Bunio Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Doradzcie mi bo ja juz sam nie wiem... Przeczytalem chyba z 20 stron na ich temat i juz mam metlik w glowie, a o jej bolu juz nie wspomne !! 8O Glowni sprawcy zamieszania to::D -PIV 2.8C 800Mhz z HT -PIV 2.8E 800Mhz 1MB Cache z HT Co myslicie o tych prockach ?? Który ma lepsze osiagi w wydajnosci i o/c ?? Jesli chodzi o plyte to IS7 oczywiscie, pamiatki 2x256 Hynix-D43 i zasilka Chieftec ATX 1136H 360W !! PS: Nie chce porad typu lepiej kup co innego np ...., badz dozbieraj i kup ..., itp. tylko chodzi mi o Wasze prawdziwe spojrzenie na te dwa modele !! Prosze pomozcie!! Pozdro !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spawacz Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Mam nortwooda i jestem zadowolony :D Akurat w aplikacjach z których korzystam i które są naprawdę wymagające to ponoć nortwood zostawia w tyle prescota :D np. 3dsmax. Ale będąc na twoim miejscu brałbym prescota nawet jakby był gorszy :P, ponieważ mam zawsze przekonanie że co nowe to nowe i trzeba kupić nowe :D:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitz Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 A ja jednak radze kupić Northwood'a. Po pierwsze mniej się grzeje, potrzebuje wolniejszego wentylatora i co za tym idzie będzie ciszej. Po drugie są one troche wolniejsze przez wydłużenie kolejki jakiejś tam. Prescotty może się lepiej kręcą ale po co nam 3.6 GHz teraz. Kwestia modernizacji procka w przyszłości i tak odpada bo już Soket S478 idzie do lamusa. Nawet na benchmarku.pl popierali Northwood'a ale dla niektórych jest to akurat kontrargument :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Ja mam Northwooda 2,4C i gdybym chciał to bym wymienił na Prescota tylko od razu musiałbym kupić chłodzenie dobre czyli jakiś Sp94, do tego zasiłka porządna. Niestety to za duży wydatek, a przyrost mocy i tak byłby dla mnie nie odczuwalny, teraz wole pamięci dokupić. Ale wracając do Twojego wyboru: Northwood mniej się grzeje, ale gorzej kręci z tego 2,8 jak wyciągniesz z 3,5 to będzie dobrze no 3,6. Prescott - z 2,8 masz 3,7GHz jak w banku tylko musisz mieć dobrą zasiłke i chłodzenei. Tak więc jak dostaniesz Northwooda to go bierz, a jak nie to Prescott. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Także myślę że Northwood. Prescot to jak dawny Wiliamette grzeje się i wydłużone kolejkowanie go spowalnia niwecząc większy cache L2=1MB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bunio Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Znalazlem w jednym sklepie jeszcze Northwooda 2.4 800MHz HT za 590 zeta i teraz to mam dylemat bo jak trafie na dobrego to moge nim spokojnie wyciagnac ok. 3.4GHz a nie wiem na ile mi pojdzie 2.8 !! :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miravo Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 2.8C i 3.0C słabo się kręci... Natomiast 2.4C pięknie (w każdym razie z serii SL6WF). Mój 2.4C idzie na 3533MHz :twisted: na full stable. Na płycie Abit IC7-G, na chłodzenie Intelowskim od Prescott 3.0GHz i na Codegenie 300W Co do twego wyboru... Oba procesory mają podobną wydajność. Jeśli chcesz by proc był chłodniejszy to bierz Northwood'a :D [/b] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitz Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Różnica w wydajności pomiędzy 3.2 a 3.4 Ghz jest mała, zwłaszcza w grach. Tam wystarcza już duży chache L2, no i zegar jakiś przyzwoity i będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Cytat Znalazlem w jednym sklepie jeszcze Northwooda 2.4 800MHz HT za 590 zeta i teraz to mam dylemat bo jak trafie na dobrego to moge nim spokojnie wyciagnac ok. 3.4GHz a nie wiem na ile mi pojdzie 2.8 !! :/ Zmien Emblemat bo masz taki sam jak ja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinos Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 ja mam Northwooda i jest dobrze :) przestawilem sobie FSB z 200 na 250, dzielnik pamieci na 5:4 i chodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Ja wziołem prescotta ma wiecej L2 i "poprawionom" architekture i nie nazekam dziala fajnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Cytat 2.8C i 3.0C słabo się kręci... Natomiast 2.4C pięknie (w każdym razie z serii SL6WF). Mój 2.4C idzie na 3533MHz :twisted: na full stable. Na płycie Abit IC7-G, na chłodzenie Intelowskim od Prescott 3.0GHz i na Codegenie 300W Co do twego wyboru... Oba procesory mają podobną wydajność. Jeśli chcesz by proc był chłodniejszy to bierz Northwood'a :D [/b] Kamikadze!!! Ja tak zaszalałem z L&C 300W na 3,6GHz odpaliłem Super Pi. 10 min wytrzymal :D i odszedł. Wracając do tematu. Prescott jest bardziej przyszłościowy. Jak mu zapewnisz dobre chłodzenie to będzie wysoko latał. Mój leci spokojnie na fsb 245 (3433MHz) na Pentagramie i Abicie IC7-G. Opłaca się brać Prescotta :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snopuś Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Cytat Natomiast 2.4C pięknie (w każdym razie z serii SL6WF). Mój 2.4C idzie na 3533MHz na full stable. Na płycie Abit IC7-G, Też niedługo będe miał 2,4c HT Czy uda sie z iego wycisnąć300mhz FSB ??? jakie można mu dać bezpieczne napiecie :?: Uważam że ten proc jest najbardziej godny zakupu - niska cena.. duże możliwości a poza tym nie trzeba kupować nowej zasiłki i PENTAGRAM QC-80 + Arctic Silver 5 napewno wystarczy :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Nikt ci nie powie ile wyciagniesz fsb kazdy proc sie kreci inaczej ps. FSB 300 to juz jest dosyc duze fsb i moze z nim byc problem:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Cytat Czy uda sie z iego wycisnąć300mhz FSB ???Ahem, to by wyszlo 5.4GHz... pewnie przy jakims wydajnym WC albo FC by poszlo... no chyba ze chcesz sie bawic w azot :D Chociaz azot to tylko na pokaz jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 2,4C ma mnoznik 12 wiec jak da fsb 300MHz to mu pujdzie na 3600 a to jest duzo mniej niz 5,4 ale i tak duzo jak na procesor 2,4:))HEHE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Oj, pomylilo mi sie kompletnie... ja myslalem o tym 2.4 z mnoznikiem 18 :) na FSB 533. A na tym to by chyba jednak 300MHz nie poszlo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WIDMO82 Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 moze ktos podac temperatury na tym nowym p4 prescot? dla porownania jak znaczace sa to roznice oraz co polecacie do chlodzenia Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) bulk (Northwood) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Cytat Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) bulk (Northwood) Jak E to prescott:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Cytat moze ktos podac temperatury na tym nowym p4 prescot? dla porownania jak znaczace sa to roznice oraz co polecacie do chlodzenia Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) bulk (Northwood) ? Prescott 2.8E - idle 47, stress (Prime95 Torture test@30 minut) 58. Na plycie P4P800-E, wiec faktyczna temperatura jest o ok. 5 stopni wyzsza. Do chlodzenia, water cooling :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Cytat Cytat moze ktos podac temperatury na tym nowym p4 prescot? dla porownania jak znaczace sa to roznice oraz co polecacie do chlodzenia Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) bulk (Northwood) ? Prescott 2.8E - idle 47, stress (Prime95 Torture test@30 minut) 58. Na plycie P4P800-E, wiec faktyczna temperatura jest o ok. 5 stopni wyzsza. Do chlodzenia, water cooling :D Mi na Abice pokazuje 47 idle, a w stresie dochodzi do 70. Steping C0. Realna temp jest niższa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Cytat 2.8C i... słabo się kręci...hmm... w każdym bądź razie nie mój (no fakt sl6z5) - na zalmanie z podpisu max. miałem 3725MHz z 1.625V, dalej już ciągnąłem, bo było stanowczo zbyt ciepło, jak założę WC myślę że będzie lepiej. Więc nie każdy 2.8C słabo się kręci. :wink: Cytat Mi na Abice pokazuje 47 idle, a w stresie dochodzi do 70. Steping C0. Realna temp jest niższaRealnie to ty tyle na nim masz, bo Abit nie prowadzi odczytu z pow. IHS tak jak inne płyty. Props pytania Bunio-a - ja jestem za Northwoodem. A i co do kręcenia Prescottów niekażdy z nich lepiej się kręci od dobrego Northwooda(na pewno nie Prescott ze step. C0). Wyjątkiem są nowe steppingi Prescotta np. D0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Cytat Realnie to ty tyle na nim masz, bo Abit nie prowadzi odczytu z pow. IHS tak jak inne płyty. Udowodnione zostalo nieraz, ze Asusy zanizaja a Abity zawyzaja temp :) Co jest bardzo dziwne, bo przeciez procesor ma wbudowana diode termiczna i jest mozliwosc odczytu bezposrednio z niej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Cytat ...a Abity zawyzaja tempbo jak pomiar jest z innego punktu to uważasz że jest zawyżony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Cytat Cytat ...a Abity zawyzaja temp bo jak pomiar jest z innego punktu to uważasz że jest zawyżony? Ehh, czy ja sie kloce? Dobrze, twoj Abit odczytuje temp bardzo dobrze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosiarz Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Cytat Ehh, czy ja sie kloce? Dobrze, twoj Abit odczytuje temp bardzo dobrze...Dlaczego piszesz odrazu o kłótni - nawet nie miałem jej na myśli, czysta wymiana opinii. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 6 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2004 Cytat Dlaczego piszesz odrazu o kłótni - nawet nie miałem jej na myśli, czysta wymiana opinii. :P Sorry, ale czasem mam juz dosc wymian opinii na tym forum, ktore czesciej brzmia jak klotnie i nie sa w ogole konstruktywne :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...