Skocz do zawartości
Bunio

PIV 2.8GHz NW/Prescott ????

Rekomendowane odpowiedzi

Doradzcie mi bo ja juz sam nie wiem... Przeczytalem chyba z 20 stron na ich temat i juz mam metlik w glowie, a o jej bolu juz nie wspomne !! 8O

Glowni sprawcy zamieszania to::D

-PIV 2.8C 800Mhz z HT

-PIV 2.8E 800Mhz 1MB Cache z HT

Co myslicie o tych prockach ?? Który ma lepsze osiagi w wydajnosci i o/c ?? Jesli chodzi o plyte to IS7 oczywiscie, pamiatki 2x256 Hynix-D43 i zasilka Chieftec ATX 1136H 360W !!

PS: Nie chce porad typu lepiej kup co innego np ...., badz dozbieraj i kup ..., itp. tylko chodzi mi o Wasze prawdziwe spojrzenie na te dwa modele !!

Prosze pomozcie!!

Pozdro !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nortwooda i jestem zadowolony :D

Akurat w aplikacjach z których korzystam i które są naprawdę wymagające to ponoć nortwood zostawia w tyle prescota :D np. 3dsmax.

Ale będąc na twoim miejscu brałbym prescota nawet jakby był gorszy :P, ponieważ mam zawsze przekonanie że co nowe to nowe i trzeba kupić nowe :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja jednak radze kupić Northwood'a. Po pierwsze mniej się grzeje, potrzebuje wolniejszego wentylatora i co za tym idzie będzie ciszej. Po drugie są one troche wolniejsze przez wydłużenie kolejki jakiejś tam. Prescotty może się lepiej kręcą ale po co nam 3.6 GHz teraz. Kwestia modernizacji procka w przyszłości i tak odpada bo już Soket S478 idzie do lamusa. Nawet na benchmarku.pl popierali Northwood'a ale dla niektórych jest to akurat kontrargument :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Northwooda 2,4C i gdybym chciał to bym wymienił na Prescota tylko od razu musiałbym kupić chłodzenie dobre czyli jakiś Sp94, do tego zasiłka porządna. Niestety to za duży wydatek, a przyrost mocy i tak byłby dla mnie nie odczuwalny, teraz wole pamięci dokupić. Ale wracając do Twojego wyboru:

Northwood mniej się grzeje, ale gorzej kręci z tego 2,8 jak wyciągniesz z 3,5 to będzie dobrze no 3,6.

Prescott - z 2,8 masz 3,7GHz jak w banku tylko musisz mieć dobrą zasiłke i chłodzenei.

Tak więc jak dostaniesz Northwooda to go bierz, a jak nie to Prescott.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2.8C i 3.0C słabo się kręci... Natomiast 2.4C pięknie (w każdym razie z serii SL6WF). Mój 2.4C idzie na 3533MHz :twisted: na full stable. Na płycie Abit IC7-G, na chłodzenie Intelowskim od Prescott 3.0GHz i na Codegenie 300W Co do twego wyboru... Oba procesory mają podobną wydajność. Jeśli chcesz by proc był chłodniejszy to bierz Northwood'a :D [/b]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

2.8C i 3.0C słabo się kręci... Natomiast 2.4C pięknie (w każdym razie z serii SL6WF). Mój 2.4C idzie na 3533MHz :twisted: na full stable. Na płycie Abit IC7-G, na chłodzenie Intelowskim od Prescott 3.0GHz i na Codegenie 300W Co do twego wyboru... Oba procesory mają podobną wydajność. Jeśli chcesz by proc był chłodniejszy to bierz Northwood'a :D [/b]

Kamikadze!!! Ja tak zaszalałem z L&C 300W na 3,6GHz odpaliłem Super Pi. 10 min wytrzymal :D i odszedł.

Wracając do tematu. Prescott jest bardziej przyszłościowy. Jak mu zapewnisz dobre chłodzenie to będzie wysoko latał. Mój leci spokojnie na fsb 245 (3433MHz) na Pentagramie i Abicie IC7-G. Opłaca się brać Prescotta :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Natomiast 2.4C pięknie (w każdym razie z serii SL6WF). Mój 2.4C idzie na 3533MHz na full stable. Na płycie Abit IC7-G,

Też niedługo będe miał 2,4c HT

Czy uda sie z iego wycisnąć300mhz FSB ???

jakie można mu dać bezpieczne napiecie :?:

Uważam że ten proc jest najbardziej godny zakupu - niska cena.. duże możliwości

a poza tym nie trzeba kupować nowej zasiłki i PENTAGRAM QC-80 + Arctic Silver 5 napewno wystarczy :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

moze ktos podac temperatury na tym nowym p4 prescot?

dla porownania jak znaczace sa to roznice oraz co polecacie do chlodzenia  

Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) bulk (Northwood) ?

Prescott 2.8E - idle 47, stress (Prime95 Torture test@30 minut) 58.

Na plycie P4P800-E, wiec faktyczna temperatura jest o ok. 5 stopni wyzsza.

Do chlodzenia, water cooling :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

moze ktos podac temperatury na tym nowym p4 prescot?

dla porownania jak znaczace sa to roznice oraz co polecacie do chlodzenia

Intel Pentium 4 (S478) 3.00E GHz HT (FSB 800) bulk (Northwood) ?

Prescott 2.8E - idle 47, stress (Prime95 Torture test@30 minut) 58.

Na plycie P4P800-E, wiec faktyczna temperatura jest o ok. 5 stopni wyzsza.

Do chlodzenia, water cooling :D

Mi na Abice pokazuje 47 idle, a w stresie dochodzi do 70. Steping C0. Realna temp jest niższa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

2.8C i... słabo się kręci...

hmm... w każdym bądź razie nie mój (no fakt sl6z5) - na zalmanie z podpisu max. miałem 3725MHz z 1.625V, dalej już ciągnąłem, bo było stanowczo zbyt ciepło, jak założę WC myślę że będzie lepiej. Więc nie każdy 2.8C słabo się kręci. :wink:

Cytat

Mi na Abice pokazuje 47 idle, a w stresie dochodzi do 70. Steping C0. Realna temp jest niższa

Realnie to ty tyle na nim masz, bo Abit nie prowadzi odczytu z pow. IHS tak jak inne płyty.

Props pytania Bunio-a - ja jestem za Northwoodem.

A i co do kręcenia Prescottów niekażdy z nich lepiej się kręci od dobrego Northwooda(na pewno nie Prescott ze step. C0). Wyjątkiem są nowe steppingi Prescotta np. D0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Realnie to ty tyle na nim masz, bo Abit nie prowadzi odczytu z pow. IHS tak jak inne płyty.

Udowodnione zostalo nieraz, ze Asusy zanizaja a Abity zawyzaja temp :) Co jest bardzo dziwne, bo przeciez procesor ma wbudowana diode termiczna i jest mozliwosc odczytu bezposrednio z niej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi