Wu Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Mam pytanie... Wiek ktoś może jak można zainstalować VooDoo2 na komputerze z płytą główną na chipsecie i810 (który jak wiadomo jest sam w sobie akceleratorem). Przypuszczam że potrzebne będą jakieś zmodyfikowane sterowniki do 810, ale to tylko przypuszczenia, a hakerem nie jestem ... :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Mam pytanie... Wiek ktoś może jak można zainstalować VooDoo2 na komputerze z płytą główną na chipsecie i810 (który jak wiadomo jest sam w sobie akceleratorem). Przypuszczam że potrzebne będą jakieś zmodyfikowane sterowniki do 810, ale to tylko przypuszczenia, a hakerem nie jestem ... :( Od razu zaznaczam: nie mam doswiadczenia z tego typu plytami, ale czy nie istnieje mozliwosc wylaczenia grafiki na mobo z poziomu BIOSa? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Wu: co do Voodoo - po prostu zainstaluj, zadne dodatkowe stery nie powinny byc potrzebne. Wtedy jak mowisz bedziesz mial 2 akceleratory ale to nie problem, przed graniem w menu3d (lub czyms takim) gry wybierasz co ma ci akcelerowac. Powiem ci ze sam tak mialem, znaczy podobnie - karte Intel i740 AGP 8MB (czyli niemal dokladnie to co Intel potem wbudowal w chipset i810 tyle ze nazwal to i752, odkurzona wersja i740) + do tego VooDoo 1 4 MB. Przed graniem wybieralem co dopala i jazda. Czesc gier lepiej szla na voodoo a czesc na intelu (u ciebie bedzie wszystko na voodoo bo ty masz V2 a ja mialem V1). I wyglada to tak ze jak wybierasz za dopalacz intelka z chipsetu to voodoo w ogole nie pracuje, a jak wybierasz voodoo to intelek pracuje jak zwykla karta 2D, a jego funkcje 3D sa przezroczyste, niewykorzystywane. boss: w i810 to zalezy od konkretnej plyty ale te plyty nie maja AGP, wiec mozna by wsadzic tylko karte na PCI. W i815 plyta ma osobno AGP i wsadzenie w to karty automatycznie wylacza ta z chipsetu i w BIOSie nic nie trzeba robic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Wu: co do Voodoo - po prostu zainstaluj, zadne dodatkowe stery nie powinny byc potrzebne. Wtedy jak mowisz bedziesz mial 2 akceleratory ale to nie problem, przed graniem w menu3d (lub czyms takim) gry wybierasz co ma ci akcelerowac. Powiem ci ze sam tak mialem, znaczy podobnie - karte Intel i740 AGP 8MB (czyli niemal dokladnie to co Intel potem wbudowal w chipset i810 tyle ze nazwal to i752, odkurzona wersja i740) + do tego VooDoo 1 4 MB. Przed graniem wybieralem co dopala i jazda. Czesc gier lepiej szla na voodoo a czesc na intelu (u ciebie bedzie wszystko na voodoo bo ty masz V2 a ja mialem V1). I wyglada to tak ze jak wybierasz za dopalacz intelka z chipsetu to voodoo w ogole nie pracuje, a jak wybierasz voodoo to intelek pracuje jak zwykla karta 2D, a jego funkcje 3D sa przezroczyste, niewykorzystywane. boss: w i810 to zalezy od konkretnej plyty ale te plyty nie maja AGP, wiec mozna by wsadzic tylko karte na PCI. W i815 plyta ma osobno AGP i wsadzenie w to karty automatycznie wylacza ta z chipsetu i w BIOSie nic nie trzeba robic. piknie to napisałeś :D ale kolega Wu i Boss mogą jeszcze potrzebować wyjaśnienia sprawy jeszcze prościej, a więc: żeby V2 zadziałało to NIE MOŻESZ wyłączyć grafy Intela. Jest ona potrzebna wudziakowi jako karta 2D bo inaczej V2 nie zadziała :!: . VooDoo nie jest samodzielną kartą graficzną, musi współpracować z jakąkolwiek kartą graficzną (w Twoim przypadku z i810). Instalowanie na płycie I810 nie różni się więc od instalowania V2 na jakiejkolwiek innej mobo :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boss Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 piknie to napisałeś :D ale kolega Wu i Boss mogą jeszcze potrzebować wyjaśnienia sprawy jeszcze prościej Hej, tylko prosze bez takich..! To ze nie mam doswiadczenia z konkretnymi rozwiazanziami nie swiadczy o mojej ograniczonosci i nieumiejetnosci czytania! :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 piknie to napisałeś :D ale kolega Wu i Boss mogą jeszcze potrzebować wyjaśnienia sprawy jeszcze prościej Hej, tylko prosze bez takich..! To ze nie mam doswiadczenia z konkretnymi rozwiazanziami nie swiadczy o mojej ograniczonosci i nieumiejetnosci czytania! :evil: boss wylooozoj nie można sobie już w dzisiejszych czasach pozwolić na taką uwagę :?: . Nie mowie tu o ządnej ograniczoności, tylko grzecznie Ci wyjaśniłem na czym polega działanie VooDoo. Nikt nie jest przecież wszechwiedzący, a dowiedziałeś się przynajmniej czegoś co się może jeszcze przydać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wu Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Hmmm, wszystko pięknie tylko że cos takiego nie działa. W zasadzie to nie odpala się windows. Są jakieś problemy typu nie wykryty kombatybilny akcelerator itp. Raz udało mi się uruchomić (tak jak to opisałeś UnrealTournament w Glide i chodził przepięknie :) No ale co z tego jak tylko raz... W sumie to są jakies konflikty. W sumie to tak jak piszecie powinno wszystko pięknie działać, ale tak nie jest. Co do wyłączenia i810 jako karty graficznej... nie da się tego zrobić, z poziomu biosu. Kiedyś były takie artykóły w prasie, ale to było tak dawno temu... poza tym nie myślałem że wpadnie mi w łapki tak płyta. W każdym razie pytanie... Jak wyłączyć GFx i810... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...