Skocz do zawartości
CrazyJohn

AGP Voltage - co i po co?

Rekomendowane odpowiedzi

Heyka

tak sie zastanawiam po co ta opcja -> AGP Voltage...

skoro, z tego co wygooglowalem, nie wplywa ona ani na VCore ani na VMem, chociaz niektorzy utrzymuja, ze o pare MHz im sie potencjal do o/c podniosl po zwiekszeniu AGP V...

jak to jest :?:

i do czego ta opcja :?: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh tyle to sobie sam wyspiewalem ;] dokladniej prosze :)

z 2 str to moj z podpisu z core na 400MHz zyje i 3ma sie dobrze, wiec nei qmam tak do konca ;P

a więc;]

często podkręcając karte i grając w 3dmarka uświadczysz zwiech spowodowanej przekręceniem gpu.

u mnie podniesienie napięcia powodowało zanik tych zwieszek. i moja 4ti dzięki temu potrafi chodzić stabilnie na 315mhz na rdzeniu, gdzie na standart V chodzi tlyko na 305

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaka istnieje mozliwosc shajcowania sprzetu przez przewoltowanie?? bo pewnien koles mi raz powiedzial ze przewoltowanie tej czestotliwosci moze usmiercic cale MOBO i nawet pociagnac za soba troche peryferii nie bardzo mi sie w to chce wierzyc bo by chyba nie robili tak niebezpiecznej opcji, co mi mozecie o tym powiedziec na z doswiadczenia podnosilem z 1,5 na 1,8 i nic sie nie dzialo ale na codzien uzywam 1,5 chodz z kartami nVidii uzywalem 1,7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-> Leborg

a jakie masz teraz :?:

ja mam 400 stabilne na core, i bez artefaktow, tzn tak mi pokazuje ATITool, przy wyzszych melduje, ze sa juz artefakty (1px) tak wiec sadze, ze do granicy tej karty jeszcze troche jest, stad moje pytanie po co taka opcja... no ale sprobuje dac na 1.6 i zobaczyc czy wzrosnie ponad 400MHz albo czy cos w ogole sie stanie, jak rozumiem jak sie nie sprawdzi to nie wiadomo :P tak jak z o/c procka hehe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmina napięcia szyny AGP nie ma nic wspólnego z napięciem rdzenia karty, napięcie dla rdzenia i tak zostanie ograniczone przez kontroler napięcia zanim dojdzie do rdzenia. Podnoszenie napięcia szyny AGP ma sens tylko wtedy gdy podnosi się taktowanie tej szyny np. zmienia się z 66MHz na 80MHz.

Zmiana szyny AGP z 66MHz na 88MHz dała mi +15pkt w 3Dmark03.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wyciągnąłem więcej na pamięciach grafiki..jakieś 10MHz po podniesieniu napięcia na AGP do 1.7V. Co ciekawe, jak ustawię na płycie high performance automatyczne podnosi się również napięcie na AGP: z 1.5 do 1.7V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...