Skocz do zawartości
Kamil

Mam maly problem Athlon 1600+ Xp + ecs k7s5a

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam plyte ecs k7s5a z lanem do tego mialem caly czas durona 900 i chodzil bezproblemowo wczoraj kupilem athlona 1600+ XP i mam mały problem ustawie cpu i pamiec na 133 wlacza sie wszystko Xp 1600+ windows sie laduje tylko po jakims czasie wiesza sie komp staje ekran i nic sie nie da zrobic trzeba twardo wylaczac powerem.

Potem gdy wlaczam od nowa komputer nie wyszukuje twardego dysku pri master musze wlaczyc jeszcze raz i wtedy jest ok

Mial ktos moze taki przypadek za jaka kolwiek pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam

Kamil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak byla seria K7S5A ,ktore wlasnie wieszaly sie na FSB 133 na 100 chodzilo ladniutko ale na 133 byly zwiechy. Mialem na tej plycie D750 ktory chodzil ladnie stabilnie szybko i A1000 266 ,ktory zwiechal ale tylko w grach. Sprobuj upadtnac bios na najnowszy bo ja sie bawilem gdzies pol roku temu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz kiedys kombinowalem z upgrade'ami biosu po zmianie na xp 1600. i nie pomoglo. za to pomogla zamiana ramu na ddr.

najlepsze jest to ze niektore z tych plytek nie maja problemu z obsluga ustawien 133/133 przy sdr. widocznie zalezy od partii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Mam plyte ecs k7s5a z lanem do tego mialem caly czas durona 900 i chodzil bezproblemowo wczoraj kupilem athlona 1600+ XP i mam mały problem ustawie cpu i pamiec na 133 wlacza sie wszystko Xp 1600+ windows sie laduje tylko po jakims czasie wiesza sie komp staje ekran i nic sie nie da zrobic trzeba twardo wylaczac powerem. 

Potem gdy wlaczam od nowa komputer nie wyszukuje twardego dysku pri master musze wlaczyc jeszcze raz i wtedy jest ok 

Mial ktos moze taki przypadek za jaka kolwiek pomoc z gory dziekuje i pozdrawiam 

Kamil

hehehehe... znowu mobo ECSa się kłania. K7S5A to chyba najbardziej nieudany model. Moja rada to jesli masz SDRy to wymien na DDRy (tak jak mowili moi przedmowcy) Wrzuc jakis CHEEPBIOS i sprawdz moze co pomoze. U mnie jednak nic nie pomogło :) ale ja bylem w o tyle lepszej sytuacji ze w systemie potrafil zachowac stabilnosc a wieszal sie tylko w grafie 3D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem identyczny problem i nie udalo mi sie odpalic pamiatek na 133 na 100 chodzily ok wkoncu wymienilem...........plyte glowna bo ecs to shit jakich malo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pisałem pare dni temu o podobnym problemie- config jak poniżej.Zamieniłem AMD TB900 na XP1800+ i nie mogłem uruchomić kompa na magistrali 133MHz, aha pamięci mam SDR. Co zrobiłem?

Podniosłem napięcie na pamięciach, najpierw na 3.4V i komp wystartował, ale wykazywał niestabilność- winda nie za każdym razem ładowała się do końca. Podniosłem więc na 3.5V, już myślałęm, że to starczy, ale jednak nie.Komp po jakiś 2-3godzinach pracy restartował się sam.Podniosłęm więc na 3.6V i komp teraz chodzi bez zwiechy, samoczynnego restartu już 3 dzień.

Sprawdź czy masz jeszcze dzielnik dobrze ustawiony.

Spróbuj może pomoże.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Pamieci pamieciami - ale ja stawiam na zasilacz. Mialem bardzo podobne objawy, co prawda na TB. Po zmianie zasilki na 300 W wszystko chodzi OK (odpukac) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...