Skocz do zawartości
BuBu

arghhh - poszly 2 karty w przeciagu tygodnia

Rekomendowane odpowiedzi

normalnie juz pierd***ca dostaje

Najpierw po 10misiacach pracy poszedl mi modowalny 9500@pro :( a teraz jak po 3 tyg dostalem nowa karte ( 9600pro szafira- ale to juz inna brocha) poszła mi i ta - zgroza ??

Najlepsze ze obie karty poszły przy nominalnych ustawieniach. Wczoraj zem se wyłaćżył wieczorem kompa i rano juz nie wstał - WTF ?

Co moze być przyczyną tego stanu rzeczy - bo nie chce nowej karty znowu sie pozbyc - sprzet jak w podpisie ( na razie non OC )

powiem tylko ze Karta dobrze chlodzona (silencer) pomimo ze jej nie trzeba bo sie najzwyczajniej nie grzała - pamiatki ledwo letnie na loopie w 3dmarku nie mowiac o rdzeniu ktory standardowo chłodzony jest jakas nędzną pierdziawką.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sa oznaki spalenia rdzenia?

Moze być tak, że shim jest za wysoki i Silencer po prostu nie dotyka (albo ma kontakt, ale przez grubą warstwe pasty) rdzenia. Sprawdz to poprzez nalozenie bardzo cienkiej warstwy pasty (karta kredytowa) i zalozeniu silencera. Potem sciagnij i zobacz czy podstawa chlodzenia jest ubabrana w pascie. Jezeli nie - przyczyna znaleziona, jezeli tak to sam nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pod tymi wzgledami wszystko bylo jak najbardziej ok :

shima w 9600 nie ma ( a po drugie pisałem ze standarwode chlodzienie jest masakrycznie cienkie - on sie po prostu nie grzeje - w ogole nei sadze zeby to byla wina chlodzenia bo ta karta jest niedowoltowana przez producenta ( przynajmniej pamieci)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nee - nie bylo podniesione ;]

Wiem ze mi uznają gwarancje ale to sie dzieje juz 2 i to mnie dziwi - juz nawet zaczalem sie zastanawiac czy silencer czegos nie nabroił ( nie zniszczyl - zalozony został prawidłowo i dzialala karta na nim 2 dni ) 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... na forum jest podobny przypadek , z tym ze temu forumowiczowi padly bodajze 3 karty pod rzad. wyjasnieniem okazal sie silencer wlasnie. a dlaczego? podobno dlatego ze zmniejszyl sie przewiew w okolicach karty i padl jakis maly element [bodajze cos z zasilania]. ja co prawda tez mam silencera ale na karte z boku wieje zalman 92x92.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jestem tym farciarzem, to były trzy R9600PRO od Sapphire. Niekoniecznie wina Arctica, ale w wszystkich padał ten sam element na karcie. Cewka przy kondensatorach. Padały w odstępach tygodniowych :evil:

No i przesiadłem się na 9550 :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jestem tym farciarzem, to były trzy R9600PRO od Sapphire. Niekoniecznie wina Arctica, ale w wszystkich padał ten sam element na karcie. Cewka przy kondensatorach. Padały w odstępach tygodniowych :evil:

No i przesiadłem się na 9550 :evil:

oo wlaasnie- - gdzies to czytałem i wlasnie dlatego typowałem silencera. Dlatego po odebraniu szafirka zapodałem fan pro TC jako nawiewający i [gluteus maximus] - nic najwyrazniej nie dało :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem ze to jest post pod postem ale coz - refresh topic :)

no dobra - mam nowego radzia i nastepny problem - czy zakładac silencera (+jakies 25Mhz na rdzeniu) czy nie bo nie chce znowu tego spieprzyc :/

Ma ktos R9600 +silencera ?? w jakis posob rozwiązał ten problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami ludze zbyt mocno przykręcają silencera i puszczają luty na VGA, a wtedy jest kaplica bo trzba mieć stacje lutowniczą żeby to naprawić albo oddać do profesionalnego servisu, czyli do mnie ;)

ps od samego początku muwiłem że silencer ni ejest dobry bo duśi inneelementy jak mem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HQ12 no nie wiem - nie w mom przypadku bo miałem nawiew z osobnego wentylatorka na radiatorki ma pamiątkach i ... [gluteus maximus] ;]

mam nowego radzia i zobaczymy - tylko niech mu założe tego silencera - a jak mi znowu uwali to sie wkurze bo nie najgorzej sie @@

co do mocnego przykrecania to nie sądze by jakies luty szły ( przynajmniej nie u mnie i szczerze pierwszy raz o tym słysze :P -ale kto wie )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami ludze zbyt mocno przykręcają silencera i puszczają luty na VGA, a wtedy jest kaplica bo trzba mieć stacje lutowniczą żeby to naprawić albo oddać do profesionalnego servisu, czyli do mnie ;)

ps od samego początku muwiłem że silencer ni ejest dobry bo duśi inneelementy jak mem...

Murwa :!: :evil: To ja juz wiem czemu uwalilem swojego R9800PRO...Dodam, ze padl pare dni po tym jak zalozylem Silencera REV.3. Przykrecilem po prostu na MAX - chcialem zeby idealnie przylegal do GPU :oops: Nagle podczas grania karta zdechla i juz sie nie obudzila - 0 sladow spalenia i innych.

Dobrze, ze serwis ja przyjal na gware i obiecali wymienic na nowke - ale z ta sztuka to ja juz sie cackac nie bede...o nie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...