Skocz do zawartości
czadun

Problem z Asus V9999GT - HELP!

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupilem Asusa V9999 GT. Karta smiga jak trzeba! Tylko mam kilka problemow ktore sie nie pojawialy przed nia...

Pierwszy problem. Niekiedy jak pogram w jakas gierke i pozniej chce wejsc w zaawansowane opcje grafy to obraz znika na chwilke, wyskakuje blad ze nie moze znalesc jakis tam dll'ow od karty i musze robic restart zeby moc znowu zagrac.

Drugi problem. Przy pracy w systemie niekiedy przy ogladaniu filmow, a nawet przy graniu, obraz w momencie rozciaga sie pionowo i nic nie mozna zrobic, system nadal dziala, i musze intuicyjnie z klawiatury restart systemu zrobic.

Trzeci problem. Niekiedy przy wlaczeniu systemu, jak sie ma zaladowac SmartDoc, ciach - system restart... Uruchamia sie jeszcze raz i jest ok.

Myslalem ze to przez zasilacz i kupilem nowy Chiefteca 420, robilem formatke i nic. Moze to przez SmartDoc'a. Mam zamiar kupic Silencera5 i wyrzucic SmartDoca z systemu.

Postaram sie zrobic zdjecie jak mi sie obraz rozciaga i wstawie jak najszybciej.

Macie jakies propozycje co to moze sie dziac :?: :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie w tej chwili rozciagna mi sie obraz i zrobilem zdjecie. Jak widac ikonki sa niezle rozciagniete..

Rozwiazalem ten problem chwilowo obracajac obraz o 90S a pozniej wrocilem do normalnego 0S uzywajac HotKeys.

A po za tym to cos jest nie tak z ta karto bo 3dMarka 05 nie chce mi ukonczyc a w jednej scenie pojawiaja sie dziwne objekty, takjakby pamieci cos byly rabniete...

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swiezy system robilem kilka razy.. Dzisiaj ide do sklepu zeby mi ja wymienili.. Tak sie fajnie sklada, bo to bedzie moj trzeci Asus, pierwszy co kupilem byl rabniety - wiatrak sie nie krecil a wszystko bylo podlaczone i sie swiecil... A teraz te pamieci... moze wymienie na jakas inna, co myslicie o Galaxy Glacier??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupowalem w PC Projktcie... Chcialem ja wymienic dzisiaj na inna ale sie nie zgodzili bo minal jeden miesiac gwarancji. Kazali mi napisac maila co sie dzieje dokladnie i poslalem im zdjecie. Maja to poslac do ASUSA i oni cos ponoc doradza. Jak nie to oddac kartre i czekac na nia az 14dni!!!!!!!!!!!! Na czym ja bede gral albo pracowal!!!

Zobaczymy co mi napisze ASUS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ten sklep jest na Starowiślnej w Krakowie. No cena jest kuszaca...

Mowili mi ze kilka osob mialo problemy z ta karta w 3dmarku 05, ale ze to wina sterownikow... Taka karta powinna byc zgodna z wszystkimi Detonatorami, a nie tylko ze sterownikami ASUSa...

Probowalem tez sterowniki ASUSa i komp zachowywal sie jeszcze gorzej... Jak sie ladowaly do systemu, to byl restart...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem też problem z v9999GT, polegający na delikatnym przycinaniu sie obrazu (efekt podobny do wyłączonej v-sync tyle ze nie w tej płaszczyźnie) Bez znaczenia była rozdziałka i AA on lub off. System kladziony "na czysto", różne stery u innych działające i sprawdzone, podmieniany RAM, bez SmartDoctora i z zainstalowanym SmartDoctorem, napięcia mierzone PC Probe Asusa (stabilne) i ciągle to samo.

O dziwo karta przechodziła marki bez problemow i dawała wyniki porównywalne z podobnymi konfiguracjami.

A obraz i tak sie przycinał. Po tygodniu przy kolejnym włączeniu PC... kwiatki na ekranie i już mu tak zostało. Oddałem do serwisu i czekam i czekam a tu HL2 na dniach buuuuuuuu.

BTW co to mogło byc ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Miałem taki sam problem na Winfascie, ale od ponad miesiaca nic sie złego juz nie dzieje. Ten Asus jest wypaśny [miałem go], i jeszcze kupiony w PCP. Czemu tak pisze, bo czesto tam kupuje i nigdy ludzi w balona nie robia.

A co do tego rozszezania sie ekranu to byc moze przez stery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeci problem. Niekiedy przy wlaczeniu systemu, jak sie ma zaladowac SmartDoc, ciach - system restart... Uruchamia sie jeszcze raz i jest ok.

Co do tego ja miałem podobny na karcie asusa 9570TD rozwiązałem to przez wyłączenie w msconfigu w zakładce uruchamianie nastepujących plików:

anvshell

NvCpl

nwiz

te trzy pliki powoduja konflikt sprzetowy i powodują restrat, ale niewiem dla czego ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze pytanie czy Fast Write może powodować jakieś zwisy lub resety podczas pracy. Miałem tak z Radkiem 9600 pro i tutaj wydawało mi sie wczoraj że i na v9999gt nastąpił zwis kompa.

Lub to była wina sterowników. Zwieszenie nastąpiło na 3dmarku2003 - wyskoczył niebieski ekran ze nastepuje zrzucanie pamieci fizycznej itp. dziwne troche.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jeszcze pytanie czy Fast Write może powodować jakieś zwisy lub resety podczas pracy. Miałem tak z Radkiem 9600 pro i tutaj wydawało mi sie wczoraj że i na v9999gt nastąpił zwis kompa.

Lub to była wina sterowników. Zwieszenie nastąpiło na 3dmarku2003 - wyskoczył niebieski ekran ze nastepuje zrzucanie pamieci fizycznej itp. dziwne troche.

Blue Screen. Moze miałes cos podkrecone i kom był niestalibny przez to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam podkręconego ani jednego komponentu, ale być może zrobiło się za gorąco, w pokoju ciepło było bardzo a komputer nie jest wentylowany dodatkowymi wentylatorami i podczas pracy wentylator z karty ma spore obroty, bo cale wnętrze kompa mimo tego że jedna ścianka jest zdjęta jest bardzo ciepłe - praktycznie bez cyrkulacji powietrza.

Zastanawia mnie też opcja fast write, czy to tylko był obiaw przy radeonach czy również z nVidią moze być taki problem.

Fakt faktem, w pobliskim poście opisałem problem kolizji apletu javy z Opery ze sterownikami, co też jest bardzo ciekawym zjawiskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wpadlem na pomysl jak przywrocic normalny obraz jak sie rozciagnie. Ustawilem sobie HotKey w sterownikach na obrot obrazu o 90s a pozniej wrocilem do 0s i wszystko bylo ok.

W PCProjekcie nic mi nie mowili ze cos moze sie znia dziac. Nadal czekam na odpowiedz od ASUSA..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc to nie problem tylko ASUSa, czadun a często to u ciebie występuje? I czy na windowsie pracując również?

Roznie, jednego dnia rozciagna mi sie obraz 3 razy, a niekiedy jest spokoj przez kilka dni. Rozciaga sie jak gram, pracuje w windowsie, ogladam TV. Ale odziwo jak zrobie kombinacje z obrotami to dziala dalej wszystko... Wiec to sa napewno sterowniki a nie sprzet...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi