Gość ufi Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Mam problem a mianowicie naszla mnie ochota na podkrecenie proca ale mam problem nie wiem jak, bo wszystkie kursy znalezione w necie byly niezgodne z moim biosem. Mam bios Award v6.0 PG i plyte glowna Mercury KOB 845 NFSX. Sprawdzalem w biosie w zakladce: Frequency/Voltage Control mam 3 opcje a mianowicie: -CPU Clock Ratio: Auto(x) x9 x10 x11 x12 x13 x14 x15 x16 x17 x18 x19 x20 x21 x22 x23 -Auto Detect PCI Clk: Enabled(x) Disabled -Spread Sectrum: Enabled(x) Disabled -CPU Host/AGP Clk/PCI Clk: Default(x) 103/69/34 Mhz 105/70/35 Mhz 107/71/36 Mhz 109/73/36 Mhz 111/74/37 Mhz 114/76/38 Mhz 117/78/39 Mhz 120/80/40 Mhz 127/84/42 Mhz 130/87/43 Mhz Wartosci zaznaczone symbolem x umieszczonym w nawiasach odpowiadaja wartosci wybranej w biosie Prosil bym o pomoc we wlasciwym dobraniu poszczegolnych wartosci oraz wytlumaczeniu do czego sluza poszczegolne z nich . Z gory wielkie THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Ta plyta akurat nie jest stworzona do podkrecania. Nie proponuje podkrecac, m.in. nie masz mozliwosci zablokowania czestotliwosci taktowania AGP/PCI. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ufi Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Czyli to znaczy ze moge sie pozegnac z o/c ?? Nawet do 1.8GHz?? :cry: :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Plyty przystosowane do OC maja mozliwosc: - zmiany FSB co 1MHz - zmiany mnoznika (nie wiem po co bo i tak jest zablokowany) - ustalenia taktowania AGP/PCI - ustalenia napiec dla procka, pamieci i agp U ciebie sa skoki co 2MHz ciagnace za soba podwyzszenie taktowania AGP i PCI. Jezeli korzystasz z karty muzycznej zintegrowanej, to pierwszym objawem bedzie zanik dzwieku, bo podniesie sie taktowanie PCI. Moze to doprowadzic takze do uszkodzenia dysku lub innych komponentow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ufi Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Dziekuje za takie cos, poczekam lepiej i kupie sobie nowego kompa z P4 3,6 GHz i plyta asusa bo ponoc sie dobrze kreca prawda?? A jest jakas mozliwosc zebym kupil plyte asusa taka zeby pasowal stary proc a pozniej dokupil bym sobie p4 3,6 na jadrze palaminio?? Bo mam przeczucie ze chyba nei bo palaminio ma inny socket. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Witam! Także nie zalecam podkręcać na tych ustawieniach w biosie! Za mocno kręcą AGP i PCI. :evil: Na przykład umnie biosie można podjechać z FSB na 150 mhz i mieć PCI 33MHZ i AGP 66mhz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 To jest wlasnie blokada AGP/PCI, czego ufi nie masz, niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 aha! sprawdź jeszcze w biosie czy jest coś dalej np. 133/66/33 itd. możliwe że trzeba przewinąć strzałką aby te ustawienia się pokazały! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ufi Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Nic nie ma podalem wszystkie wartosci jakie tam byly. A nowy bios moze to by cos dalo?? A tak wogle to juz ide spac bo mnie juz ku***** bierze bo se nawet kompa podkrecic niemoge :cry: :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 aha! sprawdź jeszcze w biosie czy jest coś dalej np. 133/66/33 itd. możliwe że trzeba przewinąć strzałką aby te ustawienia się pokazały!Pentium 4 1.7GHz jest na FSB 100(400) :wink: A jest jakas mozliwosc zebym kupil plyte asusa taka zeby pasowal stary proc a pozniej dokupil bym sobie p4 3,6 na jadrze palaminio?? Bo mam przeczucie ze chyba nei bo palaminio ma inny socket. Jezeli myslisz o ASUS P4C800 to chyba procek ktory masz nie bedzie dzialal, bo plyta pracuje z FSB 133(533) oraz 200(800). Poza tym chyba pomylily ci sie jadra. Northwood na Socket 478 Prescott na Socket 478 Prescott na Socket 775 Palomino kojarzy mi sie z AMD :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Właśnie. Gdybyś miał takie ustawienie to dało by Ci to: mnożnik procesora x FSB (17xfsb133=2261mhz). Twoje oryginalne FSB=100. Więc warto dokładnie przejżeć bios!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ufi Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 To w koncu moze da rade cos wysktobac z tego szmelcu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Wiem "2002JSQ". Jak widzisz u mnie mój 1,8A wersja jądra B0 :D orginalnie też jest na FSB100(400) bo takiego szukałem 8O . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sasza Opublikowano 31 Października 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Października 2004 Ufi chyba się nie da ponieważ twój proc to chyba P4 WILIAMETTE z vcore 1,75 (duże napięcie) a one się słabo kręciły. Miałem takiego tylko 1,5 raka, cache L2=256, rdzeń 0,18. Northwood to L2=512 i rdzeń 0,13 a napięcie vcore 1,5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 ej a byly wiliamette na socket 478?? bo jak nie to do nowej pltyki tego proca juz nie włozysz!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ufi Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Byly, byly a nawet mam takiego w domu, ale palaminio chodza na jeszcze innym sokecie takim z nozkami :0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 palomino to jest athlon XP jeden z pierwszych!!i socket bez nozek to jest chyba tylko jeden na z 775 wyprowadzeniami a jedyne jak na razie chyba proce na niego to prescotty (maja byc podobno northwoody) i EE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ufi Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Masz racje z tymi socketami wszystko mi sie juz popie******* przez te dziwne i trudne do zapamietania nazwy jader Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...