Skocz do zawartości
Gość ufi

Pentium 4 1,7 GHz i problem z O/C

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem a mianowicie naszla mnie ochota na podkrecenie proca ale mam problem nie wiem jak, bo wszystkie kursy znalezione w necie byly niezgodne z moim biosem. Mam bios Award v6.0 PG i plyte glowna Mercury KOB 845 NFSX. Sprawdzalem w biosie w zakladce: Frequency/Voltage Control mam 3 opcje a mianowicie:

-CPU Clock Ratio:

Auto(x)

x9

x10

x11

x12

x13

x14

x15

x16

x17

x18

x19

x20

x21

x22

x23

-Auto Detect PCI Clk:

Enabled(x)

Disabled

-Spread Sectrum:

Enabled(x)

Disabled

-CPU Host/AGP Clk/PCI Clk:

Default(x)

103/69/34 Mhz

105/70/35 Mhz

107/71/36 Mhz

109/73/36 Mhz

111/74/37 Mhz

114/76/38 Mhz

117/78/39 Mhz

120/80/40 Mhz

127/84/42 Mhz

130/87/43 Mhz

Wartosci zaznaczone symbolem x umieszczonym w nawiasach odpowiadaja wartosci wybranej w biosie

Prosil bym o pomoc we wlasciwym dobraniu poszczegolnych wartosci oraz wytlumaczeniu do czego sluza poszczegolne z nich . Z gory wielkie THX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plyty przystosowane do OC maja mozliwosc:

- zmiany FSB co 1MHz

- zmiany mnoznika (nie wiem po co bo i tak jest zablokowany)

- ustalenia taktowania AGP/PCI

- ustalenia napiec dla procka, pamieci i agp

U ciebie sa skoki co 2MHz ciagnace za soba podwyzszenie taktowania AGP i PCI. Jezeli korzystasz z karty muzycznej zintegrowanej, to pierwszym objawem bedzie zanik dzwieku, bo podniesie sie taktowanie PCI. Moze to doprowadzic takze do uszkodzenia dysku lub innych komponentow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziekuje za takie cos, poczekam lepiej i kupie sobie nowego kompa z P4 3,6 GHz i plyta asusa bo ponoc sie dobrze kreca prawda?? A jest jakas mozliwosc zebym kupil plyte asusa taka zeby pasowal stary proc a pozniej dokupil bym sobie p4 3,6 na jadrze palaminio?? Bo mam przeczucie ze chyba nei bo palaminio ma inny socket.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha! sprawdź jeszcze w biosie czy jest coś dalej np. 133/66/33 itd. możliwe że trzeba przewinąć strzałką aby te ustawienia się pokazały!

Pentium 4 1.7GHz jest na FSB 100(400) :wink:

A jest jakas mozliwosc zebym kupil plyte asusa taka zeby pasowal stary proc a pozniej dokupil bym sobie p4 3,6 na jadrze palaminio?? Bo mam przeczucie ze chyba nei bo palaminio ma inny socket.

Jezeli myslisz o ASUS P4C800 to chyba procek ktory masz nie bedzie dzialal, bo plyta pracuje z FSB 133(533) oraz 200(800).

Poza tym chyba pomylily ci sie jadra.

Northwood na Socket 478

Prescott na Socket 478

Prescott na Socket 775

Palomino kojarzy mi sie z AMD :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi