Skocz do zawartości
Nyny

Geforce 4 Ti kolejna zadyma;)

Rekomendowane odpowiedzi

No więc ocno sie wkurzylem na gainwarda i postanowilem go sprzedac bo okazyjnej cenie. I teraz na nowo pojawie sie pytanie co wybrac i dlaczego?

Chodzi mi o konkretne 4 modele kart, jesli macie jakies linki z testami i reckami to zapodajcie jak mozecie.

Chodzi mi glownie o stabilnosc i @ :)

Oto 4 karty:

Abit Siluro GF 4 Ti 4200 64Ddr Tv-out Dvi za 799zl

Asus V 8420 64Ddr Tv-out Dvi za 845zl

Microstar 8870 64Ddr Tv-out Dvi za 729zl

Winfast A250LE 64Ddr Tv-out Dvi za 780zl

wiem ze ten temat byl poruszany juz 100x na forum ale w koncu po to tu jestesmy zeby sobie popisac troche:D

P.S. wpadl mi oko ten asus czy jest on warty kupna/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

...

...

tylko nie wiem czy przypadkiem nie ogladales zdjec wersi DELUX - fioletowy laminat i pamiatki typu BGA - zwykla wersja ma standardowe pamieci jak na innych 4200 i pomaranczowy laminat :!:

zerknij tez tu bo mi sie nie chce powtarac o wersji DELUX http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?p=111...ghlight=#111762

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam MSI Geforce 4400 128 MB DDR DVI ( VIVO ) i chodzi bez problemu na zegarach 300 MHz dla jadra i 650 MHz dla pamieci to juz mowi samo za siebie - bardzo dobra jakosc wejscia i wyjscia i bardzo bogate wyposazenie stabilnosc takrze znakomita i dobra jakosc wykonania a abita to ja odradzam od nie dawna sa na rynku i nie ciesza sie zbytnia popularnoscia :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ha... sam równiez sie zastanawiałem, przed zakupem mojego GF'a.

Chciałem sie skusić na Abita, bo mi się podobał wygląd, ale poza tym nie oferował nic ciekawego.

Winfast jak dla mnie był za drogi, a z jego wielkimi radiatorami ludzie miewali różne problemy, więc dałem spokój.

Asus jest diablo drogi, ale ładnie wygląda... czyli tak jak Abit (kwestai gustu).

MSI przeważyło na każdej linii, najtańsza, najlepsze z możliwych pamięci, świetnie sie kręci, stabilność i jakość a w dodatku pudło wypchane po brzegi... gdyby jeszcze nie ten czerwony kolor, ale przyzwyczaiłem sie...

Za cenę 740-760 zł można kupić wersje z VIVO, która ma te same parametry co każda inna, czyli pamięci 3,6 ns i jeszcze więcej bajerów w pudełku (dodatkowe 2CD i przejściówka - rozdzielacz, bardzo przydatna).

Moim skromnym zdaniem, warto rozważać tylko pomiędzy MSI i Winfastem, a jeżeli komuś zależy na wyglądzie karty to pomiędzy Asusem i Abitem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

, a jeżeli komuś zależy na wyglądzie karty to pomiędzy Asusem i Abitem...

sorry Cię wielkie Makonar

bardzo cenię sobie Twoje wypowiedzi

ale jakie ma znaczenie kolor laminatu na karcie????

ps.choc nie ukrywam mam kilku znajomych którzy wiecej się gapią w swoją bude niż w monitor - ale jak widać tak też można

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

poruszany temat nie raz 

i nie raz okazywało sie ze najlepszą jakosc i stosunek wydajnosc/cena ma msi 4200 64ddr

sam ją zamówiłem i chyba robię ok

Zrobiłeś bardzo dobrze, możnaby jedynie zastanawiać się nad wersją z VIVO, ale ostatnio ktoś na forum narzekał na problemy ze zrzucaniem video na dysk na GF4 - pomimo mocnego procka i kodeków MJPEG miał 20% gubionych klatek :(

Jednak osobna karta video ze sprzętową kompresją to jest to, co lubię najbardziej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Z tycha kart dla mnie wchodza w gre tylko ABIT i WINFAST. Zareczam za winfasta, ze jakosc TV jest extra.

no dobra kaeres a jak jest z chlodzeniem na twoim winfascie po on podobno tez ma problemy z tym swoim poteznym radiatorem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

to jak w koncu jest z tymi asusami ktory ma te obre pamiatki i te inne szmery:P

Asus V8420 /D

V8420 /TD

chodzi mi o wersje 64mb bo na 128mb mnie nie stac:)

jak bierzesz 64

to msi

kumpel ma tego asusa 64 i nie specjalnego-delikatnie mówiąc-podkreca sie srednio-jakosc obrazu gorsza niz na moim gainwardzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Z tycha kart dla mnie wchodza w gre tylko ABIT i WINFAST. Zareczam za winfasta, ze jakosc TV jest extra.

no dobra kaeres a jak jest z chlodzeniem na twoim winfascie po on podobno tez ma problemy z tym swoim poteznym radiatorem

Mam wersje OEM, ktora jest bez radiatorow na pamieciach. Pamieci nie sa nawet cieple po podkreceniu. Sa letnie !!!

Krece go jak w podpisie bez atrefktow. A z artefaktami i BEZ ZWIECH krece go na 310/620.

Bede za niedlugo mial wersje BOX to bedzie napewno te 310/620 bez artefaktow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

Nie prawda, znaczy radiator od gory nie do konca dociska do pamieci, ale latwo to naprawic za pomoca spinacza do prania :)

Bez spiancza, u mnie dziala na 320/640 MHz bez artefaktow i stabilnie, ze spinaczem mozna 3DMark testowac na pamieciach 660, artefakty na ekranie zaczynaja sie powyzej 670 MHz. Zwiech przez pamieci nastepuje powyzej 690 MHz. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

No więc ocno sie wkurzylem na gainwarda i postanowilem go sprzedac bo okazyjnej cenie. I teraz na nowo pojawie sie pytanie co wybrac i dlaczego?

Chodzi mi o konkretne 4 modele kart, jesli macie jakies linki z testami i reckami to zapodajcie jak mozecie.

Chodzi mi glownie o stabilnosc i @ :)

Oto 4 karty:

Abit Siluro GF 4 Ti 4200 64Ddr Tv-out Dvi za 799zl

Microstar 8870 64Ddr Tv-out Dvi za 729zl

Winfast A250LE 64Ddr Tv-out Dvi za 780zl

wiem ze ten temat byl poruszany juz 100x na forum ale w koncu po to tu jestesmy zeby sobie popisac troche:D

Ja polecam win fasta he he //// można pokręcić sporo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

zapodaj do jakiej wartosci - bo sporo to sie wszystkie GF4 Ti 4200 podkrecaja - a biorac pod uwage ze wiekszosc 64MB ma pamieci 3.6ns EtronTech (czasem zdazaja sie Hynix) a wiekszosc 128MB ma pamieci 4.0ns Samsung to wynik w podkrecaniu moze bardziej zalezec od konkretnego egzemplaza a nie od producenta :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

zapodaj do jakiej wartosci - bo sporo to sie wszystkie GF4 Ti 4200 podkrecaja - a biorac pod uwage ze wiekszosc 64MB ma pamieci 3.6ns EtronTech (czasem zdazaja sie Hynix) a wiekszosc 128MB ma pamieci 4.0ns Samsung to wynik w podkrecaniu moze bardziej zalezec od konkretnego egzemplaza a nie od producenta :!:

EntronTech 3.5 ns zdecydowanie najgorzej sie kreca - max 560-580. Najwieksza czesc kart gf4 4200 64 MB ma pamieci Hynix 4ns lub 3.6 ns. Wszystkie te hynixy dzialac beda pomiedzy 600 a 650. Wszystko zalezy od producenta. Z tego co widzialem najwyzej potrafi pojsc Leadtek na kosciach Hynix 4 ns, 630-650 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

... ale latwo to naprawic za pomoca spinacza do prania :)...

czego to ludzie nie wymysla :lol:
Hehe pewnie nie dacie wiary ale ja od drugiego dnia uzytkowania tej karty tez mam ja spieta spinaczem do prania ;)))) Po przesmarowaniu jej pasta ze srebrem zauwazylem ze nie dociska calkowicie i odrazu na to wpadlem :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat

... Z tego co widzialem najwyzej potrafi pojsc Leadtek na kosciach Hynix 4 ns, 630-650 MHz.

to poszukaj testow Asusa 8420 128MB DELUXE na kostkach 3.3ns Samsung (typu BGA) - sredno to 650MHz ale gdzies widzialem jak gosciowi poszlo na 680MHz - jedyny minus tej karty to ze kosztuje niewiele mniej niz klasyczny GF4 Ti4400 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

... Z tego co widzialem najwyzej potrafi pojsc Leadtek na kosciach Hynix 4 ns, 630-650 MHz.

to poszukaj testow Asusa 8420 128MB DELUXE na kostkach 3.3ns Samsung (typu BGA) - sredno to 650MHz ale gdzies widzialem jak gosciowi poszlo na 680MHz - jedyny minus tej karty to ze kosztuje niewiele mniej niz klasyczny GF4 Ti4400 :(

Nie musze szukac. Wiem co to za karta, tylko ze ona ma 128 MB ram i to na kosciach BGA, a ja pisalem o kartach z 64MB. Nysy sie zastanawia nad wersja 64 MB a nie 128MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wlasnie zamowilem kompa , i wybralem MSI patrzylem na rozne testy i wydaje mi sie ze powinna byc spoko ;-)) poza tym ma duzo dodatkow ;-) Obecnie mam g-force 2mx 400 takze MSI od ok. pół roku i sprawuje sie b.dobrze , nie mam na co narzekac a i obraz nie jest zły !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...