Skocz do zawartości
GHAD29

ABIT KV8 Pro i zalman cnps7000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem w okresie skłdania kompa na platformie AMD 64, mam już rocesor AMD 64 3400 na socket 754. Wybralem sobie jako plytę główną ABIT KV8 Pro 3rd eye. I tu mam problem. Chciałbym również założyć na proc wentylator Zalman CNPS7000B-Cu i nie wiem czy na płycie jest wystarczająca ilość miejsca. Po zdjęciach trudno mi ocenić. Prosze o radę, czy ktoś posiada taką konfiguracjęczy może ktoś ma pewność że wszystko będzie pasować.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieści się bez problemu- chociaż nie wiem jak duży jest zalman. Ja mam X3Ma z powiekszonym topem i wchodzi no-problemo, a to niezły kawał miedzi. Wokół socketu jest w kij miejsca więc myślenie będzie problemu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiesci sie bez problemu. Wiem to na 100% bo wlasnie mam taki zestawik. Miejsca jest pelno a wentyl nie wystaje poza plyte, wiec nie ma czym sie martwic. Jak chcesz to na chipsecie mozesz wymienic chlodzenie na zalmana ZM-NB47J i tak sie wszystko pomiesci. A jeszcze jedno nie przejmuj sie wysokimi temp cpu to wina biosu i maja to poprawic w 1.7 tylko nie wiem kiedy do wypuszcza ( do KV8 pro bez eye sa inne biosy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc Panowie- wpadłem na pomysł żeby wykorzystać ten topic do rozważań na temat tejże płyty. Np. jak z max o/c, jakie biosy, co tam, gdzie i jak. Więc może podzielisz się tserof wrażeniami?

1. Jakie masz max FSB? ja narazie 265, ale słyszałem ze na tej płyie max to 280- prawda to?

2. Jak ppociągnąłeś pamiątki max? i jakie masz? ja swoje 218 2,5-3-3-7 1T, 2T rzecz jasna lepiej lecą.

3. Co jest z tymi tempami? Mi sie wydaje że prawidłowo wskazuje, tylko tak jakby zawyża temp w pokoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

majkel84 ja lece na szynie 220MHz i jak narazie wiecej nie potrzebuje bo mi pamiec padnie

mam Twinmosa i leci na 2,5-3-4-8, 2T na 1T zwis po wejsciu do windy vmem 2,8

musze sie meczyc z taka pamiecia bo Corsar mi padl i poszedl do servisu ale na szczescie w poniedzialk mam za niego dostac duala geila 3200 co leci na 2-2-2-5 przy 200MHz to zobacze co bedzie

a i proc leci na 2420MHz przy 1,525 a temp w idle to 32C w stresie max 51C

wrzyc sobie nowego biosa 1.7 juz jest na stronie temp zaraz ci spadnie

a i po co ci takie wysakie FSB 265?

z tego co wide to pamieci masz puszczone na 333Mhz a mnoznik pewnie na 9 co daje 2385MHz

nie lepiej mnoznik 11 a szyna 220 i pamiatki dajesz na 1:1 co daje 400 a po oc 220

chyba wyjdziesz na tym lepiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, nie bardzo moge ruszać Vdimm bo mam zasiłke Megabajta 350W i boje sie pożaru :lol:

HTT mi takie potrzebne, bo konkuruje w SuperPi, ale na codzień lece standard 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz problem innej natury- otóż normalne temperatury z mojej mobo to ok. 40* idle 60*stress. Pewnego razu podkręciłem sobie proca do 275x9 i działał full stable, i za chwile dałem od razu 280, co spowodowało no-response. Więc zrobiłem clearCMOS i wszystko było spoczko, ale temp idle= 20* stress 40*max. Cóż jest?? Chyba nic nie uszkodziłem. Żeby było ciekawiej powiem tylko, że wyłączam kompa, włączam drugi raz a tu znowu 40/60. I tak jakoś od przedwczoraj zaczęło się robić raz 20/40, raz 40/60, tak na przemian. Cóż to jest?

BTW: proszę jakiegoś moderatora o zmianę tematu na "Abit KV8 Pro" jeśli to możliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc Panowie- wpadłem na pomysł żeby wykorzystać ten topic do rozważań na temat tejże płyty. Np. jak z max o/c, jakie biosy, co tam, gdzie i jak. Więc może podzielisz się tserof wrażeniami?  

1. Jakie masz max FSB? ja narazie 265, ale słyszałem ze na tej płyie max to 280- prawda to?

2. Jak ppociągnąłeś pamiątki max? i jakie masz? ja swoje 218 2,5-3-3-7 1T, 2T rzecz jasna lepiej lecą.

3. Co jest z tymi tempami? Mi sie wydaje że prawidłowo wskazuje, tylko tak jakby zawyża temp w pokoju.

Też jestem ciekaw jak się to mobo u Was sprawuje....no chyba nie powiedzie, że tylko majkel84 ma tą płytę :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tam gdzie wszystkie timingi- advanced chipset features-> ddr frequency czy jakoś tak. Tylko musisz miec ustawione nie "by SPD" tylko user i dopiero możesz wszystko zmieniać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi