Skocz do zawartości
TaKeN

Pentium IV 3.06 i chlodzenie.. Moze konwencjonalne :)?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Wysylam jeszcze raz na grupe bo moze jest jakis sposob na moj problem :D

Posiadam komputer:

Plyta: ASUS P4T533-C

Procesor: PIV 3.06 HT

Pamieć: RDRAM KingStone 800 MHz

Karta Grafiki ASUS V9550

A teraz w skrocie oco chodzi..

Kiedy robilem sobie testy procesora karty graficznej itp :)

uzywalem SiSoftware Sandra oraz 3dMark 2001 SE..

Dzis z ranka zaczalem robic testy!

Co Ciekawe karta grafiki wolniej dziala niz na starym PIV 2.4 GHz

A procesor w tescie SiSoftware Sandra wyszedl gorzej niz moj stary 2.4!!!

Zaczalem szukac powodu!!! Bo to przeciez nie mozliwe!

Po kilku godzinach zabawy benchmarkami przypomialem sobie ze w pracy robilem test AquaMark3

Wiec zrobilem test dalem submit online i porownalem z komputerem w pracy czyli PIV 2.4 z GF4 TI4200

Co Ciekawe dokladnie taki sam efekt!

Powiem szczerze ze sie mocno wkurzylem.

I Wlasnie znalazlem co jest przyczyna!

Problem w tym ze procesor sie przegrzewa!!! Postawilem swoj komputerek na oknie! Na dworzu jest +5 stopni :) zobaczylem w Asus probe pokazalo ze plyta ma 15C a procek ma 20 !!!

Zarzucilem testy! i co Ciekawe!! Teraz sie okazalo ze moj procek wedlug SiSoftware Sandra jest szybszy od 3.2 GHz! a Grafika oczywiscie ma duzo wiecej niz miala na 2.4 i duzo wiecej niz w pracy!!!!

Czy ktos moze mi teraz powiedziec co mam zrobic?

Jak utrzymac w komputerze temp. okolo 10-20 stopni na procku bo ja juz zgupialem!!! W tej chwili w czasie pracy mam 41C a przy stresie mam okolo 60!!!

Dziekuje bardzo za odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmmm

To moze powiem jaki teraz mam wentylator w domu...

teraz uzywam glacialtech Igloo 4350 Pro opis mozna znalesc na :

http://www.glacialtech.pl/glacialtech/gt/I...04350%20Pro.pdf

Niby na nim pisze ze to jest for overclockers! Wiec powinien chyba bez problemu wyrabiac!

Caly czas mam ponad 4700 obrotow!!! Wiec chyba wentylek nic nie pozmoze..

Ale oK powiedzmy ze kupie thermalright xp120.

Bede musial do Niego dokupic jakis pozadny wentylator!

Co proponujesz?

I czy to na pewno bedzie lepsze niz moj glacialtech ?

Bo jakos nie mam pewnosci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheh to wy sie znacie nie ja! :-)

Sadzisz ze ten thermalright 120 bedzie w sam na mojego procka i schlodzi mi go do 30 stopni max w stresie?

Bo zauwazylem ze jesli temp. procka podnosi sie do wiecej niz 30 stopni procek zaczyna zwalniac!!!

Czy to jest normalne?

Czy da sie to jakos ominac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajdz mi cos wydajniejszego niz ten thermalright to dostaneisz flaszke.

do dmuchania polecam revoleca 120mm. bardzo cichy i relatywnie wydajny. a jak nie zalezy ci na ciszy to poszukaj na llegro delty 120mm :twisted:

lub

:wink:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33609769

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK :) wiec w skrócie najlepiej zalozyc delte 120mm ???

Jeszcze dajcie mi linka do jakiegos sklepu internetowego gdzie moge kupic to cacko :) i zobaczymy czy to cos da...

Ps. Jakie sa jeszcze inne sposoby chlodzenia procz powietrzem i woda? i czy ktos probowal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Freon to wiem oco chodzi :)

1. Czy sa juz jakies gotowe zestawy do chlodzenia procesora freonem? Czy narazie nie mozna czegos takiego kupic?

2. Peltier? Nie wiem co to moglbys troszke wiecej powiedziec co to, jaka ma wydajnosc? Ile kosztuje ? gdzie kupic? I czy schlodzi mi procka do 30 stopni max przy stresie?

Dzieki Wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wnioskuję, że procesor jest kopnięty. Niektóre płyty ASUS-a posiadają opcję obniżania taktowania procesora, jeśli przekroczy temp. X, ale przeglądam manuala do ASUS P4T533-C i w zakładkach BIOS nie ma tej funkcji. Wniosek - to nie to.

A chłodzenie freonem? Ludziska zastanówmy się - to niemożliwe, żeby sprawny procesor zwalniał przy temp. 40-60 stopni. Nie uciekajmy się do takich niekonwencjonalnych rozwiązań. Sprawny proc chłodzony - załóżmy - tym:

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...products_id=344

jak i GlacialTechem, o którym piszesz ma działać i kropka. Warunek to oczywiście - jak wspomniał Janek-PL - zapewnienie wymiany powietrza w obudowie.

Reasumując, aby od razu nie skazać Pantiaka na potępienie to:

- zdemontuj cooler, zakładając upewnij się, że dobrze przylega do proca i nałóż ponownie pastę, mając na uwadze ten wątek: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=95897.

Abstraciach!ąc od chłodzenia - możesz zaktualizować BIOS, zakładając, że nie masz najnowszego.

Możesz zanieść proca do znajomego, jeśli jest userem PIV i sprawdzić pracę na obecnym coolerze.

Fakt, że jak procesor łyknął świeżego, chłodnego powietrza i zaczął działać szybciej wytłumaczmy tak, jak mawia Baldrick z serialu The Black Adder: miał "szczwany plan".

UPDATE:

Czyli założenia związane z nieprawidłowym obiegiem powietrza mamy za sobą, skoro piszesz o czterech wiatrakach w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK!

Operacja zakonczona pomyslnie!

Teraz wlaczylem 2 seti aby obciazyc w 100% procka temp. max 52 stopnie...

Wydaje mi sie i tak ze to bardzo duzo nie sadzicie?

Zaciekawilo mnie te chlodzenie freonem moze ktos cos wiecej napisac?

gdie mozna kupic zestaw za ile itp :)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. rozbralem komputerek :)

2. wyczyscilem spirytusem takim 95% Coolerek caly dokladnie, aby nie byl tłusty!

3. Wyczyscilem procka na ile sie dalo... bo przeciez w spirycie go nie maczalem :P

4. Kolega mial jakas dobra paste "Arctic silver" wiec skorzystalem :-)

Idle ma 32 stopni w stresie ma 52 stopnie, ale jak testuje go w SiSoftware Sandra Professional to i tak nie osiagam takich rezultatow jak mial 20 stopni!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi