agnus Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Jak ktoś ma taki system co powyżej to chętnie wymienię doświadczenia co do mozliwości OC. Na zachodnim forum przeczytałem że chłopaki podkręcają podstawowe AthlonyMP 1200 na 1500... jeszcze nie rozkminiłem jak... mnie udało się je podkręcić zaledwie o 150Mhz przy standardowym chłodzeniu (5500obr/min ;) Niedługo stawiam WC. Czy ktoś wie jak zmienić mnożnik proca (mają odblokowany) na płycie Asus A7M266-D? W biosie nie ma opcji, tak samo zadnych zworek.. czy jakaś dualka pod Athlony ma taką możliwośc? Mam pytanie jakie polecacie Peltiery dla Athlonów 1200Mhz? Posiadam jedynie zasilacz 400W, tak więc odpada chyba Kryotech 120W ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 mniejshy jak 120 to ci raczej niwiele mopoze, ten procek wydziela ponad 60 watoof ciepla, wiec pelt slabshy raczej nic nie da :/ albo da niewiele Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 odblokuj mnożnik i kup dobre pamiątki: OCZ, Corsair, Mushkin lub Crucial i najlepiej dobre chłodzenie niekoniecznie z peltierem (wodne powinno wystarczyć) a przede wszystkim kupiłbym dobry procek będzie szybciej chodzić niż 2 x AMD MP. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnus Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 odblokuj mnożnik i kup dobre pamiątki: OCZ, Corsair, Mushkin lub Crucial i najlepiej dobre chłodzenie niekoniecznie z peltierem (wodne powinno wystarczyć) a przede wszystkim kupiłbym dobry procek będzie szybciej chodzić niż 2 x AMD MP. Hmm... co do mnoznika to Athlony MP mają go niezablokowanego, problem w tym że nie wszystkie płyty dual socketA mają w ogóle możliwość jego zmiany. Co do pamieci się zgadzam, od razu założyłem 333MHz pamieci aby mieć pewność że ram wytrzyma przetaktowaną FSB. Tylko nie rozumiem o co Ci chodziło z tym "dobrym prockiem" :) Jestem calkiem zadowolony z moich MP... a konfiguracja dwuprocesorowa jest dla mnie jedyną, juz bym sobie nie wyobrażał pracy na pojedynczym (noo.. ok... w firmie mam pojedynczego PIII 974 ;) Ale mowie o domowym sprzecie). W modelu MP 1200Mhz drzemie sporo mocy, czuję że rozwiązaniem będzie chłodzenie wodne - na Peltiery chyba braknie mi mocy w zasilaczu (wszystko x2..). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojt Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 odblokuj mnożnik i kup dobre pamiątki: OCZ, Corsair, Mushkin lub Crucial i najlepiej dobre chłodzenie niekoniecznie z peltierem (wodne powinno wystarczyć) a przede wszystkim kupiłbym dobry procek będzie szybciej chodzić niż 2 x AMD MP. Dzie tam, jeden procek nie ma podejścia do systemu z SMP. Osobiście codziennie pracuję na 2xAMP (Athlon MP) i nie zamieniłbym tego zestawu na jednoprocesorowy nawet z taktowaniem > niż suma obu AMP (czyli >3GHz;) : http://www.in4.pl/recenzje/msik7dmaster/4.htm Oczywiście SMP nie ma sensu dla użytkowników w9x i tym podobnego badziewia oraz graczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkady Opublikowano 9 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2002 ja mam coś takiego ale xp zamiast mp. zmienic mnożnik można jedynie modyfikując mostki L3 i L4, na stałe (próbowałem, nie wyszło, nie wiem czemu). fsb możesz podkręcać w biosie, to pewnie wiesz, ale ogranicza cię to, że możesz w tym przypadku obsadzić tylko 3 sloty pci, w przypadku gdy chcesz wykorzystywać te 2 pci 66mhzm usisz mieć wyłączonego jumperfree mode'a, a wtedy nie możesz nakręcic fsb powyżej 133MHz. i tyle. ta płyta sama wsobie to mistrz overclockingu (no bo czyż nie jest najlepszym sposobem dorzucenie drugiego proca?), więc ja na twoim miejscu zainwestowałbym w najlepsze możliwe xp-ki, zorientował się czy ktoś przerabiał je na mp i takie coś zainstalował w kompie. ja fsb dokręciłem do 150, nic się nie działo, ale bałem się dalej (hdd). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...