja ponad 60 km podczas gdy 1.1 fiata ma 55 koni i pali duzo wiecejZ tego co widziałem, to swifty sprzedawane w Polsce miały 53KM (chyba, że mówisz o jakiejś innej wersji?). Zdziwiłbyś się jak niewiele palą 1,1/1,2 fiata po modernizacji (przejście na wtrysk wielopunktowy + OBD) tak jak i ja się zdziwiłem. przy wadze niecalych 600kg bolidu.......Właśnie chyba na odwrót - te samochody nie mogą być lżejsze niż 600 kg. Ogólnie co do ograniczeń w f1, to zawsze zamiast zmian w konstrukcji silnika można wprowadzić opony z rowkami, albo zmniejszyć dozwolone wymiary spojlerów - wtedy też będą jeździli wolniej (przynajmniej na zakrętach). Obiło mi się o uszy, że chcą zmniejszyć dozwoloną pojemność do 2,4 litra... Cóż to by była za strata... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...