Skocz do zawartości
michalak

Co z tą Polską: Bieda i Bogactwo

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was oglądał w/w program dzisiaj?

Otóz była w nim bardzo ciekawa dyskusja/kłótnia między Panem Gudzowatym, Panią Izabelą Jaruga-Nowacką, Henryką Bochniarz i Piotrem Ikonowiczem. Głównie chodziło o podatki i wprowadzeniem 50% stawki. Głupota niektórych ludzi mnie przytłaczała, mam 16 lat, nie skończylem jakichkolwiek studiów ale teorie pana Ikonowicza i wyimaginowany świat pani Jarugi-Nowackiej mnie nie bawią.

Pani J-N twierdzi, że jeżeli zabierzemy bogatyk w tym roku i damy biednym w postaci wyższego zasiłku, to zmniejszy się bezrobocie i będzie lepiej. Tyle, że po kilku latach nie będzie już co zabierać bogatym, i z czego dawać zasiłków. A podatek liniowy pan Ikonowicz uznał za bardzo niesprawiedliwy, bo on tylko pomaga 4000 zamożnym ludziom w Polsce.

Oglądając ten program, można było się nieźle zdenerwować, bo niewiadomo czy z soboty na niedzielę posłowie nie wprowadzą kolejnych ciekawych "pomysłów" mających "naprawić" gospodarkę.

Tak się rozpisałem troszkę, bo jestem ciekawy co o tym myślicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem przeciw wprowadzeniu tego podatku. A to czemu? Bardzo prosta odpowiedź - tylko na tym stracimy, my wszyscy, a bezrobocie zamiast się zmniejszać będzie rosło. Przez wprowadzenie takeigo podatku firmy będą musiały zredukować liczbe pracowników > kolejne zwolnienia a co za tym idize bezrobotni. Następnie nikt ni będzie chciał w Polsce inwestować, bo nie od dziś wiadomo, że niskie podatki przyciągają inwestorów z zagranicy. Nie chce już wspominać o tym, że dojdzie do kolejnych afer, przekrętów bo niby z jakiej racji ktoś kto ciężko pracuje (pracował) na to do czego doszedł ma oddawać państwu - bo do biednych i tak te pieniądze nie trafią (nie wierze w to).

Całe to zamieszanie to poprostu gra pdo publiczke i mydlenie ludziom oczu, bo jak wiadomo na wiosne? wybory, a niestety każdy narzeka, a i tak komuchów wybiera. Kto jest temu wszystkiemu winny? Społeczeństwo bo daje się robić w "bambuko".

Szkoda gadać ino trzeba stąd wyjechać :?.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj widze ze malo w zyciu wiecie

po pierwsze , najbogatsi ludzie i tak nigdy nie zaplaca tego podatku ( oni placa CIT )

po drugie : liniowy podatek spowoduje ze nie bogaci bede jeszcze bogatsi , a mzonki na temat ze ta kasa ktora im zostanie , bedzie zamieniona na inwestycje jest smieszna

@ michalak : tak podatek liniowy jest niestparwidliwy , bo niby z jakiej racji jakis burzuj , ktory pasozytuje na klasie robotniczej ma miec jeszcze wiecej kasy ...

moglbym sie wypowiedac na ten temat ale po co ... dla mnie smieszne sa wypowiedzi ludzi ktorzy w zyciu nie pracowali i nie znaja reali ...

Ps. oczywiscie ze jest to gra pod publiczke , ale co zrobic

Niech zyje Rewolucja !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pieta, przepraszam ale kto tu na kim pasozytuje ? W polskim panstwie socjalistycznym, to bezrobotni, gornicy itp. pasozytuja na bogatszych. Podatek liniowy jest wlasnie sprawiedliwy - kazdy oddaje taka sama czesc tego co zarobil. Dlaczego ten kto jest bardziej obrotny, ma utrzymywac za przeproszeniem nieudacznikow zyciowych ?

Czy pieniadze, ktore zabierane sa bogatym bylyby przeznaczone na inwestycje ? a na co mialyby byc przeznaczone ? mercedesow nie mozna kupowac w nieskonczonosc, jesli system podatkowy bylby rpzejzysty, staly (a nie raz tak, raz inaczej, znowu cos sie doda, cos sie wezmie), sprawiedliwy (liniowy), to jak najbardziej ludzie bogaci by inwestowali, by jeszcze bardziej sie bogacic(nie ma innego sposobu na podnoszenie swoich zyskow, jak inwestycje). Inwestycje ludzi bogatych oznaczaja miejsca prac dla ludzi biednych i mniej obrotnych.

Natomiast tak jak jest teraz, gdy nie ma inwestycji, tzn. ludzie bogaci nie inwestuja, tylko te pieniadze ida do panstawa, mamy taka sytuacje, ze bogaci sie nie bogaca, nie powstaja nowe miejsca pracy BO - panstwo pieniadze zabrane bogatym woli przeznaczyc na zasilki.

Sam pomysl, co jest lepsze. Bogatsi ludzie bogaci, duzo inwestycji i nowe miejsca pracy (placy).

Czy ludzie bogaci, ktory nie powiekszaja swoich zyskow (nie inwestuja bo nie maja z czego), nie ma nowych miejsc pracy(wieksze bezrobocie), i te dodatkowe pieniadze przeznacza sie na zasilki.

Gratuluje swiatopogladu, 20 lat temu - jak znalazl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia, mówisz, że reszta nie wie nic o życiu a sam gadasz głupoty. Od kiedy to bogaci ludzie płacą CIT???? 8O CIT płacą firmy, spółki posiadające osobowość prawną. I właśnie w takich bogatych spółkach, firmach pracują ludzie w zarządzie/są prezesami i ich będzie najczęściej dotyczył ten podatek 50%.

Nie gadajcie tu o firmach (działalność gospodarcza osób fizycznych), bo żadna firma nie będzie płaciła 50% podatku. Ci, którzy przez poprzednie lata wchodzili na najwyższy pułap podatkowy (40%) wybrali już podatek liniowy (19%), a reszta i tak płaci 19/30% podatku.

A co do samego podatku - kompletna bzdura, no ale co począć... Mieszkam w Polsce... mieszkam w Polsce...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki :

to Ty chyba nie wiesz na czym zabawa polega

CIT , placa wlasnie najbogatsci , mienowice wpisujac sobie w koszty dzialalnosci wyjazdy sluzbowe i inne bzdety , a sami nie wykazuja jakiegokolwiek dochodu i tyle

Natomiast tak jak jest teraz, gdy nie ma inwestycji, tzn. ludzie bogaci nie inwestuja, tylko te pieniadze ida do panstawa, mamy taka sytuacje, ze bogaci sie nie bogaca, nie powstaja nowe miejsca pracy BO - panstwo pieniadze zabrane bogatym woli przeznaczyc na zasilki.

Sam pomysl, co jest lepsze. Bogatsi ludzie bogaci, duzo inwestycji i nowe miejsca pracy (placy).

Czy ludzie bogaci, ktory nie powiekszaja swoich zyskow (nie inwestuja bo nie maja z czego), nie ma nowych miejsc pracy(wieksze bezrobocie), i te dodatkowe pieniadze przeznacza sie na zasilki

To jest najwieksza bradnia jaka w zyciu slyszalem ...

To nie bogaci tworza te miejsca pracy , tylko my konsumenci , i nie daj sobie wmowic bzdur ze jakis bogaty czlowiek sam z wlasne kasy wysupla pienidze na miejsca pracy ....

Nie chce mi sie tlumaczyc tego wszystkiego bo powstalby na ten temat niemaly referat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki :

to Ty chyba nie wiesz na czym zabawa polega  

CIT , placa wlasnie najbogatsci , mienowice wpisujac sobie w koszty dzialalnosci wyjazdy sluzbowe i inne bzdety , a sami nie wykazuja jakiegokolwiek dochodu i tyle

Prowadziłeś kiedyś działalność? Wiesz na czym to wszystko polega?

Jak prezes banku (zatrudniony na etacie) może sobie cokolwiek wpisać w koszty?

Jeszcze raz - CIT płacą FIRMY posiadające osobowość prawną i ich g***o obchodzi podatek PIT 50%.

A wg PIT-u rozliczają się osoby na etacie i osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą. I ich będzie dotyczył podatek 50%.

To nie bogaci tworza te miejsca pracy , tylko my konsumenci , i nie daj sobie wmowic bzdur ze jakis bogaty czlowiek sam z wlasne kasy wysupla pienidze na miejsca pracy ....

Za to to też jest jedna z większych bzdur jakie słyszałem. Czy bogaty to nie jest konsument? 8O Czy wydając więcej to w tym sklepie, to w tamtym pośrednio nie tworzy miejsc pracy? Zgadzam się, że robienie bezpośrednio miejsc pracy przez bogatych przy zmniejszeniu podatków to raczej sprawa dotycząca 5% przedsiębiorców, ale za to oni mogą więcej wydać gdzie indziej a tamci, aby zaspokoić popyt muszą tworzyć nowe miejsca pracy. I koło się zamyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1) Nie rozumiem czemu taki przeciętny górnik zarabia więcej niż przeciętny człowiek z wyższym wykształceniem które zdobywał kilka ładnych lat.

2) Nie rozumiem także faktu, czemu uważasz, że bogaty = zły. Ludzie najczęściej dochodzą do pieniędzy ciężką pracą - zaczyna się od studiów, jedne, drugie, potem jakieś inwestycje na przykład w firmę. Nie rozumiem tutaj zdzierania z ludzi uczciwie zarabiających.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1) uwazam ze powinno byc "kazdemu po rowno " , bez wzgledu na prace jaka wykonuje , bo niby dlaczego praca 1 czlowieka ma byc cenniejsza niz drugiego ...

ad2) nie uwazam ze bogaty=zly , uwazam ze burzuj=zly ,

widzisz bo tacy ludzie uczciwie nie zarabiaja tylko bogaca sie na robotnikach ( aka. pracownikach ) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1) uwazam ze powinno byc "kazdemu po rowno " , bez wzgledu na prace jaka wykonuje , bo niby dlaczego praca 1 czlowieka ma byc cenniejsza niz drugiego ...  

Ach komuno wróć.... Dlaczego taki na przykład lekarz/prawnik, który uczy się paręnaście lat, inwestuje w swoją wiedzę i umiejętności czas i pieniądze ma dostawać tyle samo co robotnik "wymieszaj zaprawę" po 5 klasach podstawówki??? Sorry, ale pieprzysz straszne farmazony...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania): Za przeproszeniem, ale co ty pieprzysz?

Taki chirurg co zdobywał wykształcenie 20 lat ma zarabaiać tyle co operator koparki ręcznej bez żadnego wykształcenia?

A praca jednego człowieka jest cenniejsza od pracy drugiego z prostej przyczyny - zapotrzebowanie i ceny kształtuje rynek.

Nie rozumiem też twego sentymentu do komunizmu. W żadnym z krajów w którym był/jest się nie sprawdził. Bo nie ma czegoś takiego jak komunizm utopijny. I nigdy nie ma tak, że każdy człowiek ma takie same potrzeby.

2) A kto wg. ciebie jest burżujem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze w zadnym kraju nie bylo komunizmu to tak w gwoli wytlumaczenia  

nie chce mi sie powtarzac dlatego odsylam tutaj :

http://80.53.249.150/strony/komunizm/viewt...wtopic.php?t=24

(...)

Tak, ale starano się wprowadzić część idei komunizmu - np. "wszystkim po równo" - czyli to, o czym "marzysz"...

I nie odwołuj się do Marksa/Lenina tylko sam wytłumacz czym jest dla Ciebie burżuj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie starano , mylisz realny socjalizm ( zreszta do tego zdeformowany ) z komunizmem

Burzuj jest to czlowiek ktory sam nie pracujac ( via zbedny szef ) a zeruje na klasie pracowniczej , sa to bankowcy i inni ludzie "biznesu"

http://www.slownik-online.pl/kopalinski/4F...5D80054717D.php

jesli az tak Ci na tym zalezy

zaraz mi pewnie przytoczysz przyklad ze tacy ludzie musza byc bo inaczej zaklady by upadaly i wogole nie wiedziano by w co inwestowac i wogole

to masz tutaj trywialny przyklad : Bieda szyby , nie ma wlascicieli , nie ma zarzadcow , sami robotnicy dbaja o "wlasny" zaklad i wogle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia(lania): LOL ;]

Czyli dobrze pracujący zakład gdzie ludzie normalnie zarabiają jest gorszy od biedaszybu (bo tam nie ma zarządców więc co wykopiemy to nasze - i co cholera z tego, że ledwo na chleb starcza?).

Weź wróć do rzeczywistości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ParanoiK : ehh powiedzialem ze to trywialny przyklad to primo , czy lepszy tak , poniewaz to pracownicy decyduja co kiedy robia , i maja przynajmniej na chleb

chleb ktroego nie dostarcza im ten cudowny kapitalizm i nie pier.dol mi tu o tym ze nie maja kwalifikacji

przeczytaj ten link co podalem wczesniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liniowy jest podatkiem niesprawiedliwym (no ciutkę mniej od progresywnego). Państwo jako takie ma zapewniać ludności określone "usługi". Podstawowym założeniem jest, że każdy obywatel traktowany jest przez nie tak samo.

Dlaczego ludzie o różnym poziomie dochodów mają wpłacać różne kwoty?

Czemu mają nie płacić Ci co nic nie zarabiają, a korzystają z państwowych instytucji?

Gdyby np. operator telefonii komórkowej wprowadził różny abonament w zależności od zarobków (powiedzmy procentowo) to byście powiedzieli, że to bzdura i niesprawiedliwe. A jak tak robi państwo to jest ok.

Sprawiedliwy jest podatek ryczałtowy. A jak ktoś nie potrafi zarabiać to już jest jego prywatne zmartwienie.

8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, wiedziałem gg, że się odezwiesz i napiszesz coś podobnego :) Niestety to, co piszesz nie mieści się 99% ludzi w Polsce w głowie i nadal będziemy mieli to, co mamy.

No chyba, że niedługo będziemy mieli same przedsiębiorstwa a'la biedaszyby, no bo przecież one są lepsze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pietia ma racje MYŚLICIE ŻE BOGACI DADZĄ SIE HAHAHAHAH OMINĄ TEN PRZEPIS I [gluteus maximus].a bogaty zrobi miejsce pracy jak będzie miał z tego zysk.sztuczny ruch bogaci są mądrzejsi od posłów ........ a co do komunizmu nigdy nie było 100% i nie będzie ..... teoria i życie zawsze nie idą w parze.a ktoś na górze powiedział dlaczego ma pomgać nieudacznikowi (to ci zrobią terroryzm) lub co zrobisz z ludźmi chorymi (kalecy) zabić (szymoon)?? jak rzeczywiście nie potrafi zarabiać to co wtedy zdychaj z głodu ?? jeśli nie to socjal ?? a czemu socjal ??skoro każdy żyje jak chcesz z prawem do bogacenia masz prawo do śmierci z głodu spójrzcie prawdzie w oczy nie smakuje wiem.Ale nie mieszajcie kapitalizmu 100% do socjalizmu bo to hybryda polska niemiecka (co nawet niemiaszki mają kłopoty !! oni nie mogą być państwem opiekuńczym) Zapomniałem Krootki z pozycji człowieka zaradnego nie spojrzysz tak jak bogatszy do ciebie i tak jak biedniejszy.I co dla Ciebie dobre dla nich może nie być i co ?! a to teraz demokracja DEMO KROTOS bodaj władza ludu ......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krootki : smieszny jestes i tyle Ci powiem , bo z tego co czytam twoje wypowiedzi jestes neoliberalem ( aka dzikim kapitalista ) , czyli kazdy ma pracowac dla siebie i wogole , gratulacje zwierzu ...

poczekamy az zachorujesz na cos ciezkiego i kosztownego albo starcisz prace , zobaczymy jak wtedy sie zachowasz ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy z was ma częściowo rację w poglądach, ale niech mi tu ktoś poda "złoty środek", jeżeli chodzi o rynek gospodarkę to jestem bardzo w temacie bo akurat bardzo jest to związane z branżą w której pracuję. Dodatkowo moi rodzice prowadzili własną firmę (w sumie nawet kilka), tu odrazu powiem że podatek liniowy to najlepsze z możliwych rozwiązań. W sumie moi rodzice zatrudniali 50 osób - jednak doddatkowe podatki dobiły firmę i recesji ona już nie przetrwała w wyniku czego 50 osób stracio pracę i źródło dochou + moi rodzice i ja. Gdyby był podatek liniowy moi rodzice rozwijali by firmę i zatródniali kolejne osoby, bo takie mieli plany - chcieli duzo zarabiać = musieliby zwiększyć zatródnienie = miejsca pracy - i taka jest RZECZYWISTOŚĆ i prosz rzeby sie qr*a żaden 'idealistyczny inteligent' który sam nie miał z tym do czynienia i osobiście nie dostał po doopie nie wymądrzał - tzn. ma prawo do wyrażenia opini, ale nie ma najmniejszego do krytykowania innych (np. krootkiego).

A więc Biały Szymon i Krootki są najbliżej prawdy.

ja tak uważam

I JA MAM SOLIDNE PODSTAWY do wyrażania wniosków, za to petia się chyba jeszcze nie obódził i przebyw w jakimś dziwnym świecie, niestety nie naszyn - nie realnym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem nie spojrzysz z każdej strony na jeden problem.Twoi rodzice a Inni dający pracę (każdy ma inną receptę na sukces) ?? A skąd wiesz że tam jest złoty środek a nie tam ? bo twoje życie dalo wynik taki ?? a innych życie np Afrykańczyków dało inny wynik albo Irakijczyków albo Rosjan a co mają powiedzieć Amreykanie rdzenni !!? co ma powiedzieć mój Kolega Prawnik (pracuje w biedronce i naprawdę jest zdolny )?! ja nie mówie że komunizm był super czy kapitalizm tylko pytam sie was czy widzicie ten systemy jakimi one są ! w kapitaliźmie tylko najmocniejsi wytrzymają godzimy sie na biednych i bogatych i taka jest prawda.częściowy komunizm już przerabialiśmy.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem nie spojrzysz z każdej strony na jeden problem.Twoi rodzice a Inni dający pracę (każdy ma inną receptę na sukces) ?? A skąd wiesz że tam jest złoty środek a nie tam ? bo twoje życie dalo wynik taki ?? a innych życie np Afrykańczyków dało inny wynik albo Irakijczyków albo Rosjan a co mają powiedzieć Amreykanie rdzenni !!? co ma powiedzieć mój Kolega Prawnik (pracuje w biedronce i naprawdę jest zdolny )?! ja nie mówie że komunizm był super czy kapitalizm tylko pytam sie was czy widzicie ten systemy jakimi one są ! w kapitaliźmie tylko najmocniejsi wytrzymają godzimy sie na biednych i bogatych i taka jest prawda.częściowy komunizm już przerabialiśmy.....

tak się zastanawiam czy ty nie próbujesz na mnie naskakiwać w tym poście..... a przepraszam, czy ja tu atakowałem twoje poglądy, czy stwierdziłem że to o czym mówię to złoty środek (tu wręcz zaprzeczyłem że taki i stnieje), czy mówłem że KAŻDY na tym zyska? nie... nie... nie.... ja Ci tylko (nie tylko tabie ale wszystkim) przekazałem to że z możliwych do wykonania przez rząd (czytaj realnych do zrealizownia) najlepszy jest podatek liniowy, bo niestety tak to jest że im mniej biurokracji (ten podatek byłby jasny bo jednakowy) tym lepiej dla ludu, ludzie chcą się bogacić, a aby to siągnąć muszą zdobywac pieniądze co wiąże się z inwestycjami [nie można zarobić nie inwestując - tu taki marginalny przykład (coby nikt go później nie wytykał) - kiedy idziesz do szkoły/na kurs i płacisz za nią to INWESTUJESZ w siebie, a płacą za szkołę dajesz miejsce pracy nauczycielom] a jak juz człowiek ma pieniadze bo dobrzde inwestuje to chce mieć więcej i inwestuje jeszcze więcej, i on nie chowa kasy w skarpetkę tylko nimi obraca, i jak idzie 'se kupić mesia' to daje zatródnienie tym co pracowali przy jego produkcji, i jak sobie odpiernicza kolacyjkę z lubą przy swiecach to wydaje kasę i DAJE ZATRÓDNIENIE, sęk nie jest w tym że jeden odbiera drógiemu, pieniądzie są cały czas w obiegu więc zawsze wracają także od bogatych do biednych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razor chodzi mi oto że napisałeś "I JA MAM SOLIDNE PODSTAWY do wyrażania wniosków" chodzi mi oten cytat i nie chcę naskakiwać na Ciebie.A ja piszę że są różne podstawy tak samo solidne.A w swoim poście opisałeś prawie idyllę nawet w USA tego nie ma.Bo zawsze sie znajdzie ktoś kto ominie prawo i to nie jest Poslka specjalność np ENRON.Nie ma rzeczy widealizowanych wszystko jest dużym uproszczeniem życie nie raz zaskakuje pozytywnie lub nie.Nie ma rzeczy idealnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Razor chodzi mi oto że napisałeś "I JA MAM SOLIDNE PODSTAWY do wyrażania wniosków" chodzi mi oten cytat i nie chcę naskakiwać na Ciebie.A ja piszę że są różne podstawy tak samo solidne.A w swoim poście opisałeś prawie idyllę nawet w USA tego nie ma.Bo zawsze sie znajdzie ktoś kto ominie prawo i to nie jest Poslka specjalność np ENRON.Nie ma rzeczy widealizowanych wszystko jest dużym uproszczeniem życie nie raz zaskakuje pozytywnie lub nie.Nie ma rzeczy idealnych.

'Razor chodzi mi oto że napisałeś "I JA MAM SOLIDNE PODSTAWY do wyrażania wniosków" - bo mam, ale nie każdy doświadczy tego z tej pozycji co ja !!!! PAMIETAJ i nie dopowiadaj sobie rzeczy do tego co napisałem, nie stwierdziłem że daje mi to prawo do powiedzenia "TAK JEST DOBRZE A TAK ŹLE a każdy inny głupi'

Mogę powiedzieć że w mojej sytacji (ponad 20% społeczeństwa to ludzie posiadający/będący zatródnieni w segmencie firm takich jak tamta) mogę powiedzież że "tak jest źle, a tak dobrze", a jak ktos kto nie wie nic o tym a się wymądrza JEST GŁUPI.

Pozwolę sobie podac przykład, okulista z ortopedą mimo że zajmuję sie zdeka innymi sprawami mogą sobie podyskutować o medycynie, ale co wniesie do dyskusji człowiek który nie ma z medycyną (poza np. leczeniem się) nic wspólnego ????????????

"A ja piszę że są różne podstawy tak samo solidne" - masz rację, niestety znam wiele osób z wielu dziedin którzy mają także solidne podstawy do wygłaszania wniosków i twięrdzą to co ja.

"A w swoim poście opisałeś prawie idyllę " - Nie idealizuje,żadna idylla (tu jestem na Ciebie napradę zły, chyba nie zrozumiałeś co pisałem), napisałem konkretne korzyści z obrotu pieniędzmi, bez nadmiaru biurokracji i na jasnych zasadach - zawsze ktoś straci a ktoś zyska, ale w rezultacie całe społeczeństow się bogaci, bo duże pieniądze są w obiegu, nie w skarpetce w szafie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zrozumiałeś.Chodzi mi oto że potępiłeś Pietie a stwierdziłeś kto ma racje.Bo Ty i twoi znajomi tak samo myślą zazwyczaj otacza sie ludźmi którzy mają podobne poglądy(choć może nie zawsze :) ) .I mówisz że inni też tak myślą Osądy łatwo wydawać i chodziło mi oto.A twój model pieniądza nie jest taki jak piszesz bo to ideał :wink: niestety .....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...