Skocz do zawartości
kawis

GA-7VAX czy Abit KX7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Wiem ,że zaraz mnie pojedziecie i to nie wąsko ,zle w żadnych tematach nie mogę doszukać się odpowiedzi. Co mam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Abita KX7 czy Gigabyte GA-7VAX. Mam czas do jutra do 12. Chodzi mi o overlocking i stabilność. Jaka jest szansa ,że na gigabyte dociągne do Fsb200??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!!

Wiem ,że zaraz mnie pojedziecie i to nie wąsko ,zle w żadnych tematach nie mogę doszukać się odpowiedzi. Co mam <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Abita KX7 czy Gigabyte GA-7VAX. Mam czas do jutra do 12. Chodzi mi o overlocking i stabilność. Jaka jest szansa ,że na gigabyte dociągne do Fsb200??

bedzie chyba problem - bo chyba jeszcze niewielu userów tych mobo jest-a jak juz by sie znalezli to nie wiem czy ciągneli do 200

ja tylko mogę wypowiadac sie na temat mobo kt333 -miałem chyba juz wszystkie liczące sie modele poza epoxem i powiem tyle-jesli chodzi stabilnośc - gb to prawdziwy lider a z oc to juz u niego pewnie gorzej

w necie czytałem o 165 i 175fsb na7vax ale na biosief4 a wypuscili juz f5 wiec moze pójdzie wiecej- ale powtarzam -może

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz jeszcze do poczytania

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=9715

ale abit to juz niestety 2 liga:wypowiedzi użytkowników jak i fakty(bo jak nazwac jak nie porazką produkcje mobo dla abita przez ecsa)

Z tą kooperacją abita z ECS to faktycznie porażka, ale jak dotąd osobiście z Abitami nie miałem problemów a montowałem sporo zestawów na tym mobo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz jeszcze do poczytania

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=9715

ale abit to juz niestety 2 liga:wypowiedzi użytkowników jak i fakty(bo jak nazwac jak nie porazką produkcje mobo dla abita przez ecsa)

Z tą kooperacją abita z ECS to faktycznie porażka, ale jak dotąd osobiście z Abitami nie miałem problemów a montowałem sporo zestawów na tym mobo.

pewnie -bo to przyzwoite mobo

ale moim zdaniem abit-to juz nie to co kiedys

sam widziałem jak na słowo ABIT- wszyscy robili wielkie OOOO z zachwytu

a poza tym kolega poszukuje płytki do niezłego oc-choc czytałem jak lancer bez problemu puścił ją na 200

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale zapytaj facha - może miał i testował 

to najwieksza fachura od mobo pod amd

Więc tak :) Ja bym bral stanowczo Abita (wydajnosc) i w ogole te plyty juz sa troche na rynku wiec wszytskie bugi sa znane i do naprawienia. Co do GA vs Abit zdecydowanie Abit (mialem okazje bawic sie nim przez chwilke) sam mialem KR7A RAID 133 podobal mi sie bardziej niz wczesniejszy Epox 8KHA+ (mozna powiedziec ze blizniaczo podobna tylko inny chip i ten 5:2:1 divider ) czemu???. Ustawianie manualne dzielnikow (to kocham u Abita). Bez problemu osiagasz FSB 200 sprawdzanie nie raz! ja wyciaglem z D1200 7x179mhz max jezeli chodzi o FSB pamieci juz wysiadaly jakies gowniane DDR333 Seitec czy cos. Wydajnosc stawia go w czołówce płyt pod AMD (wcale ten KT400 i Vlink 533mbps duzo nie dal przyklad MSI KT3 vs KT4). Abit jest Imho zajebisty wszelkie ustawienia pamieci masz w biosie to Samo jest Soft Menu III niestety Vcore up to 1.85V a Vdimm bodajze do 2.85V. Szkoda ze male Vcore ale lutowniczka w reke i mamy Moda. Co do KT400 to najprawdopodobniej nie wspiera dzielnika 1/6 PCI. Ten chipset PRZECIEZ NIE WSPIERA OFFICJALNIE DDR PC3200!! (400) tak wiec jezeli chodzi o dzielniki to lepszy jest Abit poniewaz ustawiasz manualnie. Te plyty GA to narazie pierwsza partia wiec rv 1.0 czyli najgorsze wiec moga byc problemy np w rev 1.0 VRX nie bylo dzielnika PCI 1/5. GA-7VAXP

Nie ma ustawien timmingow pamieci w biosie jest tylko ustawiania na normal i turbo (jakos tak) dwa lub trzy tryby. Wiec kaszanka. GA jest niepewne a Abit pewny tak wiec ja bym stanowczo bral Abita. Jedynym minusem Abita jest brak AC 97'. Ga jest zdeczka bardziej wypasione ale i tak jezeli chodzi o O/C i wydajnosc to Abit bedzie lepszy. Ale i tak ja zostaje przy swoim ze najlepsza plyta pod AMd to 8K5A2/+ moze byc tez 3+ jak ktos dual raid potrzebuje. Bierz Abita.

pozdrawiam Tristan

Ps. Kawis to odemnie WC kupiles :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha zapomnialem dodac ze Abity AT7/KX7 maja jakies problemy ze zmiana mnoznika w Athlonach XP. Ale np Lancer zmienial mnoznik na KX7! I mialem znajomka co mial AT7 i AXP 1600+ AGOIA @1800mhz z odblokowanym mnoznikiem (odblokowanym takim zestawem Millenium Galicator czy jakos tak to sie nazywa w USA sprzedaja). I mnoznik zmienial bez problemu ale kto wie kiedys bylo juz poruszane ze najlepsze egzemplarze zostaja w USA :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Abicika na wlasnosc od piatku i jestem bardzo zadowoly. 200MHz FSB jest bardzo milutkie. Szkoda ze Vcoretylko do 1,85V ale wysterczy maly modzik i juz po problemie. Poza tym to najwydajniejsza plyta na KT333. Ze zmiana mnoznika nie mam problemu-ani na plycie ktora kiedys testowalem ani na mojej wlasnej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GA-7VAXP

Nie ma ustawien timmingow pamieci w biosie jest tylko ustawiania na normal i turbo (jakos tak) dwa lub trzy tryby. Wiec kaszanka.

ma ma

ctrl+f1 -nie wiem dlaczego mozna w nie wejsc w ten sposób tylko ale są

dobrze wiedziec moze beda mial ja za niedlugo w lapkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...