Skocz do zawartości
Wu

3DFx VooDoo2 na i810

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie...

Wiek ktoś może jak można zainstalować VooDoo2 na komputerze z płytą główną na chipsecie i810 (który jak wiadomo jest sam w sobie akceleratorem). Przypuszczam że potrzebne będą jakieś zmodyfikowane sterowniki do 810, ale to tylko przypuszczenia, a hakerem nie jestem ... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie...

Wiek ktoś może jak można zainstalować VooDoo2 na komputerze z płytą główną na chipsecie i810 (który jak wiadomo jest sam w sobie akceleratorem). Przypuszczam że potrzebne będą jakieś zmodyfikowane sterowniki do 810, ale to tylko przypuszczenia, a hakerem nie jestem ... :(

Od razu zaznaczam: nie mam doswiadczenia z tego typu plytami, ale czy nie istnieje mozliwosc wylaczenia grafiki na mobo z poziomu BIOSa? :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wu: co do Voodoo - po prostu zainstaluj, zadne dodatkowe stery nie powinny byc potrzebne. Wtedy jak mowisz bedziesz mial 2 akceleratory ale to nie problem, przed graniem w menu3d (lub czyms takim) gry wybierasz co ma ci akcelerowac. Powiem ci ze sam tak mialem, znaczy podobnie - karte Intel i740 AGP 8MB (czyli niemal dokladnie to co Intel potem wbudowal w chipset i810 tyle ze nazwal to i752, odkurzona wersja i740) + do tego VooDoo 1 4 MB. Przed graniem wybieralem co dopala i jazda. Czesc gier lepiej szla na voodoo a czesc na intelu (u ciebie bedzie wszystko na voodoo bo ty masz V2 a ja mialem V1). I wyglada to tak ze jak wybierasz za dopalacz intelka z chipsetu to voodoo w ogole nie pracuje, a jak wybierasz voodoo to intelek pracuje jak zwykla karta 2D, a jego funkcje 3D sa przezroczyste, niewykorzystywane.

boss: w i810 to zalezy od konkretnej plyty ale te plyty nie maja AGP, wiec mozna by wsadzic tylko karte na PCI. W i815 plyta ma osobno AGP i wsadzenie w to karty automatycznie wylacza ta z chipsetu i w BIOSie nic nie trzeba robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wu: co do Voodoo - po prostu zainstaluj, zadne dodatkowe stery nie powinny byc potrzebne. Wtedy jak mowisz bedziesz mial 2 akceleratory ale to nie problem, przed graniem w menu3d (lub czyms takim) gry wybierasz co ma ci akcelerowac. Powiem ci ze sam tak mialem, znaczy podobnie - karte Intel i740 AGP 8MB (czyli niemal dokladnie to co Intel potem wbudowal w chipset i810 tyle ze nazwal to i752, odkurzona wersja i740) + do tego VooDoo 1 4 MB. Przed graniem wybieralem co dopala i jazda. Czesc gier lepiej szla na voodoo a czesc na intelu (u ciebie bedzie wszystko na voodoo bo ty masz V2 a ja mialem V1). I wyglada to tak ze jak wybierasz za dopalacz intelka z chipsetu to voodoo w ogole nie pracuje, a jak wybierasz voodoo to intelek pracuje jak zwykla karta 2D, a jego funkcje 3D sa przezroczyste, niewykorzystywane.

boss: w i810 to zalezy od konkretnej plyty ale te plyty nie maja AGP, wiec mozna by wsadzic tylko karte na PCI. W i815 plyta ma osobno AGP i wsadzenie w to karty automatycznie wylacza ta z chipsetu i w BIOSie nic nie trzeba robic.

piknie to napisałeś :D ale kolega Wu i Boss mogą jeszcze potrzebować wyjaśnienia sprawy jeszcze prościej, a więc:

żeby V2 zadziałało to NIE MOŻESZ wyłączyć grafy Intela. Jest ona potrzebna wudziakowi jako karta 2D bo inaczej V2 nie zadziała :!: . VooDoo nie jest samodzielną kartą graficzną, musi współpracować z jakąkolwiek kartą graficzną (w Twoim przypadku z i810). Instalowanie na płycie I810 nie różni się więc od instalowania V2 na jakiejkolwiek innej mobo :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piknie to napisałeś  :D ale kolega Wu i Boss mogą jeszcze potrzebować wyjaśnienia sprawy jeszcze prościej

Hej, tylko prosze bez takich..! To ze nie mam doswiadczenia z konkretnymi rozwiazanziami nie swiadczy o mojej ograniczonosci i nieumiejetnosci czytania! :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

piknie to napisałeś  :D ale kolega Wu i Boss mogą jeszcze potrzebować wyjaśnienia sprawy jeszcze prościej

Hej, tylko prosze bez takich..! To ze nie mam doswiadczenia z konkretnymi rozwiazanziami nie swiadczy o mojej ograniczonosci i nieumiejetnosci czytania! :evil:

boss wylooozoj nie można sobie już w dzisiejszych czasach pozwolić na taką uwagę :?: . Nie mowie tu o ządnej ograniczoności, tylko grzecznie Ci wyjaśniłem na czym polega działanie VooDoo. Nikt nie jest przecież wszechwiedzący, a dowiedziałeś się przynajmniej czegoś co się może jeszcze przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm, wszystko pięknie tylko że cos takiego nie działa. W zasadzie to nie odpala się windows. Są jakieś problemy typu nie wykryty kombatybilny akcelerator itp. Raz udało mi się uruchomić (tak jak to opisałeś UnrealTournament w Glide i chodził przepięknie :) No ale co z tego jak tylko raz... W sumie to są jakies konflikty.

W sumie to tak jak piszecie powinno wszystko pięknie działać, ale tak nie jest. Co do wyłączenia i810 jako karty graficznej... nie da się tego zrobić, z poziomu biosu. Kiedyś były takie artykóły w prasie, ale to było tak dawno temu... poza tym nie myślałem że wpadnie mi w łapki tak płyta.

W każdym razie pytanie...

Jak wyłączyć GFx i810...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...