RAZOR Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Nie zrozumiałeś.Chodzi mi oto że potępiłeś Pietie a stwierdziłeś kto ma racje.Bo Ty i twoi znajomi tak samo myślą zazwyczaj otacza sie ludźmi którzy mają podobne poglądy(choć może nie zawsze :) ) .I mówisz że inni też tak myślą Osądy łatwo wydawać i chodziło mi oto.A twój model pieniądza nie jest taki jak piszesz bo to ideał :wink: niestety .....który raz ja musze powtażać że moje "doświadczenie" daj emi prawo do wyrażania opinii z swojej pozycji - tak, napisałem przecież że z mojej, a co do Piete - patrz przykład z lekarzami. Bo jego bajka jest dziwna. [ Piete nie mam nic do Ciebie - potępiam to co napisałeś, bo czy jesteś tego świadom czy nie to piszesz brednie ] Dominik ja nie wiem czego tak sie uparłeś że ten model pieniądza to jakaś "idylla" - przciez to nie zapewnia wszystkim szczęscia i dobrobytu. ja tu obrazuję to czego inni (niektórzy) nie dostrzegają, idzie se makler w przerwie sniadaniowej kupić fajki i coś do jedzenie (chocby pączka) do baru/ sklepiku, wydaje pieniądze, które przbywają dłuuugą drogę i trafiają wkońcu do paniZosi 'z podstawowym' co ciasto lepi na te pączki [ gdzie ty tu idylle widzisz ] - i własnie o to tu chodzi, że kowalski se schowa w skarpete 2000zł a biznesmen OBRACA kwotami dziesięcio/stu/tysiąc krotnie wyzszymi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 U nas problem polega na tym, że jak ktoś w tym programi wspomniał nie ma lub jest bardzo mała klasa średnia - powodem jest polityka państwa wobec małych, nowych i dopiero rozwijających się firm: - po pierwwze czy dirma przynosi dochody, czy nie to i tak płaci ZUS (500zł) a chcą wprowadzić 1600 dla firm, które będą miały dochód ponad 2000zł (więc tym zostanie 400zł) - po drugie to nie wysokość podatku jest zła, tylko progi finansowe od których kolejne podatki się zaczynają (30% zdaje się do 3000 doch miesięcznie) - przypominam, że to dotyczy firm, które mają więcej opłat od zwykłego człowieka i muszą też w siebi einwestować Do tego rząd oczyuwiście nie myśli przyszłościowo - bo wprowadzanie kolejnych podatków lub podnoszenie starych jeśli nie ma już czego opodatkować, zamrażanie rent i emerytur itp. to działąnia przynoszące dochody tylko na najbliższe lata (ale ludzie i tak kombinują, żeby podatków wtedy nie płacić, więc i dochody są mniejsze). Tu nie chodzi o to, żeby jak najwięcej ludziom zabierać, tylko, żeby pomóc im się rozwinąć i zarabiać więcej - stąd będą większe podatki. IMHO podatek liniowy to jedyne rozsądne rozwiązanie dla Polski - myślę, że to pomogło by małym firmom stanąć na nogi, tak samo firmy nie mogły by uciec od płacenia podatku (ucieczka od wyższego podatku pociąga za soba pewne koszty - także to dadatkowe pieniądze) po paru latach Polska mogła by stanąc na nogi. Ale nasz rząd się boi, że po wprowadzeniu takiego podatku wpływy w pierwszym roku tak zmaleją, że już kompletnie na nic nie starczy, że Europa zacznie protestować, a ich zdolności są na tak marnym poziomie, że wprowadzenie najdrobniejszej oczywistej i potrzebnej ustawy jest problemem nie do przeskoczenia - za to idiotycznych ustaw jest aż nadmiar - ale w tym roku i tak wypłacą sobie 13-ste pensje - a co... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pier.dolisz Pietia(lania) takie głupoty że głowa boli, to jest wolny kraj wolny świat i każdy ma tyle kasy na ile sobie zapracował bez względu na to czy jest prezesem i sie za przeproszeniem opir.dala czy kimś innym udało mu się i w jakiś sposób do tego doszedł wiec ma kase /no chyba że ukradł/ i tyle a takie pier... ze każdy ma mieć tak samo odbieram jako przejaw zazdrości "a bo tak bo mi się nie udało i ja nie mam" ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 slavOK : bredzisz dziecko i tak CI tylko powiem poogladaj sobie zycie i swiat nawet nie chce mi sie pisac na ten temat , podalem wam link wiec mozecie sobie poczytac dla mnie EOT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Nie mow do mnie dziecko bo ci na to nie pozwoliłem. A życie i świat już wystarczająco długo oglądam by go zrozumieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Buaahahahaaahaa, że się tacy ludzie rodzą :lol: Pietia, najlepiej wspomóż Ikonowicza albo Leppera. Nie masz zielonego pojęcia o tym jak funkcjonuje współczesna gospodarka jak większość lewaków i potem powstają chore teorie. Człowieku, rozejrzyj się jakie rozwiązania funkcjonują na świecie. Konsumpcja tworzy miejsca pracy? No to chyba trochę facet spłyciłeś cały proces - kasa z zakupów idzie do kogo? Do przedsiębiorcy, brawo. A ten przedsiębiorca, musi opłacić wszystkie pieprzone ZUSy, podatki i parapodatki i dopiero może myśleć o zatrudnianiu ludzi. Ale kogo on zatrudni, jak nikt nie będzie chciał pracować za 1000zł? Dlaczego 1000? Ano dlatego, że realnie pracodawcę będzie on kosztował prawie 2000. Prawie 50% pensji brutto stanowią przeróżne opłaty, a po opłaceniu tego jeszcze pozostają podatki do zapłacenia. No i oczywiście to nie bogaci ludzie tworzą miejsca pracy - tyle, że jak każdy z tych najbogatszych połowę zarobków będzie musiał oddać fiskusowi to na pewno długo tu miejsca nie zagrzeje, biorąc pod uwagę obciążenia nałożone na jego firmę. Nie dość, że rozwój jego przedsiębiorstwa jest ograniczany to jeszcze z tego co sobie wypracuje musi tyle oddać. Tak się składa, że ci objęci najwyższą stawką wcale nie muszą w Polsce mieszkać, ani tu inwestować. I tu się Pietia cieszy, bo wróci iście PRLowska równość - wszyscy będą tak samo biedni. Niech żyje Rewolucja! hwala... W niedalekiej przyszłości pewnie Pinochetowi będą w Chile pomniki stawiać, bo on wiedział jak się rozprawić z czerwoną zarazą... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 mikaelus : typowe burzuazyjne tlumaczenie ... a co do rownosci .. tak jestem za PRl chociaz byl spier.dolony jak jasna cholera , ale nie bylo takiej ogromniej przepasci pomiedzy biednymi i bogatymi , ludzie nie zdychali na ulicach Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 looooool, buahahaha, no tak, wszyscy byli tak samo biedni, a Polska była 10 potęgą gospodarczą świata :lol: A teraz ludzie pod blokami zdychają :lol: Akurat różnica jest taka, że ci co są teraz biedni po prostu zazdroszczą tym bardziej obrotnym, że do czegoś doszli - taki to chory katolicki naród. Ta banda nierobów, którą wykształciła PRL musi się teraz odnaleźć w trudnych czasach, dobra szkoła to będzie dla nich, bo może potomni wnioski z tego wyciągną. Nie ma już zasady "czy się stoi czy się leży", nie ma tępienia postępowości, inteligencji czy dociekania wiedzy. Socjalizm promuje równoupośledzenie - skoro ten jest biedny i głupi to ty też musisz być. Zastanów się co piszesz, bo socjalizm NIGDY nie przyniósł nic dobrego, nigdy nie był rozwojowy, nigdy nie dawał ludziom równych szans. I wyjdź spod kamienia, zobacz jak świat wygląda, zobacz jak wyglądają kraje kapitalistyczne z gospodarką wolnorynkową - czy do ciebie w ogóle docierają zmiany jakie zaszły w ostatnich latach? Czy tam ludzie umierają z głodu? I Chińczycy uciekają po kilkadziesiąt osób w kontenerze do tego piekła, z idealnego państwa o idealnym ustroju :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Lol , odpowiedz mi skoro jest tak pieknie i wogole to czemu wiekszosc ludzi twierdzi ze za tego zlego i nie dobrego socjalizmu bylo im lepiej ? a tutaj masz powodu da ktorych uwazam ze socjalizm byl lepszy niz kapitalizm : Pragnę powrotu socjalizmu Pragnę powrotu socjalizmu z kilku powodów: 1. Było wtedy dobrze, a na pewno lepiej niż teraz w kapitalizmie 2. Ludzie mieli pracę 3. Każdy mógł posłać dzieci na kolonie 4. Nie było głodnych uczniów 5. Państwo zapewniało godny żywot każdemu obywatelowi 6. Przemysł rozkwitał 7. To nieprawda, że polskie wyroby były złe - eksport wciąż się rozwijał 8. Staruszkowie nie grzebali po śmietnikach 9. Artyści plastycy mieli masę roboty 10. Państwo dawało za darmo pracownie artystom 11. Były plenery dla rysowników satyrycznych 12. Młodzież była wysportowana 13. Bezpiecznie było na ulicach 14. Księża się nie szarogęsili 15. Nie było podatków takich jak dziś 16. Przejrzysta struktura władzy pozwalała na stabilne myślenie o państwie 17. Tanie paliwa 18. Polska zajmowała 7. miejsce w produkcji stali - teraz staliśmy się z producentów zbieraczami złomu 19. Hierarchiczny system odpowiedzialności sprawiał, że afery były tłumione w zarodku 20. Przeciętny obywatel zawsze mógł odwołac się do lokalnego komitetu partii. Prawie zawsze dostawał odpowiedź, nie czuł się opuszczony i bezradny. 21. Tanie wczasy nad pięknym i czystym Bałtykiem 22. Ziemia nie leżała odłogiem 23. Rozbudowany system socjalny w zakładach pracy, sprawiał, że można było pewnie patrzeć w przyszłość 24. Młode małżeństwa miały możliwośc obrania tanich kredytów tzw. dla MM. Sprawiało to, że każda rodzina miała zapewniony start. 25. Kartkowy system sprawiał, że nikt nie był uprzywilejowany 26. Nie było kontrastów biedy i oszałamiającego bogactwa 27. Kwitła kinematografia 28. Dożywianie dzieci, darmowa szklanka mleka to rzecz powszechna w PRL 29. Czy ktoś słyszał o zasiłkach dla bezrobotnych w PRL? 30. Tani dostęp do książki i kultury 31. Majątek państwowy był pod dobrym zarządem 32. ZUS działał - płynność zapewniał dobry zarząd 33. Żywność była zdrowsza 34. Mogliśmy liczyć na pomoc sąsiadów (NRD, Czechosłowacja, ZSRR) 35. Dzięki ożywionej wymianie handlowej z krajami bloku, kwitły wszelkie gałęzie przemysłu 36. Dzięki 8-godzinnemu dniowi pracy, każdy miał czas dla rodziny i przyjaciół. 37. Nasze granice były bezpieczne 38. Tania żywność ( wiecie, że ser żółty był tańszy niż biały, a dorsz był najtańszą rybą, dostępną dla nawet najsłabiej uposażonych ) 39. Przy zakupie jakichkolwiek dóbr nie płaciłeś VAT-u i innych domiarów na państwo, a mimo to system działał. 40. Służba zdrowia działała sprawnie 41. Żadem lekarz i pielęgniarka nie musiała szukać pracy poza granicami Polski 42. Emeryci nie musieli sobie odmawiać leków, niezbędnych dla życia 43. Państwo zarządzało firmami pogrzebowymi - dlaczego to pisze? Bo w PRL nikt nie musiał uśmiercać staruszków PAVULONEM, by dorobić sobie do pensji 44. Media lansowały zdrowy styl życia ( np. program "Tydzień na działce" , "Klinika zdrowego człowieka" 45. Programy dla dzieci nie były agresywne ("Miś uszatek", "Sigma i Pi") 46. Nie było narkomanii 47. Żołnierz Polski miał godność i honor 48. Milicja była na każde wezwanie, działa energicznie, nie bała się łobuzów 49. Nie było mafii, Wołomin i Pruszków były zwykłymi, spokojnymi miejscowościami 50. Duże sklepy, hipermarkety nie odbierały pracy ludziom 51. Nikt nie pracował w niedzielę 52. Jasno określano cele gospodarki 53. Istniał wspaniały system łowienia talentów sportowych - polska piłka święciła tryumfy, jakie nigdy przedtem i potem nie miały miejsca ( i mieć zapewne nie będą) . 54. Nikt nie niszczył świetnie prosperujących firm 55. Przyrost naturalny był wyższy, co świadczy o radości ludzi z życia, o chęci planowania przyszłości, o nadziei i zaufaniu dla państwa 56. Mieliśmy harcerstwo z prawdziwego wrażenia - młodzież nie musiał szukać wzorów w sektach 57. Istniało OHP, hufce pracy dla młodych ludzi, których wdrażano w system pracy dla dobra ogółu 58. Nasza armia była jedną z najnowocześniejszych na świecie, a metody wychowacze kształtowały charakter u młodych mężczyzn 59. Istniały PGR-y, czy widzieliście co TERAZ się dzieje na wsi??? 60. Państwo i nasze międzynarodowe sojusze gwarantowały nienaruszalność własności na ZIEMIACH ODZYSKANYCH - RFN nie próbowało nigdy podnieść na forach międzynarodowych kwestii nieprawomocności naszego stanu posiadania. 61. Na drogach było bezpieczniej, nie jeździło po nich tyle zdezolowanych, używanych i zatruwających powietrze samochodów z zachodu. 62. Polskie zadłużenie wynosiło około 20 mld dolarów, teraz mamy ponad 100 mld dolarów. Wtedy pieniądze szły na rozwój przemysły, dróg , zakup technologii, a dziś pieniądze rozpływają się w prywatncych kieszeniach. 63. Istniała doskonała kotrola nad służbami specjalnymi - nie to, co teraz - państwo w państwie. 64. Czyny społeczne aktywizowały lokalne społeczności, integrowały i zapewniały piękny wygląd miastom i wsiom. 65. Agresywne reklamy nie przerywały programów telewizyjnych. 66. Telewizja nie epatowała niskimi wartościami: nie było głupawych programów typu "BAR" 67. Zachód nie zasypywał nas śmieciami i nieekologicznymi odpadami. 68. TANIE MIESZKANIA! System społecznej kontroli na dystrybucją dóbr trwałych zapewniał prędzej czy później każdemu własne "m" 69. Wypłaty były na czas 70. Szpitale zawsze przyjmowały pacjentów 71. Nie musieliśmy podlegać idiotycznym normom europejskim 72. Nie było żywności modyfikowanej genetycznej 73. Każde dziecko otrzymywało darmo, bądź prawie darmo podręczniki. Zestaw podręczników był dostępny dla każdego. 74. Jeśli ktoś miał nadmiar waluty zachodniej, mógł ją bez obaw i chodzenia do kantoru wydać w PEWEXIE. Nie musiał przeliczać, obawiać się , że go napadną gdzieś koło kantoru. Szedł i kupował 75. NA Stadionie X-lecia grano w piłkę 76. Rozwijał się transport publiczny, tanie koleje, autobusy, tramwaje 77. Kobiety miało prawo do aborcji -------------------------------------------------------------------------------- 78. Bezrobocie w socjalizmie 0%, w kapitalizmie 20%. 79. Placenie za nadgodziny 80. Wyplacanie pensji za czas strajku 81. Przestrzeganie BHP, dzis obowiazuja przepisy rodem z XIX wiecznego Manchasteru. 82. Podwyzki cen raz na kilka lat, dzis codziennie. 83. Prace dostawalo sie ze wzgledu na wyksztalcenie, a nie znajmosci. 84. Nikt nas nie mial prawa eksmitowac. 85. Obowiazywal nizszy wiek emerytalny. 86. Kobiety mialy wiele dodatkow i ulgi w pracy, dostawaly tez prezenty okolicznosciowe, dzis dostaja podpaski aby tyrac i szczac w czasie pracy 16godzinnej. 87. Mlodziez miala PLATNE praktyki. 88. Dzieci wychowywaly sie na madrym "Swiecie Mlodych" a nie gownie typu "Bravo Girl". 89. Stypendia studenckie wystarczajace na wszelkie potrzeby, dzis ledwo wystarczaja na zupke w barze mlecznym. 90. Ukonczenie studiow zapewnialo bardzo dobra prace, dzis zostanie "bezrobotnym magistrem". 91. Slumsy znalismy tylko z amerykanskich seriali, dzis wystarczy wyjechac poza kilka wielkich miast i dzielnice miejskie. 92. Mowiono prawde o USA, dzis same klamstwa. 93. Neoliberalowie i monetaryscci siedzieli w wiezieniu. 94. Swiat arabski szanowal nasz kraj a Irakijczycy wrecz nas kochali, dzis do nas strzelaja. 95. Bylismy najwiekszym sprzymierzencem ZSRR (obok NRD),potegi naszego wojska bal sie caly zachod, dzis jestesmy giermkiem USA i posmiewiskiem swiata. 96. Od ZSRR dostawalismy gratis zawsze najnowsze uzbrojenie, np. wszystkie MIG-i, od USA dostajemy "latajacy" zlom i kutry przeznaczone na zyletki i jeszcze musimy za to placic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 O ciach!a... :lol: Ale ciemnota się szerzy... :lol: Nie chce mi się tego komentować, bo nie lubię jak mi ciśnienie skacze. Nie podoba ci się w Polsce to proszę bardzo, wyjeżdżaj na Białoruś, tam masz IDEALNĄ kopię PRL i zobacz jak tam wspaniale. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 mikaelus : to powiedz gdzie jest blad ... jezlei sadzisz inaczej albo bys chcial podyskutowac , panie burzuju zapraszam : http://80.53.249.150/strony/komunizm/index.php a co do bialorusi to bredzisz i tyle Ci powiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Wiesz co, nie będę cię bezlitośnie punktował, niech każdy sam oceni co tu napisałeś :lol: :lol: :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonzi Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Ja się tylko przyczepie do punktu 78. wiesz dlaczego w statystykach bezrobocie wynosiło 0% ? bo ludzie bez pracy nie byli klasyfikowani jako 'bezrobotni' tylko 'szukający pracy', czyli bezrobotnych faktycznie było 0% :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 http://polityka.onet.pl/162,1198357,1,0,24...45,artykul.html A tu jeszcze link z dedykacją, specjalnie dla Ciebie. Gazety nie gryzą :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pieta - moze komus bedzie sie chcialo odpowiedziec na kazdy podpunkt (moze nawet mi za jakis czas), teraz odpowiem jedynie ogolnie: To co piszesz moze istniec tylko w przypadku odizolowania sie od reszty swiata (np. nowoczesna rozrywka typu BAR i inne BB), a wszystko co piszesz, to byly byc moze zalozenia, ile jedzenia na te kartki bylo - kazdy wie. Jak w PGR-ach bylo - tez kazdy wie, napewno gorzej niz jest teraz. Ogolnie mowiac: masz nierowno nasrane w glowie i nie wiem, czy w ogole nie pamietasz tych czasow (czytales tylko o nich z dziwnego zrodla), jestes tarym dzialaczem, czy to po prostu prowokacja. Powiem ci jedno - OTWORZ OCZY i SPOJRZ OBIEKTYWNIE Mi tez sie nie podoba demokracja, wolny rynek, a tak w ogole to socjalizm jest super sprawa. Tzn. moglby byc super sprawa, gdyby na swiecie zyli sami uczciwi ludzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Jak może być uczciwy skoro ten, który haruje dostaje tyle samo co ten, który się opierdala? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavok Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pietia(lania) gdzie ty się uchowałeś tak skrajnego komunisty jeszcze nie spotkałem jak można szerzyć takie brednie nie chce mi się komentować tego twojego skopiowanego skądś tam wywodu o zaletach socjalizmu, chłopie weź sobie uświadom że to ciach!o jakim był socjalizm nigdy nie powróci, ludzie to ludzie tamto a może wymienił byś wady tego twojego ukochanego zasranego ustroju bo na 100% jest ich o wiele wiele więcej niż tych wyssanych z palca zalet. Programy dla dzieci nie były agresywne ser był tani heheh ciach!ŁY ciach!o prawda wtedy nic nie było i jak by nie kilku ludzi którzy ten shit zwalczyli żylibyśmy dalej w zakłamaniu i oglądali zasranego misa uszatka jedząc tani ser z octem popijając polokoktą. Jak można szerzyć takie brednie… naprawdę takich ludzi jak ty należy tępić i resocjalizować… :evil: dzięki bleble ble dni pracy każdy miał czas ale qpa z tego bo nie miał co z nim zrobić... każdy z tych twoich punkcików mógł bym skomentować i udowodnić że to brednia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 jonzi : a nie slyszales o czyms takim jak obowiazek pracy ... Oczywiscie jak ktos nie chcial pracowac to nie pracowal , ale to sie nie kwalifikuje do slowa bezrobotny i jeszcze raz podkresle , nie mowie ze PRL byl super i kul , ale z cala stanowczoscia mowie ze byl napewno duzo lepszy niz obecny "piekny" kapitalizm ... slavOK : to nie sa bradnie , a o ocet to byl w filmach barei ... hehe smieszny jestes A gdzie sie uchowalem , uksztaltowalem sie sam , a moje poglady , no coz nie musza Ci sie podobac , ale poczekamy zobaczymy Jest to skopiowane ale podpisuje sie pod tym rekoma i nogami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BiAłY Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 jonzi : a nie slyszales o czyms takim jak obowiazek pracy ... Oczywiscie jak ktos nie chcial pracowac to nie pracowal , ale to sie nie kwalifikuje do slowa bezrobotny i jeszcze raz podkresle , nie mowie ze PRL byl super i kul , ale z cala stanowczoscia mowie ze byl napewno duzo lepszy niz obecny "piekny" kapitalizm ... Zadam pytanie, może oczywiste. Chciałbys zeby PRL powrócił? Odrodził się jak fenix z popiolow? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 PRL , nie w takiej postaci jak byl ( czyli przerosniety aparat administracyjny i inne wypaczenie , ktore sa zasluga Stalina ) , chcialbym powrotu Socjalizmu ... nie PRL`u Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pietia(lania) gdzie ty się uchowałeś tak skrajnego komunisty jeszcze nie spotkałem jak można szerzyć takie brednie nie chce mi się komentować tego twojego skopiowanego skądś tam wywodu o zaletach socjalizmu, chłopie weź sobie uświadom że to <font color="#FF0000">[ciach!]</font> jakim był socjalizm nigdy nie powróci, ludzie to ludzie tamto a może wymienił byś wady tego twojego ukochanego zasranego ustroju bo na 100% jest ich o wiele wiele więcej niż tych wyssanych z palca zalet. Programy dla dzieci nie były agresywne ser był tani heheh <font color="#FF0000">[ciach!]</font>ŁY <font color="#FF0000">[ciach!]</font> prawda wtedy nic nie było i jak by nie kilku ludzi którzy ten shit zwalczyli żylibyśmy dalej w zakłamaniu i oglądali zasranego misa uszatka jedząc tani ser z octem popijając polokoktą. Jak można szerzyć takie brednie… naprawdę takich ludzi jak ty należy tępić i resocjalizować… :evil: dzięki bleble ble dni pracy każdy miał czas ale qpa z tego bo nie miał co z nim zrobić... każdy z tych twoich punkcików mógł bym skomentować i udowodnić że to brednia. a tak na boku znam rodziny które nie z swojej winy nie będa jeść nawet żółtego sera [ rodzina nauczycielki] pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Dyskutowałem na podobne tematy z różnymi ludźmi, ale takiego steku bzdur jak piszesz Pietia to jeszcze nie słyszałem. Wszędzie gdzie w tych punktach napisałeś "za darmo" przemyśl sobie jeszcze raz czy coś k***a jest za darmo. Kwitnący przemysł?? Buhahaha, chyba według statystyk prowadzonych przez RWPG. Dzieci wysportowane? Hahahahha z tego chyba miałem największą bekę. Co ma do tego ustrój? Pozabieraj wszystkim komputery i telewizory i dzieci znów wyjdą na podwórka. Jeszcze chyba lepsze - porównanie "Świata Młodych" i "Bravo" :lol: Jak dziś pamiętam artykuł o tym, że Michael Jackson będzie żył 150 lat - czym to się k***a różni od artykułów w Bravo? Pracę dostawało się wg wykształcenia?? Nie no leżę i kwiczę normalnie. Chyba od dobrze ukształtowanej książeczki partyjnej się dostawało a nie wiedzy... "Mówiono prawdę o USA" :lol: :lol: - nie mówię, że teraz mówi się prawdę ale to co piszesz to normalnie kpina. Zadłużenie 20 mld dolarów? Siła nabywcza dolara też się zmieniła. Poza tym pieniądze te szły na przestarzały przemysł, drogi, które rozpadały się zanim jeszcze je ukończono, a resztę rozkradali i pracownicy (w materiałach) i partyjni (bezpośrednio). Tanie mieszkania! LOL LOL. No jasne, że tanie, tylko szkoda, że na nie się czekało 10-15 lat ;) A potem mieszkało się w towarzystwie np. azbestu czycuś ;) Afery duszono w zarodku? ciach!o, nie duszono. Po co dusić coś, co nigdy nie wychodzi na jaw? A jak wychodziło to się dawało np. karę śmierci (vide afera mięsna). Nie było podatków takich jak dziś? No jasne - było 1000 różnych podatków i wtedy to mało kto się w tym łapał. ZUS działał i miał dobry zarząd?? Hahahaha - dobrego drukarza miał i tyle ;) Służba zdrowia działała sprawnie? Taaa, a kiedy to nauczyli się brać koperty? Może niedawno? ;) "Czyny społeczne aktywizowały lokalne społeczności, integrowały i zapewniały piękny wygląd miastom i wsiom" - buahahaha taaaa i słynne "malowanie trawy na zielono". Takie coś do dzisiaj stosowane jest właśnie w miejscu gdzie epoka PRL siędzie głęboko - w wojsku. Maluje się te ściany, które zobaczy prezydent/generał czy kij go wie kto tam przyjedzie w odwiedziny... "Mogliśmy liczyć na pomoc sąsiadów (NRD, Czechosłowacja, ZSRR)" - taaa i vice versa - zawsze sąsiednie czołgi mogły wjechać jak zaistniała potrzeba. Nie no.. zmarnowałem tyle czasu ale musiałem... Z resztą "argumentów" nawet nie mam siły i czasu dyskutować. Ale miałem zrąbany humor - dzięki Pietia za poprawienie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pietia, po 1sze- nie kopiuj nam tu wypowiedzi z twoich zalosnych lewackich stronek. Moze napiszesz cos od siebie? Zaraz, zaraz, moze lepiej nie, bo tych twoich bredni juz starczy. Po 2gie- chcesz powrotu socjalizmu czyli przyznajesz, ze jestes zwyklym durniem nie radzacym sobie z zyciem. Klepiesz biede gdzes tam w gliwicach i z zawisci do tych 'wszawych kapitalistow' az zieleniejesz. Nie chce mi sie z toba nawet dyskutowac- przez cztery lata studiow na ae odbylem juz mase dysput z lewakami podbnymi do ciebie (cholerna zaraza) i zwyczajnie- nie jestes wart mojego czasu. Dla mnie wniosek jest oczywisty- kapitalizm dla ciebie jest zly bo nie potrafisz nic samemu osiagnac. Mnie udalo sie te szanse wykorzystac- dzieki niemu (a raczej szansom jakie daje zaradnym ludziom) siedze sobie we Wiedniu, studiuje na swietnej uczelni, a w _czasie wolnym_ zdobywam doswiadczenie zawodowe w wielkiej miedynarodowej korporacji... Pytanie retoryczne- czy taka szansa bylaby mi dana gdybysmy nadal zyli w socrealizmie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Krootki teraz mamy zadłużenie 100 mld dol i co ?? nie mam dróg nie mamy nowych zakładów pracy.Dzieci nie mające zajęć zostają blokersami przecież są specjalne ogniska które namiętnie zamykamy nie.Mieszkania następny punkt masz racje 10-15 lat a teraz ?? mało co sie buduje.A ZUS dzisiaj przejada to co ludzie wypracują ba wspomaga go burzet ??co do ZSRR i Czechosłowacji no tutaj wiadomo jak było z wojskami..... jak już porównywać to chociaż według całości a nie wybiurczo jak ktoś powiedział "były kolejki pod sklepami teraz są kolejki bezrobotnych albo pełne pułki albo bezrobocie" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pietia. Napisz coś jeszcze. Fajne się czyta. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 draak_2002 : alez juz Ci odpowiadam , nie nie jestem zasranym biedakiem ktory zyje sobie w gliwicach , do swojego swiato pogladu doszedlem sam , na skutek wlasnych przemyslen ( nie tatus , ani mamusia nie byla w PZPR ) , studiuje marketing i zarzadzanie ... Szans , hmm powiadasz , a dlaczego spi.erdoliles z tego pieknego kraju ? Przeciez polska jest tak cudowna i piekna , polska nauka sie rozwija ( jupi cieszmy sie mozemy< o dzieki ci zbawco> wyslac nasz sprzet pomiarowy razem z amerykanska <europejska ? > sada ) Polska jest w stanie ruiny smiesza mnie wypoiwedzi ludzi mowiacy o tym ze Girrek wzial 20 mld ale przyklady tego co zbudowal widzimy do dzis , sam zyje w takim blokowisku z wielkiej plyty ( kazdy mogl takie dostac ) , mamy huty ( teraz rozpier.dolone przez zachodnich burzujow , poniewaz bylismy za konkurencyjni ) łoBuzek wzial wiecej kredytu , a widzisz chociaz kilometr wybudowanej autostrady , lub cokolwiek innego wybudowane za te pieniadze ? odp. Nie A co do mojego przeklejenia tekstu , niestety nie mam tak pieknego jezyka aby pisac co mi w glowie siedzi , wic musze sie posilkowac lepszymi odemnie Cieszmy sie i radujmy mamy piekny kapitalizm ... ehh co za ludzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Wszędzie gdzie w tych punktach napisałeś "za darmo" przemyśl sobie jeszcze raz czy coś k***a jest za darmo. nie za darmo ale za podatki ... ( tamto stwirdzenie to byl kolokwializm ) a dwa czy jest cos za darmo , nic nie musialo byc bo ten co chcial mial prace ... Kwitnący przemysł?? Buhahaha, chyba według statystyk prowadzonych przez RWPG. a nie kwitl , co powiesz o hutach i innych zakladach ... poczytaj sobie , mielismy najnowoczesniejsze zaklady w europie Dzieci wysportowane? Hahahahha z tego chyba miałem największą bekę. Co ma do tego ustrój? Pozabieraj wszystkim komputery i telewizory i dzieci znów wyjdą na podwórka. smieszny jestes , mialem za PRL`u 2 telewizory i wideo , i jakos wolalem chodzic na dwor Jeszcze chyba lepsze - porównanie "Świata Młodych" i "Bravo" :lol: Jak dziś pamiętam artykuł o tym, że Michael Jackson będzie żył 150 lat - czym to się k***a różni od artykułów w Bravo? to byl przyklad , na oglupianie mlodziezy wydawalo mi sie ze nie musze tego tlumaczyc Pracę dostawało się wg wykształcenia?? Nie no leżę i kwiczę normalnie. Chyba od dobrze ukształtowanej książeczki partyjnej się dostawało a nie wiedzy... nie powiesz mi ze lekarz nie dostawal pracy w przychodni szpitalu czy gdzie indziej .. a teraz pan magister dostaje w najlepszym razie miotle ( no chyba ze jest dziany < ma tatusia mamusie dzianych> albo koneksje Mówiono prawdę o USA" :lol: :lol: - nie mówię, że teraz mówi się prawdę ale to co piszesz to normalnie kpina. ehh nie bede tego komentowal , wielki brat patrzy Zadłużenie 20 mld dolarów? Siła nabywcza dolara też się zmieniła. Poza tym pieniądze te szły na przestarzały przemysł, drogi, które rozpadały się zanim jeszcze je ukończono, a resztę rozkradali i pracownicy (w materiałach) i partyjni (bezpośrednio). patrz moj poprzedni post Tanie mieszkania! LOL LOL. No jasne, że tanie, tylko szkoda, że na nie się czekało 10-15 lat ;) A potem mieszkało się w towarzystwie np. azbestu czycuś ;) teraz mieszkasz w namiocie jak nie masz kasy na mieszkanie ... Afery duszono w zarodku? <font color="#FF0000">[ciach!]</font>, nie duszono. Po co dusić coś, co nigdy nie wychodzi na jaw? A jak wychodziło to się dawało np. karę śmierci (vide afera mięsna). teraz zlodzieje dostaja teke ministra Nie było podatków takich jak dziś? No jasne - było 1000 różnych podatków i wtedy to mało kto się w tym łapał. buahaha tylko tyle Ci powiem , zaklad racy Cie rozliczal ... ZUS działał i miał dobry zarząd?? Hahahaha - dobrego drukarza miał i tyle ;) patrz poprzednia wypowiedz Służba zdrowia działała sprawnie? Taaa, a kiedy to nauczyli się brać koperty? Może niedawno? ;) ale do ku.rwy nedzy stac cie bylo na te koperte , to raz , a dwa nie musiales czekac miesiacami na przyjecie do szpitala ... teraz jak jest wszyscy widza .. ludzie zdychaja na ulicy a szpitale swieca pustakami bo skonczyly sie lmity "Czyny społeczne aktywizowały lokalne społeczności, integrowały i zapewniały piękny wygląd miastom i wsiom" - buahahaha taaaa i słynne "malowanie trawy na zielono". Takie coś do dzisiaj stosowane jest właśnie w miejscu gdzie epoka PRL siędzie głęboko - w wojsku. Maluje się te ściany, które zobaczy prezydent/generał czy kij go wie kto tam przyjedzie w odwiedziny... ehh nie zrozumiales .. nic , chodzilo o to ze szedles do sadziada i on Ci pomagal i wogole , a teraz sasiad ma Cie w [gluteus maximus] bo po 12-13 h w fabryce jedyne o czym marzy to zalec w lozku "Mogliśmy liczyć na pomoc sąsiadów (NRD, Czechosłowacja, ZSRR)" - taaa i vice versa - zawsze sąsiednie czołgi mogły wjechać jak zaistniała potrzeba. a powiedz mi czemu nie , teraz zolniez dostaje na sluzbe 3 ( slownie trzy ) naboje to napewno moze pomoc braciom z NATO Nie no.. zmarnowałem tyle czasu ale musiałem... Z resztą "argumentów" nawet nie mam siły i czasu dyskutować. Ale miałem zrąbany humor - dzięki Pietia za poprawienie :) ehh gratulacje , gdy brak argumentow , czas na osobiste wyjazdy , prawda Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Pietia, ale czy my mamy w Polsce kapitalizm?? Tak samo jak wcześniej nie mieliśmy komunizmu tak teraz nie mamy kapitalizmu. Daaaaaleko do tego.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikaelus Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Ręce opadają... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 5 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2004 Porównywanie Polski z czasó komunizmu do kapitalizmu, któy ponoć jest teraz jest bezsensowne, bo sytuację naszego kraju trudno nazwać normalną. Gdyby nasz rząd nie był taki niedorobiony i gdyby nas Rosja po 2 wojnie nie dorwała to byłoby zupełnie inaczej. Komunizm to najgorszy system jaki może być - przynajmniej dla mnie, bo dla obiboków jest idealny. Dlatego między innymi teraz jest tak do [gluteus maximus], bo Polacy nauczyli się, że nie opłaca się uczyć w szkole, czy ciężko pracować - bo za komunizmu i tak każdy miał pracę i podobnie zarabiał (a i czasem fizole wyciągali więcej) - więc po co się męczyć. Dla mnie tamten ustrój byłby koszmarem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...