Skocz do zawartości
|Micro|

Thermalright Si-97

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam Pentagram QC 80 Cu i nie wiem czy nie lepiej sprzedać go i wziąć sobie właśnie tego THERMALRIGHT-a ... są z nim jakieś problemy ?? nie chce mi sie czytac 17 stron!!

Jaka może być różnica temperatur ??

1406552[/snapback]

A mi się nie chce opowiadać o czymś co już zostało napisane. Naprawdę nie chce Ci się chociaż pobieżnie przejrzeć tego topicu?? :mur: :mur: :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galek: szczescie... troche mnie to kosztowalo, by kupic Mobila :) Poza tym, jego mozliwosci koncza mi sie kolo 2600, gdzie juz 1.85V to za malo. Na plycie wiecej nie ustawie (mody raczej nie wchodza w rachube). W sumie, to twoj sie lepiej sprawuje, skoro przy obciazeniu masz 49 stopni, a ja ponad 50 :)

Trendzik:

moze jednak poprzegladaj, wyrobisz sobie jakies zdanie. A jak nie masz czasu / ochoty, to ja wlasnie zmienilem pentagrama 80 Al-Cu na si-97 i spadek temperatury mialem o ponad 10 stopni przy znacznym obnizeniu obrotow wentylatora i zmniejszeniu halasu. Wiec jak masz $ to zmieniaj :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Galek: szczescie... troche mnie to kosztowalo, by kupic Mobila :) Poza tym, jego mozliwosci koncza mi sie kolo 2600, gdzie juz 1.85V to za malo. Na plycie wiecej nie ustawie (mody raczej nie wchodza w rachube). W sumie, to twoj sie lepiej sprawuje, skoro przy obciazeniu masz 49 stopni, a ja ponad 50 :)

Trendzik:

moze jednak poprzegladaj, wyrobisz sobie jakies zdanie. A jak nie masz czasu / ochoty, to ja wlasnie zmienilem pentagrama 80 Al-Cu na si-97 i spadek temperatury mialem o ponad 10 stopni przy znacznym obnizeniu obrotow wentylatora i zmniejszeniu halasu. Wiec jak masz $ to zmieniaj :)

1406780[/snapback]

Ooo , to ciekawe. Jaki wentylator założyłeś na niego ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ech, wlasnie dlatego powinienes przynajmniej przejrzec temat, zeby ktos nie musial pisac raz jeszcze tego, co juz napisal :)

Na SI-97 za 160 zl mam jakis gowniany, kilkuletni wentylator 92 mm pracujacy na niewiadomej predkosci obrotowej (brak kontroli rpm). Wentek przyczepiony pod kontroler obrotów (samorobka) pracuje w miare cicho i dmucha w miare przecietnie. Ale SI-97 to podobno krol niskich obrotow. U mnie roznica pomiedzy wentylatorem na 12 V a na 5 V to 4-5 stopni. Pewnie byloby jeszcze mniej gdyby nie to, ze jak wentylator kreci sie na 5V to w obudowie robi sie naprawde cieplutko (przez tunelik). Jak nie mialem tunelu to na wolnych obrotach (cisza calkowita) i ~2500 MHz mialem max 54 stopnie po dwugodzinnym obciazeniu Prime'95.

Juz niedlugo mam zamiar kupic wentylatory Jamicon'a, ciekawe jak sie beda prezentowac. Ze strony producenta mozna pobrac calkiem ciekawe materialy o tych wentylatorkach, wygladaja obiecujaco. A i cena tez niewielka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trendzik czytaj sygnatury, tam sie dowiesz co kto ma, po za tym przeczytanie kilku wpisow w tym watku nie zajmie ci wiekow, a bedziesz juz cos wiedzial, Szafiro, mowisz ze soltek wiecej nie pociagnie niz 1,85V to teraz powiem ze masz pecha ;) , zmien plyte, a nie mozesz przestawic napiec za pomoca zworek na plycie tak ja ma np asus, jedne napiecia to 1,65 co 1,85 a po zmianie zworki maja 1,75 do 1,95V sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie, 2 V to juz sporo, przy takim napieciu trzeba wc instalowac, duze pieniadze, a w sumie niewielkie efekty. Watpie, czy procek by poszedl powyzej 2700 MHz, wiec efekt bylby niewspolmierny do kosztow. A plyty dobra, jestem z niej bardzo happy: LAN, SATA, RAID - wszystko jest. Poki co jestem zadowolony z konfiguracji. Przydalo by sie jeszcze nieco ciszej, chociaz glosno i tak nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanie a zarazem gradka dla osób chcących obniżyć temp :-P Jaka jest wysokośc od elementu stycznego z procem do radiatora? Można wykonac tunel od dołu i skierować powietrze do wentyla wydmuciach!ącego powietrze z obudowy... Mógłby ktoś to sprawdzić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MietMan:

tez sie zastanawialem nad SLK900A, niestety, Soltek nie zapewnil mozliwosci mocowania zbyt wielu radiatorow - brak otworow wokol socketu, kondensatory blisko. Napisz, jak temparatury SLK900 maja sie do tych z si-97 (z poczatku jego uzytkowania)

1405998[/snapback]

Cześć, sorka za poślizg, ale rzadko zaglądam ostatnio na jakiekolwiek fora (praca, praca, praca aż dostanę garba :lol:). Wolne przemyślenia i obserwacje :

1) SLK900A jest mocowany na zapinkę i chyba ciut lżejszy od SLK900U - sprawdzałeś na stronie TR, czy twoje mobo jest kompatybilne z SLK900A? Jedyną ewentualną przeszkodą mogą być kondziołki po lewej stronie socketu.

2) Wentylator mam ten sam tj. Y.S.Tech 92mm, puszczony identycznie jak przy SI-97 tj. na ok. 1600rpm, wentylacja obudowy praktycznie się nie zmieniła (pod zasiłką zamiast Arctica Pro TC jest Y.S.Tech Ultra Silent, ale skręcony, ze względu na fakt, iż prosto z pudełka "silent" nie był), więc chyba mogę się pokusić o porównanie. Przypominam, że piszę z głowy, bo siedzę w Rzeszy i męczę się na laptopie ;).

Musiałem spojrzeć do mojego wątku tutaj :

http://forum.purepc.pl/index.php?act=ST&f=14&t=107812

Na obecnym Epoxie temp. przy 12x200 1.65v (bios, real podobny) wynosiły 50-51C w Prime95 Large FFTs (najbardziej grzeje). Na SLK900U przed wyjazdem miałem przy ustawieniu jak w sigu (11x220, 1.675v) max. 50C (idle na rozgrzanym mocno systemie 41C). Podejrzewam jednak, że podczas moich pomiarów SI-97 + Epox, radiator już wykazywał pierwsze oznaki usterki. Wątpię zatem, żeby to było w miarę obiektywne porównanie.

Subiektywnie : jeden diabeł. :D Trzeba by było wymienić zasiłkę z piecyka na coś bardziej przewiewnego i poprawić wentylację obudowy, ale moje uszy na to nie pozwolą. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj SI-97 trafia jutro do paczki i srrruuu na serwis. Wlasnie zalozylem sobie na mojego procka leciwego radiatorka z Titana TTC-D5TB, przykrecilem Y.S. Techa 92mm co siedzial na SI-97 i w efekcie mam temperature w stresie dochodzaca do 52 stopni gdzie przy identycznym taktowaniu SI-97 dawal mi juz 56 :angry: .

Mam nadzieje ze Angela bez problemow mi wymieni, bo jesli nie to wyrzuce dziada przez okno i popatrze jak fruwa ten Enterprise. Widze ze cos niepotrzebnie sie chiba pchalem w ten wynalazek. Same z nim klopoty mam tylko.

Z powazaniem JA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj SI-97 trafia jutro do paczki i srrruuu na serwis. Wlasnie zalozylem sobie na mojego procka leciwego radiatorka z Titana TTC-D5TB, przykrecilem Y.S. Techa 92mm co siedzial na SI-97 i w efekcie mam temperature w stresie dochodzaca do 52 stopni gdzie przy identycznym taktowaniu SI-97 dawal mi juz 56  :angry: .

Mam nadzieje ze Angela bez problemow mi wymieni, bo jesli nie to wyrzuce dziada przez okno i popatrze jak fruwa ten Enterprise. Widze ze cos niepotrzebnie sie chiba pchalem w ten wynalazek. Same z nim klopoty mam tylko.

1416081[/snapback]

Przykro słyszeć ... Mnie wymienili bez żadnych problemów, pomimo iż uprzednia korespondencja z serwisem była trochę dziwna. Nóweczkę w ramach gwarancji dostałem w 2 tygodnie po wysłaniu do nich zepsutego egzemplarza. Teraz nie mogę dziada sprzedać, nikt nie chce kupić ... :lol:

Sprawnej, bezproblemowej wymiany życzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ja też nie jestem zadowolony z SI-97.

Chociaż czytałem w tym topicu o wadliwych egzemplarzach to jednak postanowiłem zaryzykować.. i to był mój błąd.

Kupiłem SI-97 jakieś 2 tygodnie temu w warszawskim sklepie www.cooling.pl

Po pierwsze moim błędem było niesprawdzenie go na miejscu, gdyż w domu okazało sę, że kilka końcówek finów jest wygiętych (zwłasza ostatni na rogu). W efekcie ten ostatni dosłownie przy dotknięciu złamał się (z opakowania wyciągałem ostrożnie).

Przejdźmy jednak do meritum. Mój sprzęt to Barton @2250Mhz 1,75V. Temperatura na Zalmanie 7000AlCu (przy obrotach około 1800) wynosiła 52 Idle - 58 w Prime95. Płyta to Asus A7N8X-E, która zawyża odczyt temp. o średnio 6-7 stopni więc te temp. wynoszą dopowiednio 46 Idle i 52 w Prime (takie były średnie odczyty na ABIT KV7 z tym samym prockiem i chłodzeniem więc to by się zgadzało).

Zmieniłem Zalman'a na SI-97 (z 92mm wentylem Zalman'a F2 na 5V ~1500rpm). Taki zestaw jest cichszy od Zalman'a 7000AlCu na ~1800rpm, ale..

W pierwszym dniu wszystko wydawało się ok. Temperatury były podobne do poprzednich na Zalmanie przy jednoczesnym cichszym działaniu. Niestety dosłownie po 2 dniach temp. zaczęły się pogarszać i w tej chwili Asus pokazuje 60-61 stopni pod Primem i ok 56 w idle (wzrost o ok. 3 stopnie Celcjusza, realnie odpowiednio okolo 55 i 50 stopni). Obudowa (Chieftec BX) jest b.dobrze wentylowana, ale nawet zdjęcie boku nie daje większego spadku temp (średnio tylko o 1st.).

Na poczatku działania wszystkie heat-pipe'y pod maksymalnym obciążeniem

były b.ciepłe i podobnie były żeberka radiatora. W chwili obecnej 1 z HP jest gorący a pozostałe 3 tylko b.ciepłe (mozna długo je dotykać podczas gdy do tego gorącego góra 3-4s). Spód SI-97 (dotykający procka) jest baardzoo gorący podczas gdy ostatnie żeberka radiatora są ledwie ciepłe.

W tej chwili wynik tego jest taki, że ustawienia na jakich działał procek na początku są teraz niestabilne (Prime zawiesza się po góra 1h - wcześniej chodził bezproblemowo przez cała noc).

Od razu podpowiem, że SI-97 był dobrze zamontowany (pasta AS5), a temperatura otoczenia jest taka sama).

p.s. ostatnio zrobiłem mały test. Włączyłem Prime955 (LargeFFT), zdjąłem bok obudowy i otworzyłem okno (zimne nocne powietrze). Temperatury i tak osiągnęły 59st. (ledwie o 1 stopień lepiej niż w przypadku zamknietej obudowy i okna). Prime wywalił się po ok 20 paru minutach.

Mój SI-97 wraca do cooling.pl jak tylko ja wrócę do Wawy. Zobaczymy jak będzie z reklamacją.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj bedzie w srode, mam nadzieje ze nie skwachalem. Na szczescie to u Zena wiec bede mogl oddac. Nie wiem chlopaki dlaczego nie zamawiacie u Zena skoro u niego nie bylo zadnych zwrotow. Nawet niektorzy u Angeli jeszcze biora jakby liczyli na jakis cud :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj bedzie w srode, mam nadzieje ze nie skwachalem. Na szczescie to u Zena wiec bede mogl oddac. Nie wiem chlopaki dlaczego nie zamawiacie u Zena skoro u niego nie bylo zadnych zwrotow. Nawet niektorzy u Angeli jeszcze biora jakby liczyli na jakis cud :/

1419549[/snapback]

A na co mają liczyć? :blink:

Radiator niby ten sam, firma wielce renomowana (podkreślam, że obecnie jestem bardzo zadowolony z SLK900U), cena jak za woły, a zatem teoretycznie wszystko powinno być w porządku. A że nie jest, to już odrębna kwestia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No skoro maja sprawdzone zrodla to lepiej chyba z nich kupywac a nie z tych zrodel gdzie byly same klopoty  :huh:

1420721[/snapback]

czytając twoje posty można odnieść wrażenie że dostajesz jakiś % za reklame Zenfista <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..........................

Po prostu ludzie kupuja i sie skarza ze im nie dziala i ze wysylaja raz na gwarancje do arest a raz do angeli. Skoro ja przesledzilem caly wontek i nikt z tweaka kto kupil u Zena nie mail z tym klopotow :huh: dlatego ja u niego kupilem :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A widzieliscie to:

http://www.thermaltake.com/coolers/4in1hea...on/cl-p0114.htm

Konstrukcja podobna do SI-97, ale więcej HP, 120mm wentylator no i montaż także na innych socketach niż "A"

i jeszcze test tego cuda. Języka nie zrozumiecie, ale liczby tak :)

http://www.tweakup.dk/article/551/dk/

Edytowane przez Ksyho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale wielki skur***l :blink: Musi ładnie brykać na prockach... Ile za to cudo 300zł?? Niestety ale przykręcany do płyty co w moim przypadku go dyskwalifikuje...

Edytowane przez Jaro-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja coś napisze od siebie.

Procesor i płyta jak z sygnaturki.

Co do chłodzenia, jestem poprostu zachwycony.

Mój blaszak jest nie słyszalny, w dzień a na noć panelem Zalmana, wyłaczając all wentylatory zostawiając tylko na minimum na procku, grafie i w zasilaczu.

Teraz mam temperaturę na procku 41*C (pisał ktoś wyżej, że jest zawyżona o 6-8*C)- jesli to prwada, że o tyle Asus mój zawyża, to mam około 34*C, a to jest chyba bardzo dobry wynik, jak na tak podkręconym procku. (normalne używanie, winamp, opera, azureus) :]

W stresie temperaturka, dochodzi do około 50-52*C (odejmując te zawyżenia Asusa) daje to około 45*C.

NIc sięnie psuję, temperaturki, teraz na te ciepłe dni, jeszcze spadły względem temeraturek w środku zimy. Collerka, mam już chyba z 6-7miechów i jestem jak najbardziej, zadowolony. Kupiłem go w komputroniku.

Pozdro.

Ps. Mam w budzie, doścyć sporo modów, chłodzenia/wyciszania. Mój Si jest owiewany z każdej strony praktycznie, jesli kogoś interesuje, to zapraszam na inne forum, na którym łądnie jest to opisane. Pozdrowienia --http://www.pcprojekt.pl/forum/viewtopic.php?t=8737

Edytowane przez Cyruś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi