sputor Opublikowano 1 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2004 Witajcie wszyscy. Mam ogromny problem z systemem , moze to sprzęt , może coś innego jeszcze, sami osądzicie.. szukam pomocy bo mój system zdrowotny po 4 instalacji wina xp już nie działa tak dobrze jak wczesniej. na początek 1 obrazek co by nie zabierać czasu ludziom którzy się nie znają się wystarczająco.. http://www.dami-rz.pl/~sputor/data.JPG a teraz opis problemu: sytuacja gdy eventy błędne wyskakują po raz pierwszy powodują wyraźny spadek wydajności ŚWIERZEGO SYSTEMU" LUB TEŻ systemu który działa już np 2 miechy -odnosnie do obrazka z linku .. to wszystkie monitorowane procesy zarówno na wykresie nie przekraczały wczesniej poziomu 10 .. a po yym jak wyskoczył błąd nie mogę nawet muzy posłuchać bo zachowanie jest podobne do takiego jak bym przy słuchaniu muzy sciągał dane z dysku na dysk przy pełnej prędkosci..inaczej mówiąc wydajność masakresa... musze tu powiedziec ze 1 taki błąd i system już nie wraca nigdy do swojego wczesniejszego pięknego stanu.. i czasami można odczuć cykliczne warpowanie systemu tak że nawet jadąc w pionie kursorem zamiast robić on linię prostą to co np 4 sekundy staje w miejscu by potem znaleźć się nagle na dole ekranu.. zobaczmy teraz co panowie z microsoftu myślą o tym.. zbyt długi link http://www.eventid.net/display.asp?eventid...e=atapi&phase=1 JAk widać ktoś mądry miał podobny problem i po zmianie zworek na cdku problem zniknął.. u mnie tak nie jest .. dysk twardy jest na masterze w IDE2 w Ide 1 jest podpięta kieszeń + CDrom okablowanie zmieniane , .. może przepływ prądu , bios ... jeszcze na SP1 jak to działało to system zachowywał się tak że po 5 kolejnych błędach zmieniał z DMA na system pio co było zachowaniem normalnym bo tak został zaprogramowany .. na SP2 podstawowy kanał IDE jest na ultra DMA tryb 2 kanał pomocniczy zaś na PIO ... może to coś wam powie... liczę na mądrych ludzi , pomocy .. co do pytań to służę .. z góry dziękuję .. Edited by Sikor Poczytaj regulamin. Jest tam wyraźnie napisane co należy robić ze zbyt długimi linkami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 jesli dobrze zrozumialem, to masz dysk MASTERA (czyli chyba z systemem) na 2 tasmie, czy tak? jesli tak, to w tym momencie to zmien.. najlepsze wg mnie rozmieszczenie urzadzen na tasmach wyglada tak: - p.master: dysk z systemem (luzem, nie w zadnej kieszeni - chyba ze masz 1 dsyk i czesto go wyciagasz) - p.slave: cd-rom/dvd - s.master: nagrywarka (mozna spokojnie nagrywac z dysku jak i z cd) - s.slave: kieszen (do wkladania cudzych dyskow) jesli dysk systemowy jest sam na tasmie, to upewnij sie ze jest na jej koncy i ma zworke na 'master' lub 'single' jesli jest (jesli to WD to moze zadzialac 'cable select' - CS) suatwienia bios moga cos miec do tego - jesli masz jakis dodatkowy bios do obslugi dysku - np. High Point Technology (taki jasno niebieski) to go wylacz, przelacz ustawienia trybu dysku na Auto wczesniej pobaw sie autodetekcja - niech sobie bios sam wszystko ustawi jesli bedziesz cos na tasmach przepinal, to upewnij sie ze wszystko jest na swoim miejsci i ma odpowiednie zworki: jesli urzadzenie jest samo, to powinno byc na koncu tasmy (zworka: master lub slave - do wyboru, czasami musi byc cs) jesli sa dwa, to to na koncu to slave, to wczesniej master (czasami na jednym moze byc cs) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Przede wszystkim zmienilbym kolejnosc dyskow, choc nie wiem czy mialoby to istotne znaczenie. W przeciwenstwie do poprzednika mam tak: PRI_MA: Dysk 1 (z systemem, 3 partycje) PRI_SL: Dysk 2 (2 partycje) SEC_MA: DVD-RW SEC_SL: CD-RW Inna sprawa jest to, ze twoj HDD moze miec jakies uszkodzenie/bady lub CD-ROM szwankuje. Takze bardzo prawdopodobne moze byc, ze kieszen na dysk jest uszkodzona i wprawia twoj windows w zaklopotanie. A wiec proponuje zrobic rzecz nastepujaca:Odlacz wszystkie tasmy IDE i podepnij tylko dysk na kanale PRIMARY MASTER, 80-cio zylowym kablem (sprawdz zworkę - "MA"). Ustaw w biosie urzadzenie bootujace na HDD0. Sprawdz, czy uruchomi sie system. Jezeli tak - sprawdz co sie dzieje, czy wystepuja jakies problemy. Jezeli nie - podlacz CD-ROM w kanal SECONDARY MASTER, 40-sto lub 80-cio zylowym kablem (sprawdz zworkę - "MA"), zaloz na nowo partycje i zainstaluj od poczatku WinXP. Nastepnie sprawdz efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sputor Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Panowie mili wszyscy.. Problem został czasowo rozwiązany.. wpadłem na to jeszcze tego samego dnia .. poprostu dokładniej przeczytałem info z linków microsofta i przestawiłem kolejność taśm, .. nie wiem czy to będzie rozwiązanie całego problemu i czy on nie wystąpi np za jakiś czas, tak już bywało... wygląda na razie jednak na to ze wszystko jest w porządeczku .. a recepta jest taka : dysk twardy na masterze IDE 1 cd na IDE 2 kieszeń odpięta.. wnioski łatwo wyciągnąć , będę informował jak coś się zdarzy nieoczekiwanego .. system działa sprawnie .. to ten sam system co stracił wydajność.. mam nadzieje ze będzie tak działał długo , pozdrawiam wszystkich .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacex Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Przecież to było jasne od początku. Kto i po co podpina CD i HDD na jednym kanale? HDD wtedy zwalnia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...