Skocz do zawartości
Paool

problem z instalacja xp-instalator nie kontynuuje po resecie

Rekomendowane odpowiedzi

sluchajcie jest tak: instaluje windowsa xp. no wiec partycje, format, kopiuje jakies pliki, potem jest restart i... kaplica bo wyskakuje 'error loading operation system' (a powinna wyskoczyc dalej instalacja). a jak po restarcie dam boota z plytki to idzie instalacja od poczatku... plytka jest dobra (angielski xp z sp2) bo juz z niej instalowalem (na swoim kompie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie pozycz od kogos plyte 98 (chyba ze masz)

botuj z niej, wlacz fdisk, usun partycje

zaloz on nowa, ustaw aktywna, formatuj

i wtedy wlacz instalator XP i instaluj bez formatowania 'pozostaw system plikow bez zmian' - jesli nie pojdzie, to nie wiem..

ewentualnie sprobuj konsole odzyskiwania

i walnij:

chkdsk

chkdsk /fixmbr

czy jakos tak, wiesz chyba, o co mi chodzi..

zreszta w konsoli jest pomoc, wiec jakos powinno ci pojsc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Sprawdź najpierw kości pamięci.

:arrow: Sprawdź dokładnie wszystkie kabelki na płycie, zworki i kable zasilające.

:arrow: Sprawdź ustawienia zworek na twardzielu.

:arrow: Sprawdź czy masz podkręcony sprzęt. Jeśli tak to odkręć go. Niech pracuje na defaultowych ustawieniach.

:arrow: Sprawdź dysk u kolegi/koleżanki.

:arrow: Sprawdź płytę główną. Jeśli reszta nie działa, to możliwe że płyta padła.

Powodzenia.

PS. Czy to jest dysk SATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobnie miałem. Problem rozwiazało uruchomienie kompa z dysku startowego win98 i programu fdisk. Musisz usunac wszytkie partycje, stworzyc nowe i ustawic tą, na ktorej chcesz instalowac na aktywną. Ja mam dwie. Pierwsza to podstawowa dos i aktywna, a druga to rozszerzona dos - dysk logiczny. Ważna sprawa formatowanie zrób grutowne (wszystkich partycji), a nie szybkie bo mi np. nie chciało na szybko i nie zawsze podawało komunikat, że nie może. Jak to zrobisz to płyta win XP i pozostaw system plików bez zmian.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak linux dziala na tym samym dysku i instaluje sie bez problemu to raczej nic z dyskeim/plyta/ramem...

... żebyś się czasem nie zdziwił ...

Nie wiem co masz w kompie, ale będę strzelał:

:!: płyta główna niekompatybilna z instalatorem winXP (BIOS) albo podkręcony procesor. Zresztą inne podawane wcześniej możliwości są równie prawdopodobne.

nic nie podkrecalem bo nie bawie sie takie rzeczy a bios i wsystko musi byc ok bo przedtem windowsa normalnie instalowalem i to nie raz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie wina sprzetu .czy plytka jest orginalna czy kopiowana ????

wyglada to na uszkodzona plytke instalacyjna

mam tak samo przy plytce kopiowanej po komendzie ponownie uruchom komputer proces instalacji zaczyna sie od nowa przy wlozeniu do cd orginalnej plytki taki problem nie wystepuje

zaznaczam mam orginalna plytke win xp a kopie zrobilem na wypadek zniszczenia orginlu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi