bogusz_z Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Poszukuję pompy na 12V do pompowania płynu borygo w temperaturze do 120*C zazwyczaj bedzie poniżej 90*C ale jakiś zapas musi być, może też być szczelna pompa bez silnika tak aby można było dołączyć do niej dowolny wał napędowy Z góry dzięki za wszelkie sugestie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KloN Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 A mozesz zdradzic co bedziesz chlodzil? 90-120* to chyba nie jest komputer :-) A co do pompki to wydaje mi sie ze takie temperatury uciagnie tylko pompka od co, tylko nie wiem jak z przerobieniem zasilania na 12v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusz_z Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 ojciec mojego kolegi jest na emeryturze i troche mu się nudzi :) ma zamiar zbudować klime do auta na peltierze lub kilku układach w razie konieczności, ma zamiar wstawić w istniejący układ tj.nagrzewnica, trójnik z zaworem odcinającym ciepły płyn z silnika, wstawić pompke->blok->nagrzewnica - między blokami umieścić peltiera i zdrugiej strony zrobić chłodzenie przez chłodnice z czintka lub czegoś podobnego potrzebne 2pompy i 2bloki - proste pudełko miedziane i dwie wlutowane rurki - własnej roboty. wysoka temperatura pracy wiąże się, z tym że płyn początkiwo będzie pracował w obwodzie chłodzenia silnika i nie wiadomo kiedy zostanie włączona "klima" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luks__pl Opublikowano 2 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2004 Pompki na 12V znajdziesz bez większego problemu ale wątpie czy któraś z nich wytrzyma :!: 120*C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Proponuje ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> mloteczek i wybic ojcu kolegi taki pomysl z glowy bo sie narobi, wyda pieniedzy a "klimy" i tak nie bedzie. Kompresory w samochodach maja po >2kw mocy i w cieple dni dosc ciezko jest schlodzic wnetrze samochodu. Plan z peltierami jest nieoplacalny bo maja one za mala sprawnosc i moc chlodzaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogusz_z Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 też mu odradzałem i proponowałem na jakiejś używce zbudować lub kupić cały układ "normalnej" klimy samochodowej używany można kupić za 500-600 zł bo sam się dowiadywał ale znowu następny minus -"bo to trzeba nabijać i raz na jakiś czas uzupełniać" gadaj z kolesiem który wkręcił sobie bajke łatwiej wyperswadować przedszkolakowi słodysze w sklepie z cukierkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...