Skocz do zawartości
tukuest

Wasz pierwszy OC...

Rekomendowane odpowiedzi

pierwszy raz ... dawno temu podkrecilem ojca by mi komputer kupil :)))))))

to bylo moje 1 podkrecenie (lata 80-dziesiate) :))))

2 podkrecenie to CYRIX 200 MMX :) (chodzil jako 167Hz) ale tak jak to teraz ATHLON robi :)))) podwyzszyl sobie nazwe :)))

do rzeczy :)

podkrecilem go o cale 1Hz... powyzej nie byl stabilny :))))))

rotf :) ale to prawda :)))))

to byl jego max :)))))))))))))))))))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy pc to Intel 486DX4 100Mhz.... ale wtedy to o OC w ogole nie słyszałem :)

Potem był AMD K5 133... który poszedł na 150zł :-D Ale winda się czasem wieszała, zysk był niezauwazalny... dałem spokój.

Zdobyłem trochę wiedzy, zaczałem się tym interesować i...

Następny komp: 2xCeleron 400Mhz na BP6..... poszły na 550 a po zastosowaniu GoldenOrbów v2 i pasty silikonowej... na 570MHz :-D

Teraz Athlony MP i myślę o WC...

Ciekawe czym będzie się chłodziło procki za 20 lat :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amiga 1200 - zmiana oscylatora z 14 na 28 MHz rok .. '94

Intel 486DX4/100 na 120MHz

AMD 586 -133MHz na 160MHz

AMD K5 -166 na 200

Intel P166MMX na 190

Celeron 300A na 464

Pentium III 450 na 600

Celeron 533A na 850

Celeron 633 na 960

Pentium 4 1,6 na 2,2

ot cala historia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]pierwszy raz ... dawno temu podkrecilem ojca by mi komputer kupil :)))))))

2 podkrecenie to CYRIX 200 MMX :) (chodzil jako 167Hz) ale tak jak to teraz ATHLON robi :)))) podwyzszyl sobie nazwe :)))

Ja z kolei mialem raz Cyrixa 166+ ale nie krecil sie w ogole i go wymienilem na Pentiumka. Inny nie overclockowalny CPU jaki mialem to byl AMD486DX4/120MHz(miało to ciekawy przedrostek Enchanced) ale nie znam nikogo komu by na 150 MHz polecial.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inny nie overclockowalny CPU jaki mialem to byl AMD486DX4/120MHz(miało to ciekawy przedrostek Enchanced) ale nie znam nikogo komu by na 150 MHz polecial.

Hmmm... AFAIR (ale to bylo daaaaawno i moge sie mylic) to DX/4 120 nie chcialy sie krecic. Za to DX/4 100 (i ten nizszy - chyba 80) bez _wiekszych_ problemow szly wyzej. Pamietam ze z qmplem nachodzilismy sie coby znalezc podkrecalne do 160 egzemplaze.... To byly czasy..... A potem sie smialismy z tych co mieli Pentium 60 i 70 :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było Pentium 70 :idea:

bylo.. nie bylo :) co za roznica... jak sobie przyppominam ile sie siedzialo nad jakas durnowata gierka... po kilkanascie miesiecy :) czasem kilka lat :) (f19 ktore kaleczylo mi na 286 0,64 ram i dysku 20MB karta hRadeon 9700 Pro 128mb w/TV out Retail Boxrkules + sprzetowe CGI)

po latach udalo mi sie kupic owe f19 na pamiatke... nawet do kompa nie wkladam bo to sensu nie ma :) ale sentyment do niej mam i na polce leszy w szarym pudelku... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był pentium 75 :) Nawet takiego jeszcze mam. Śmiga toto na 1.5x66 Mhz :D A co do Cyrixów to kto mówi, że one się nie kręciły? Ja zakręciłem jednego ze 133 Mhz na 233 Mhz :D  Zintegrował się z płytą  :lol:

:))) z zintegrowaniem to lool :)

Niedawno w pracy chlopaki na serwisie urzadzili sobie grillowanie... nie wiedzialem o co im chodzi wiec z ciekawosci poszedlem na magazyn.. co ujrzalem?

4 facetow stojacych nad 233MMX na odpalonym kompie :) bez chlodzenia :) Oni wlasnie integrowali go :)))))) z plyta :)

brutalnosc ! to wszystko przez te krwiste gry i brutalne sceny w TV :))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]

:))) z zintegrowaniem to lool :)

Niedawno w pracy chlopaki na serwisie urzadzili sobie grillowanie... nie wiedzialem o co im chodzi wiec z ciekawosci poszedlem na magazyn.. co ujrzalem?

4 facetow stojacych nad 233MMX na odpalonym kompie :) bez chlodzenia :) Oni wlasnie integrowali go :)))))) z plyta :) 

brutalnosc ! to wszystko przez te krwiste gry i brutalne sceny w TV :))))

Ja puściłem tego Cyrixa nawet bez radiatora. One miały to do siebie, że nawet na standardowym taktowaniu nieźle się grzały. Na 233 działał może 3 sekundy :twisted: Ten procek był beznadziejny, mniej wydajny niż pentium 120, a że miałem pod niego uszkodzoną płytę (nie działał kontroler dysków) to nie było mi specjalnie żal :D Natomiast Pentium 233 MMX nie spalił bym na 100% bo to zupełnie przyzwoity sprzęt, jeszcze niedawno sam na takim siedziałem. Przy dobrym chłodzeniu dało się go świetnie kręcić (wyciągnąłem 300 mhz na AC stabilnie) i dalej jest to dobry komputer do biura, sklepu czy jako pierwszy dla jakiegoś dziecka. Mieszkam w sumie biednej okolicy (w Olsztynie tylko się uczę) i taki komputerek z Pentiawką MMX może przynieść dużo radości :) Kilka takich komputerów do 300 zł już złożyłem i widziałem jak potrafią cieszyć. Więc wkurza mnie troche jak widzę/słyszę jak ktoś pali np K6-2 300 bo ma nowy, a tego mu się nawet sprzedawać nie chce :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja zacząłem od AMD 486 dx2 66 wtedy kupiłem nowiutki sprzęt na który rodzice się wypłacili a ja po jakimś roku zrobiłem z niego coś koło dx2-80mhz

chyba 2x40 :?: :!:

potem pentium mmx166 który poszedł 3*75, (225) płyta była extra na TX2 (chyba cos takiego niepamietam) i wogle wypasiona, ale jak zepsułem płytę (spaliła się jak zrobiłem zwarcie) to dostałem takiego syfa na VX (chyba) i szedł procek tylko na 188 (2,5 *75) wiecej nie wyciagal

potem k6-2-450 który na GA5AX poleciał na 550(5*100) (2,6V)stabilnie cały czas , a na 5*105(577) (2,8V)chodził 2-3 godziny i sie zaczynał wieszać wieszać do czasu aż zrobiłem z góry nadmuch wentylem 80x80 i teraz chodzi w firmie na 550 stabilnie tyle że komp chodzi praktycznie 24h/dobę Ale najlepsze to to że od kolesia w sklepie dowiedziałem się że zamiast kupować pastę silikonową lepiej dać 2 krople oleju samochodowego i tak zrobiłem (k6 miało fajnego HS-era) i wszystko było ok i jest do dzisiaj 8)

a teraz w domku mam morgana 1ghz, który narazie na k7vza idzie tylko na 1,120 (10*112) (1,75V) ale planuje zwiekszyć mu napiecie jak tylko pozdaje te pierd**** examiny na uczelni :D i zobaczymy na ile poleci

Wszystko co podkręcałem było na AC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pierwszy raz byl na poczatku tych wakacji - to ten moj celek w podpisie :) W chwili obecnej mam na nim 708MHz (FSB 83, 1:1..) ale jak zapuscilem 3dmarka2001se to mialem wynik gorszy niz na 638MHz, a Mafia tez mi wolniej chodzi o jakies 5-10fps...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...hehe, mój pierwszy raz to procesor Pentium 200 MMX, poszedł na ... 300 Mhz (albo 196 lub 194 już nie pamiętam)

Nie miałem o tym pojęcia i dałem na maksimum, na ile mi płyta pozwoliła :) Dowaliłem go i na mnożniku i na magistrali, przecież to 50 %, hehe niezły wynik ... co ważne, wszystko było stabilne, nie to co mój D800 i idzie tylko (?) na niecały 1Ghz :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja pierwszy swojego pierwszego kompa kręciłem w 1998 roku i był to P233MMX i poszedł na 290 przy magistrali 82 :), równierz chodził na 4x66=266. Płyta to była FIC VA502 na VIA VP - to były czasy, a również jankoś grafę poodkręcałem (ATI 2mb na pci ale wyników nie pamiętam.)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój pierwszy overclocking to był cel266@300. Właściwie to niemożna tego nazwać OC gdyż miałem walniętą płytę, która nieraz poprostu sama przestawiała się na 300 Mhz :twisted: Następnie cel466@525, potem Duron700@866 i teraz 600@933

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mi sie nie chce pisac wszystkiego wiec daje link do podobnego tematu - dodam ze w podkrecanie zaczalem sie bawic jak nabylem plyte AsusP2B - czyli jakies 4 lata temu - plyte posiadam do dzis (ale jestem sentymentalny) ;)http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=2926&highlight=#2926

heh, u mnie tak samo. Na p2b na straym kompie p2 nadal chodzi podkrecony :) Ale chyba nikt nie przebije mojego kumpla - podkrecanie zaczal od Amigi CDTV, w ktorej to musial wymienic po porstu oscylator (a nie zworki jakies nie mowiac juz o opcjach w biosie :) ). Niestety Amisia poszla z dymem :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]pierwszy raz ... dawno temu podkrecilem ojca by mi komputer kupil :)))))))

sorry,co to był za komputer ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja w 1996 swojego pierwszego kompa jakim byl Pentium 100 Mhz podkrecilem na 133 MHz i do dzisiaj ten komp hula, tyle, ze zmienil wlasciciela, teraz ma go moja kuzynka.

Potem mialem AMD K6-2 333 MHz (franca sie cienko krecila) @ 350 MHz, AMD K6-2 400 MHz @ 450 MHz oraz 500 MHz, no i z K6-2 550 MHz @ 600 MHz (5x120 MHz na GIGABYTE GA-5AX)

Nareszcie Duron 700 MHz @ 980 MHz (fsb 140 MHz), Duron 800 MHz @ 1000 MHz, Duron 1000 Mhz @ 1200 MHz, i teraz Athlon XP 1600+ obecnie niepodkręcony, ale chodzi na 1700+ (SOLTEK SL-75KAV)

P.S. Żadnego procka nie zjarałem, wszystkie chodzą dalej z tym, że wymieniałem w sklepie 1:1 za dopłatą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...