Skocz do zawartości
bartur

PILNE - wybor karty: prosba o rade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Mam pilna prosme odnosnie wyboru karty graf. Mam ok. 300-350 PLN (niestety)

Waham sie miedzy:

ATI Radeon 7500 LE

GeForce4 MX440

Obie karty sa 128bit, 64MB DDR

Czy moglibyscie wspomoc mnie opiniami? Jaki bylby Wasz wybor? A moze za okolo 3 paczek kupie cos ciekawszego??

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rada brzmi: nazbieraj jeszcze raz tyle i kup cos porządnego. A z tych dwóch to Geforce 2 Ti.

Ja bym sugerował raczej dołożenie kilkudziesięciu zł i kupno RAdeona 9000. te 60zł zawsze da się wysupłać, a warto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja podpisuję się pod kolegą. Nie kupuj MX'ów, bo to są wykastrowane GF4 z niższą wydajnością.

W tym masz racje ale to sie ma do topica nijak.

W tym przypadku R7500 jest jak wykastrowany 4mx.

Brac gf4mx440 bez slowa !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dwojga złego brałbym GF4MX440 ze względu na większą kompatybilność, oraz odrobinę odświeżoną architekturę.

Jednak ja również polecałbym Ci poczekać jeszcze troche i dozbierać 50zł (albo pożyczyć od debrego kumpla a nie takiego zgreda, co ode mnie tylko pożycza i oddaje po miesiącu jak mu grożę linczem...) i kupić Radeona 9000, to jest najlepszy wybór, gdyż karta bardzo dobrze się kręci, a do tego jest nowa i na pewno posłuży Ci lepiej i dłużej niż GF4MX440...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dwojga złego brałbym GF4MX440 ze względu na większą kompatybilność, oraz odrobinę odświeżoną architekturę. 

Jednak ja również polecałbym Ci poczekać jeszcze troche i dozbierać 50zł (albo pożyczyć od debrego kumpla a nie takiego zgreda, co ode mnie tylko pożycza i oddaje po miesiącu jak mu grożę linczem...) i kupić Radeona 9000, to jest najlepszy wybór, gdyż karta bardzo dobrze się kręci, a do tego jest nowa i na pewno posłuży Ci lepiej i dłużej niż GF4MX440...

...i obsluguje vertex i pixel shader.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc raz jeszcze,

Dzieki za wszyskie opinie. Co prawda widze sporo niejednomyslnosci w Waszych post'ach ale mysle, ze moge dodac cos co nieco mocniej rozdzieli te opinie.

Otoz dowiedzialem sie, ze:

ATI Radeon 7500LE to bedzie MINT

GeForce4 MX440 to bedzie MSI (dodatkowo ma to-to w nazwie slowo "ultra" - ktos mi podpowie co to znaczy?)

Czy teraz bedzie cos latwiej w wyborze?

Dzieki z gory za wszystkie dalsze propozycje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze radeon 7500 jest juz stara konstrukcja tak jak gf2. Gf4mx440 bedzie lepszym wyjsciem - to po drugie. Po trzecie firmy. Mint to najtansza firma - wiadomo dlaczego. MSI jest firma juz znana na rynku i szanowana za bardzo dobre wyroby. Po czwarte jezeli ten gf4mx440 ma byc ultra to jest to jeszcze szybsza wersja zwyklego gf4mx440.

Radeon 9000 jest to wersja wolniejsza od pro i zdecydowanie tansza wiec mozna nad nia sie zastanowic.

Zalezy teraz ile masz kapuchy. Bo wiesz, roznice miedzy cenami kart sa bardzo male i jak bedziemy zastanawiali ile mozesz dolozyc do lepszej karty to z r7500 za 350 pln dojdziemy do gf4ti4200 za 700 pln :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kaeres,

Dzieki za zrozumienie w sprawach finansowych :-)

Doskonale rozumiem intencje Was wszystkich ale ja na prawde na max moge wydac 300-350 PLN i wiecej nie dam rady. Wiec o Radeonie 9000 zapominam.

Tym bardziej ze (jak napisal Kaeres) za nastepne 50 PLN bede znowu mial cos lepszego itd...

Zdecydowalem sie na MSI GeForce'a MX440 Ultra, moze jutro sie pochwale wynikiem w 3DMark'u (to ja jestem ten gosc co to na GF2 MX400 dostal 1300 :-((

A tak przy okazji - Kaeres napisal ze Mint jest kiepski bo "wiadomo dlaczego". Sorry ale jestem abnegat i srednio sie orientuje, wiec zapytam "dlaczego"?

Dzieki Wszyskim za opinie i pomoc. Jestescie OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...