klamot Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinN Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Polecam wyrzynarkę z brzeszczotami do cięcia metalu - czasami można kupić bardzo tanio w promocji w marketach budowlanych. A co do strony praktycznej i przygotowania - modowanie obudów całkiem fajnie opisano ostatnio na polskich stronach Tom's Hardware Guide. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 http://bsd.ae.wroc.pl/moded/html/porady.htm ja otwory na wentylatory cialem tak: 1. obrysowalem okrag o srednicy wentylatora 2. obrysowalem okrag o srednicy 8mm mnijeszej niz srednica wentylatora i o srodku jak ten 1 3. punktakiem nabilem gesto wglebien na tym mniejszym okregu 4. wiertarka porobilem dziurki we wglebieniach (jakims cieniutkim wiertlem do metalu), potem w 2 strone troche wiekszym, potem kolejny raz jeszcze wiekszym (ale tak zeby nie wylazlo za obrys tego wiekszego okregu) - po tych zabiegach blaszka trzymala sie w kilku miejscach wiec ja wylamalem 5. "troche" zabawy z pilniczkami do metalu i mam fajne 4 okregi 80mm kilka dni po tej "zabawie" dowiedzialem sie ze mozna tanio (chyba w Praktikerze) kupic koronki do wiertarki do wycinania okregow w blasze :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu.Fakt, palnikiem acetylenowym możnaby trochę wszystko pofajczyć, ale plazmą napewno ładnie by poszło, krawędzie są równe jak po brzeszczocie :) Nawet sam chciałem tak zrobić, ale jest mały problem - blacha z obudowy jest pomalowana farbą i nie przewodzi prądu :( Pomijając to, najszybszą metodą jest zapewne użycie wyżynarki z brzeszczotem do metalu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Dzięki, chyba wybiorę ten sposób z wierceniem otworów. Pracochłonny ale najmniej kosztowny i co najważniejsze, skuteczny. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZOh1w2 Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Wyrzynarka to jest zajebista sprawa - 5 minut i otwór gotowy - wystarczy potem jeszcze wszystko delikatnie pociągnąć pilnikiem i mam piękny wlot/wylot w budzie . Jedyna wada to fakt że uszy potrafią zwątpić od tego łomotu... ;). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klamot Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Jak już zamontuję wentyle (2 szt.) to czy obydwa mają ciągnąć (bez skojarzeń) czy wydmuchiwać czy może jeden ciągnąć a drugi wydmuchiwać, co jest najlepszym rozwiązaniem? :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 23 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2002 Jak już zamontuję wentyle (2 szt.) to czy obydwa mają ciągnąć (bez skojarzeń) czy wydmuchiwać czy może jeden ciągnąć a drugi wydmuchiwać, co jest najlepszym rozwiązaniem? :?:1 zasysa i 1 wypycha :!: idealnie jak ten zasysajacy do srodka bedzie gdzies na dole, a ten wypychajacy na zewnatrz gdzies na gorze zalezy jaka masz obudowe - jak typowa z zasialczem umieszczonym poziomo (tzn nie zaslania prockow tylko jest na samej gorze obudowy) - to powinienes miec z tylu obudowy na wysokosci procka pod zasialczem miejsce na wentylator 80 i tam dajesz wypychajacy (cieple powietrze z budy na zewnatrz) ja natomiast ten 2 zasysajacy dalbym na bocznej sciance na wysokosci PCI (tak zeby zimne powietrze chlodzilo tez karty rozszerzen a przede wszystkim karte graficzna) nawet jak tam bedziesz robil to okienko to dziure na wentylator mozesz zrobic w tym okienku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu. Jezeli masz 0,5 mm blache, to moze nozykiem do tapet wystrugasz otwor ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J@reQ Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Na www.tomshardware.pl masz cały artykuł o chłopie, który moduje obudowy, jest tam też opisany sposób w jaki to należy zrobić+fotki:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu. Jezeli masz 0,5 mm blache, to moze nozykiem do tapet wystrugasz otwor ? :) Dokladnie ;) , albo otwieraczem do puszek . A tak powaznie to uwazaj zebys tej blaszki niepowyginal zbytnio , bo sobie pozniej budy nie zamkniesz . BTW Grubosc blachy w obudowach Codagena jest smieszna . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu. Jezeli masz 0,5 mm blache, to moze nozykiem do tapet wystrugasz otwor ? :) Dokladnie ;) , albo otwieraczem do puszek . A tak powaznie to uwazaj zebys tej blaszki niepowyginal zbytnio , bo sobie pozniej budy nie zamkniesz . BTW Grubosc blachy w obudowach Codagena jest smieszna . Faktycznie , blaszki jak z konserw :) Nie tak dawno montowalem znajomemu wentyla z boku, dziure wycialem takim ustrojstwem do ciecia kafelek :) Mialo cos w rodzaju cyrkla z widia, do wycinania okraglych otworkow, po lekkim rozpilowaniu mocowania, udalo sie wyskrobac dziurke pod wentyla 92 mm. Potem tylko troszke pilnikiem, zeby zalamac ostre krawedzie i po 10 - 15 minutach , masz sliczna i rowna "dziurka" (bez skojarzen:) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Szkoda, że ja nie kupiłem Codenegen'a. :lol: Moja obudowa przy Codegen'ie jest pancerna... Ciąłem ją Bosch'em z tarczą do metalu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi322 Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 najlepsza jest fleksa z koleczkiem do ciecia metalu - 2 minuty roboty, a mozna takie cudo w supermarkecie kupic na 70 zl, ja za tyle wlasnie kupilem flekse o mocy 800W, wiem ze to nie bosch ale do wycinania otworow w obudowie starczy na dlugie lata. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 ja najpierw punktakiem, niezbyt gesto, pozniej ponawiercalem i reszta przecinakiem :twisted:, nastepnie pojechalem krawedzie kamieniem szlifierskim (takim zakladanym na wiertarke) i gotowe. Ostatnio cialem Dremelem kolegi, tez sprawnie idzie chociaz te tarcze sie szybko zuzywaja, bo blacha z mojej budy do najcienszych nie nalezy :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 najlepsza jest fleksa z koleczkiem do ciecia metalu - 2 minuty roboty, a mozna takie cudo w supermarkecie kupic na 70 zl, ja za tyle wlasnie kupilem flekse o mocy 800W, wiem ze to nie bosch ale do wycinania otworow w obudowie starczy na dlugie lata. Moze jakas fotka z linkiem ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Dzięki, chyba wybiorę ten sposób z wierceniem otworów. Pracochłonny ale najmniej kosztowny i co najważniejsze, skuteczny. :lol: no nie powiem że to tak spoko mój brat ma codegena i jak wycinaliśmy ten otwór to ta blacha jest taka miękka że nawet pod pilnikiem się ugina :lol: w moim prostationie nie było takich problemów ale blacha trochę grubsza :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 ja użyłem wyrzynarki za 35 zeta z supermarketu. w blasze dziurki poszły jak po maśle, natomiast przy robieniu 120 na froncie w plastiku i cięciu plexy na okno - tworzywo topiło się i śmierdziało jak cholera :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morris_Moore Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 ja użyłem wyrzynarki za 35 zeta z supermarketu. w blasze dziurki poszły jak po maśle, natomiast przy robieniu 120 na froncie w plastiku i cięciu plexy na okno - tworzywo topiło się i śmierdziało jak cholera :!: trzeba niskie obroty i pojdzie, a plexe to ja z kumplem cialem wolno i spokojnie brzeszczotem, bezproblemowo poszlo :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 taa, ale modele za 35 gnoja, ni maja regulacji prędkości :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Jak ktos chce sie profesjonalnie tym zajac, to mozna sobie kupic takie urzadzonko o nazwie Dremel Multitool (Castorama 300-500zl :( ) albo jakas podrobe tego narzedzia za 150 zl. To jest takie polaczenie wiertarki z flexem, ma zmienne obroty i bardzo ladnie i precyzyjnie tnie blache, szlifuje kanty, poleruje i co tam jeszcze sobie zapragniesz :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avandrel Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ja teraz robię obudowe z plexi i oddałem do agencji reklamowej :D, wytną mi w tym dziury co do mm na frezarce (30 zł za godzine pracy maszyny) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ja teraz robię obudowe z plexi i odałem do agencji reklamowej :D plexi i wytną mi w tym dziury co do mm na frezarce (30 zł za godzine pracy maszyny) Jesli oni Ci w tym wytną dzióry to ja Cie nierozumiem... Gdzie cała zabawa.. gdzie satysfakcja... gdzie przyjemność... Ja mam wycięty prostokątny otwór szlifierką kontową z tarczą do metalu... wszystko to marki Phenix cena 30zł ale wyciąć tym okrągłą dzióre to moze byc cieżko choc na wiatrak to dziora moze byc prostokątna ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mayek Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ja teraz robię obudowe z plexi i odałem do agencji reklamowej :D plexi i wytną mi w tym dziury co do mm na frezarce (30 zł za godzine pracy maszyny) Jesli oni Ci w tym wytną dzióry to ja Cie nierozumiem... Gdzie cała zabawa.. gdzie satysfakcja... gdzie przyjemność... Ja mam wycięty prostokątny otwór szlifierką kontową z tarczą do metalu... wszystko to marki Phenix cena 30zł ale wyciąć tym okrągłą dzióre to moze byc cieżko choc na wiatrak to dziora moze byc prostokątna ;)O Jezu, czlowieku, kto Cie uczyl polskiego? Tak ciezko troszke posiedziec nad slownikiem albo Wordem zeby Ci to co piszesz sprawdzil? blad jeden na drugim... jak uzywasz ogonkow to przynajmniej porzadnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Ja teraz robię obudowe z plexi i odałem do agencji reklamowej :D plexi i wytną mi w tym dziury co do mm na frezarce (30 zł za godzine pracy maszyny) Jesli oni Ci w tym wytną dzióry to ja Cie nierozumiem... Gdzie cała zabawa.. gdzie satysfakcja... gdzie przyjemność... Ja mam wycięty prostokątny otwór szlifierką kontową z tarczą do metalu... wszystko to marki Phenix cena 30zł ale wyciąć tym okrągłą dzióre to moze byc cieżko choc na wiatrak to dziora moze byc prostokątna ;)O Jezu, czlowieku, kto Cie uczyl polskiego? Tak ciezko troszke posiedziec nad slownikiem albo Wordem zeby Ci to co piszesz sprawdzil? blad jeden na drugim... jak uzywasz ogonkow to przynajmniej porzadnieWg mnie jest to forum o podkręcaniu a nie o ortografii... jak chcesz sobie panie początQjący postów nabijac to nabijaj w inny sposob... a jak chcesz o ortografii gadac to spie$#%# na forum o ortografii napeFn snajdzieŻ coŹ dla ŹiePie... 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu.Dremel Multi, albo taniutka jak barszcz TOYA... Rewelacyjnie sie sprawdzaja w takich zadaniach. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu.Dremel Multi, albo taniutka jak barszcz TOYA... Rewelacyjnie sie sprawdzaja w takich zadaniach. Toya ale co toya? wiertarka wyzynarka czy szlifierka kątowa? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Mam wielką obudowę Codegena desktop i chcę w niej wyciąć otwór na podświetlenie i wentyl. Blacha ma chyba z pół milimetra więc czym to zrobić? Palnik acetylotlenowy nie wchodzi w rachubę. Poszukuję domowego sposobu.Dremel Multi, albo taniutka jak barszcz TOYA... Rewelacyjnie sie sprawdzaja w takich zadaniach. Toya ale co toya? wiertarka wyzynarka czy szlifierka kątowa? Miniaturowa szlifierka - podrobka Dremela... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Qrde, moze ktos linka z fotka chociaz zapoda ? Nie umie znalezc nic z tej Toyi, ani innej flexy :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KaT Opublikowano 24 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2002 Qrde, moze ktos linka z fotka chociaz zapoda ? Nie umie znalezc nic z tej Toyi, ani innej flexy :( Podpisuje sie pod prosba :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...