Skocz do zawartości
Lipcowy Poranek

Kabelki na płycie głównej :/

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiscie ze jest na to schemat i masz go wlasnie w instrukcji od plyty glownej.

napisz jeszcze jaka masz plyte, bo jakbys mial 8rda3i to odrazu bym ci pomogl:D

ponizej masz przykladowe zdjecie panelu wlasnie z epoxa:

Dołączona grafika

i podlaczasz kabelki wedlug opisu:

Hd LEd- to oczywiscie dioda od twarego dysku

Rst - to reset

Pw ON - Power On ,czyli wlacznik zasilania

Pwr Led - dioda zasilania

SPK- glosniczek

U ciebie te oznaczenia moga sie troszke roznic. Jak podlaczysz zle kabelki to najwyzej nie beda dzialac, wtedy przepnij je na odwrot i basta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podlaczysz zle kabelki to najwyzej nie beda dzialac, wtedy przepnij je na odwrot i basta

Nie chcę nikogo straszyć ale jak kiedyś się walnąłem i podłączyłem plus do minusa od zasilania w ECSie, to był ładny niebieski dymek po włączeniu :D

Ale przecież to jest kabelek od włącznika tylko albo od diody. Jak podłączysz na odwrót to najwyżej nie będziesz mógł go włączyć albo nie będzie się błyskał :)

Chociaż ECSy są specyficzne 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak podlaczysz zle kabelki to najwyzej nie beda dzialac, wtedy przepnij je na odwrot i basta

Nie chcę nikogo straszyć ale jak kiedyś się walnąłem i podłączyłem plus do minusa od zasilania w ECSie, to był ładny niebieski dymek po włączeniu :D
Hehe moze mailes jakies trefne mobo albo zasilacz:d

Ja nie raz podlaczalem na odwrot te kabelki i poprostu nie dzialaly prawidlowo.

Na niektorych plytach nawet nie ma opisu jak to podlaczyc a niemajac instrukcji w reku czlowiek robi to poprostu metoda prob i bledow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na plycie tez powinny byc opisy skrotowe - a na kabelkach co lepszych firm sa oznaczenia + i - wiec nie powinno byc trudnosci

Sa tez instrukcje ze zlymi opisami - na mobo jest inny opis niz w instrukcji - najlepsze ze zadne nie dzialaja - wtedy tylko podlaczanie w ciemno

Teraz mam tylko power podlaczony bo nie mialem ciepliwosci reszty

speakera mi sie nigdy nie udalo uruchomic :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wydaje mi się że z + i - od włącznika to chyba coś miałeś innego skopanego (przecież to tylko polega na tym żeby na chwilę zamknąć obwód (odpalałem nawet kompa spinaczem biurowym). A co do reszty kabelków. Jak dobrze pamiętam (a pamięć mam dobrą tylko krótką) to każdy kabelek jaki podłączałem był napisem do zewnątrz (napisy na wtyczkach przy kabelkach). Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi