Pichulec Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Witam mam problem z moim kompem - mianowicie: Włączam komputer po dłuższym czasie (zimny) wszystko się piknie ładuje, jest już winda i zawsze jest to samo - zamułka. Jak odpale menedzera zadań i sprawdzam obciążenie proca jest 100% i nie spada wcale (najlepsze jest to, że w tym momencie nic nie robie). Musze uruchomić co najmniej ze 4 razy kompa ponownie żeby to obciążenie znikło. Nie wiem już co robić. System instalowałem już 5 razy, za każdym razem to samo. Rozkładałem już kompa, czyściłem. Wymieniłem taśmy HDD i nadal to samo - brak mi już sił do tego badziewia. Miał ktoś coś takiego?? Pomóżcie please!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 mam podobny konfig co ty. troszeczke dziwi mnie tylko chlodzenie na procku.ja jade na zalmanie i jest goraco. ale jesli tobie sie nie przegrzewa.... najnowszy bios, sterowniki do plyty, audio itp zainstalowane? 100% obciazenia na golym systemie? jesli tak to jest to ewidentny problem sprzetowy. dygresja:u mnie ostatnio przy wejsciu do gier zaczynal "wieszac sie" dzwiek. robilem wszystko(instal xp, zabawa z przerwaniami, itp). zaczalem w koncu podejrzewac zasilacz, ale wczoraj problemy zniknely?!? nie mialem czasu na testy. dzisiaj musze to sprawdzic... hmmm nie wiem jakie masz chlodzenie ale to moze byc jego wina. moze procek albo pamieci upalone, a co najmniej za bardzo przetaktowane. jak zastartuje normalnie to wlacz memtesta i cpuburn np. i zobacz czy wyswietli jakies bledy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dev-o Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 moze jakis wir?? format byl robiony calego dysku czy tylko partycji systemowej? mi czasami zamula torrent jak zle sie odpali, niby jest wylaczony ale w tle jest 100% uzycia procka zobacz w menedzerze ktora aplikacja tak ci muli aha zobacz jak w biosie tez bedzie sie mocno grzal po paru minutach, tzn ze wina nie lezy po stronie systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Żadna aplikacja nie może mi mulić bo dzieje sie to zaraz po zainstalowaniu świeżego systemu. Stery wszystkie zainstalowane i nie poprawia się. Podejrzewam zasilacz bo jak komp sie rozgrzeje to chodzi już dobrze. Ale pewny nie jestem może to faktycznie to chłodzenie?? Ale temp mam 39 idle 52 stress. Pisz cie swoje sugestie a ja po powrocie do domu przetestuje. Ahi i co do tego że to problem sprzętowy to nie mam żadnych wątpliwości. A torrent nie może mi zamulać bo go nie mam (brak netu w domu - dopiero w środe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 mi sie tez wydaje ze to jakis wirusik:)) sasser albo cuś:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Niemożliwe - nie mam netu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Zapomniałem napisać że dzieje sie to od momentu gdy włożyłem karte graficzną na PCI (ATI) (oczekiwałem na radka 9800SE) - ps. jest konfilkt Kontrolera DMA z Magistralą PCI może to to?? Ale i tak nie moge zmienić zasobów - wida nie pozwala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 to moze przepnij grafe do innego slotu?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 jak kaszani sie po wlozeniu karty to masz odpowiedz. co to za karta? byc moze masz za "swieze" stery do karty. sprobuj najstarszych jakie znajdziesz. i przeloz ja do innego slotu. o ile pamietam mozesz przyporzadkowac przerwania na sile juz w biosie. defaultowo ustawiona jest na funkcja na auto. wskazaniami temperatury z biosu sie nie sugeruj. abity maja raczej klopoty z prawidlowym jej wskazaniem. IMO boxowy cooler przy tak podkreconym sprzecie 2.4@3.0 to troche rosyjska ruletka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 Ludziki przecież napisałem że to sie zaczeło dziać jak miałem karte pci już dawno jej nie mam (mam to co w podpisie) a problem pozostał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 3 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2004 to moze zostaly jakies smieci w biosie?? wyczysc CMOS'a:)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Robiłem to tysiąc razy - nie pomaga - jeszcze jakieś propozycje?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybeks Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Sie cos popsulo... A najgorzej udowodnic serwisowi, ze cos dziala nie tak jak trzeba - bo wlacza i dziala :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Odkręć wszystko co podkręcone do nominalnych ustawień i spróbuj ponownie. Użyj niskopoziomowych programów do testowania pamięci - może uszkodzona... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 ten northwood jest z HT? i jesli tak i do tego pokazuje ci 100% zajecia 2 procesorow to prawdopodobnie procesor padl. albo zasilacz niewyrabia. u mnie problem z dzwiekiem, ktory opisalem wczesniej, powoduje na 100% zasilacz. za niedlugo zmiana Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Procek jest bez HT, odkręcałem go już też - tak jak mówiłem - zrobiłem już chyba wszystko co można było zrobić i nadal się kaszani - jak się zdenerwuje to kompa za okno wywale, bo juz mam dość tego śmiecia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 jak dla mnie wina lezy w zasilaczu to jedyne wytlumaczenie w tej sytuacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebcio Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Sprawdź w jakim trybie pracuje dysk, jeśli PIO zmień na UDMA. Wyciągnij SBLive i sprawdź, u mnie właśnie on powodował podobną systuację, a pózniej nawet robił zwieche systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 jak dla mnie wina lezy w zasilaczu to jedyne wytlumaczenie w tej sytuacji Co ma zasilacz do obziazenia proca?? sprawdz napiecia!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Napięcia latają - zamiast +12 jest 11.86 idle i 11.80 stress, dysk chodzi na DMA nie w PIO,, live już wyciągałem - to nie to. Też podejrzewam zasiłke (tylko dlaczego działo się to też przy karcie PCI??, przecież ona nic prądu nie bierze :evil: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PITer Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Napiecia masz ok, mi przy 3.6Ghz potrafia jeszcze bardziej skakac i chodzi stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 No to ja już nie wiem - co do jasnej choinki dzieje się z moim komputerem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 jak dla mnie wina lezy w zasilaczu to jedyne wytlumaczenie w tej sytuacji Co ma zasilacz do obziazenia proca?? sprawdz napiecia!! co ma zasilacz?.... a za chwile piszesz mu zeby sprawdzil napiecia.....te como la logica, amigo? Napiecia masz ok, mi przy 3.6Ghz potrafia jeszcze bardziej skakac i chodzi stabilnie.no tak ale mzasilke masz silniejsza. byc moze te 50W znamionowe utrzymuje twoja plyte w normie. pozatym plyta bierze 3 i 5v chyba... pichu-> sprawdz jeszcze miernikiem jakie masz odczyty na lini 3 i 5v...jak masz od kogos to po®zycz (?) psu i podepnij do swojej plyty. zobacz co sie dzieje. wyeliminujemy przynajmniej jedna mozliwosc na 100%. jak tak analizuje twoj konfig to jest raczej wyzylowany. 300w modecoma to stanowczo za malo. na forum abita wiekszosc przy takim konfigu ma na pokladzie antecki,enermaxy,350+. czyli tak naprawde 2-3 klasy wyzej od ciebie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Wiem - mam zamiar kupić niedługo zasiłke (nie wiem jeszcze dokładnie jaką ale chyba NEOteca V4200) a czy wyżyłowany, nie sądze - przecież northwood nie ciągnie tyle prądu co prescott, grafa fakt - troszke bierze, a reszta praktycznie sie nie liczy. Sam już nie wiem - jeśli to za mało to dlaczego wcześniej wszystko działało cacy?? (do czasu włożenia grafy na pci) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m0ses Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 ...wlozenie grafy na pci...to mogl byc tylko zbieg okolicznosci. jak wspominalem wczesniej dzwiek na moim abicie wysypal sie jak zainstalowalem Mediaplayer10 i na poczatku myslalem ze to problem z softem. ale jestem pewien na 100% ze to zasilacz. napiecia na 3v i 5v mam za niskie. na forum abita wiekszosc zglaszanych problemow z plyta i procesorem zwiazanych jest z zasilaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Rozumiem - ale dlaczego dzieje sie tylko jak komp jest zimny?? Dwa trzy restarty i jest dobrze :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Odpowie ktoś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Rozumiem - ale dlaczego dzieje sie tylko jak komp jest zimny?? Dwa trzy restarty i jest dobrze :roll: to sie po fachowemu zwie cold boot :] ,zazwyczaj jest to problem zbyt malego napiecia na CPU.Wiec albo proc Ci umiera,albo faktycznie zasilka niedomaga Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pichulec Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Ale jak podniose napięcie dla proca i zrobię zimny start to jest to samo - czyli co niedługo padnie mi proc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 co ma zasilacz?.... a za chwile piszesz mu zeby sprawdzil napiecia.....te como la logica, amigo? a tak sie pytam ale dalej nie sadze ze zasilacz moze cos miec do proca!! jak beda za niskie napiecia to po prostu sie zatnie albo resetnie!! a nie obciazy do 100%!! mi sie tak wydaje ale mozge sie mylic!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...