Skocz do zawartości
adnet

Radek 9550 4ns - kupować czy czekać?

Rekomendowane odpowiedzi

Już praktycznie zdecydowałem o przesiadce z mojego GF3 na Gygabyte 9550 4ns. Karte planuje oczywiście przeflashować biosem od R9600 + podkręcić i może Vmod, ale pojawiły się wątpliwości. Czy może poczekać miesiąc, dwa i kupić np GF 6600 na AGP lub 6200 (podobno się modują na 6600 i świetnie kręcą -AGP) lub czekać na jakiś okazyjny R9500 PRO? Dylemat niecą rozwiązuje brak kasy i tu na chwile obecną R9550 jest najlepszy - PolPC na promocji BOX za 269zł - ale może poczekać, dozbierać i wtedy coś inego?

Już sam nie wiem. Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zamieniłęm z identycznego Gainwarda i jestem bardzo zadowolony.. po podkreceniu conajmniej na 400/500 doomik 3 popyla w 1024x768 @ High, CS:S wszystko na maxa 1024x768 i 50fps, nfsu2 demko chodzi takze w max detalach w 1024... a tak czekać to byś mógł w nieskonczonosc wiec to nie ma sensu...bedziesz czekal 3 miechy na gf6600, potem za nastepne 3 miechy bedzie mialo wyjsc cos jeszcze i tak dalej itd.. jak masz kase to kupuj i sie nie oglądaj, zreszta za taka cene mozna po vmodzie osiagnac taktowania 9600pro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze kilka wątpliwości, które mam nadzieje Pomożecie mi rozwiać.

Właśnie na allegro opchnąłem swojego gf3 i trzeba coś wsadzić na jego miejsce.

Mój wybór padł jak wynika z tematu na Radka 9550 128Bit/128MB. Pytanie jest tylko czy ma to być Gigabyte czy Sapphire. Na te karty jest dość dobra cena w PolPC - szczególnie Gigabyte bo box za ~270zł. Obie karty mają ramy 4ns - Gygabite ma Hynixy, a Sapphier to chyba Samsungi. Która będzia lepsza do OC. Chodzi mi tu zarówno o wykręcenie gpu/ramu plus zmiana biosu (z timingami). Z wyczytanych postów tu i tam, karty w/w producentów "powinny" pójść na 400/500 z z Vmodem jescze troszkę dalej. Jednak wiadomo, że karta karcie nie równa. Czy ktoś kupił powyższe karty i kręcenie było słabe, coś się sypało. Czy była jakaś wadliwa seria lub coś takiego czym powinienem sugerować się przy kupnie?

Kupuje tą kartę z założeniem, żę "musi" iść na przynajmniej 400/500, bo inaczej to wole dozbierać do GueCuba i mieć pewność żę poleci na 500/600. Proszę o konkretne porady.

Wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja także pozbyłem sie swojego GF3 ti 200 GS 450 który i tak był spoko ( 11500pkt w 3dmarku 2001 miał na maxa). Kupiłem Gigabyte 9550 ale narazie kręci sie tylko core-392 mem-545. Dałem na radiator wiatraczek. Nie zmieniłem jeszcze pasty pod radiatorem to może troche pomódz. Czekam na v-moda bo ogólnie gigabyty mają chyba troche niższe napięcie na rdzeniu.

Osiągi karty nawet na takich ustawieniach są dla mnie i tak bez porównania do GF3. O ile w 3dmarku2001 tylko 12000pkt (tylko 500 wiecej) to w 2003 już 3300pkt (tu już 2000pkt więcjej :D ) a to na pewno nie kres możliwości radka. Gry chodzą dużo lepiej niż na gf3. A konfig widze podobny dość. Za tę kase bież i sie nie oglądaj tyle że jak chcesz min 400/500 na starcie to weź Szafira lub Hisa bo w Gigabyte może nie pójść rdzeń. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi