Carlos Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Witam mam problem, kupiłem płyte, mój procek to Tb z odblokowanym mnożnikiem, pamięć 2xDDR400, płyta zle przełącza mi dzielniki AGP(i PCI) - nie działa wogóle w biosie opcja ustawiania ręcznego częstotliwości AGP! jak ustawie na NORMAL i dam 166Mhz FSB to pamięć (w wymyszonym trybie SPD) ma domyślnie 200Mhz a AGP dostaje wówczas prawidłowo 66 MHZ i wszystko działa, ale mnie to wnerwia bo ja chce synchronicznie 166/333, więc ustawiam w biosie magistrale na MANUAL, daję 166 dla proca i 166 dla pamięci, a AGP wówczas włącza mi sie na 83MHz obojętnie czy ustawie opcję dla częstotliwości AGP na NORMAL, czy ręcznie na 66Mhz. Jak ustawie procek w manualu na 200Mhz to AGP odpala mi na 100Mhz (o zgrozo), komp po chwili sie wysypuje... (przy 83 też ale nieco później) o co tu chodzi? jak wymusić stale AGP66? Bios zmieniłem na najnowszy z 21.10.2004 i nic nie pomogło. Programik EasyTune4 niby zmienia, ale tylko "wirtualnie" po ponownym odpaleniu programu z paska zadań znowu widnieje 83Mhz (lub 100 dla 200FSB) HELP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 Potrzebny jest drut-mod, żeby płyta inaczej rozpoznawała defaultowe fsb procka i ustawiała odpowiednie dzielniki pci i agp. Schemat znajdziesz na tej stronie: http://www.oc-inside.de/index_e.html Wybierając odpowiednie fsb po prawej dostaniesz schemat, które nożki procesora połączyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlos Opublikowano 4 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2004 posidam procka: 1700+ Vcore 1.5V, mnożnik przepalony na 13 zrobiłem drut-moda: (jak radził Złoty) U na 1.5 V FSB na 200Mhz mnożnik ustawiony switchem na płycie na 10 czyli 10x200Mhz wszystko działa jak należy, AGP przełączyło się na 66 Mhz Wiec powiem z dumą że Gigabyte 7N400 Pro2 Rev. 2.0 dobrą płytą jest :D ale PROBLEM: bios i programy pokazują temperature procka ponad 65 stopni przedtem również jak był ustawiony na 2Ghz (12x166) było 45 stopni... co ciekawe, taką temp. pokazuje nawet odrazu po włączeniu kompa (jak stał zimny), czyli 65 stopni po 7 sekundach od startu do wejścia do biosu?) po załadowaniu windy temp zostaje na 67 stopni. Obniżyłem magistrale do 100Mhz (1Gzh procek) i temperature pokazuje 60 stopni 8O teza: drut-mod wpłynął na błędne odczytywanie temperatury z proca... bo radiator jest ledwo ciepły i na pewno dobrze zamontowany bo to Pentagram przykręcany na śróby co o tym sądzicie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...