Skocz do zawartości
sensei

A-data Vitesta 566/600 - Tccd In Action

Rekomendowane odpowiedzi

O, widzę kolega zapodał co i jak na czymś sensowniejszym niż mój ostatni test na Gigabyte :wink: IMHO 285 na 2,75 Vi to jeszcze z 2,5-3-3-8 to bardzo dobry wynik. Na Xtremesystems ludzie wyciągają >300 ale juz w okolicach 3V. Strasznie jestem ciekaw jak będzie to wyglądało na DFI NF3 pod s939, które jak wiadomo ma możliwość zapodania Vdimm pow. 3,2V :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą szukając nowego biosu znalazłem na forum ciekawe testy pamięci, m. innymi A-DATA DDR600

Poniżej link:

http://www.rhcf.com/sisubb/ultimatebb.php/...opic/21/69.html

Polygon co prawda jedzie na FX55, ale ma tą samą płytę co ja - chyba wypróbuję tego biosa 1.41 :)

No, moim zdaniem wyniki dosyć ciekawe, zaraz po biosie zabieram się za testy DDR600.

Przy okazji, klikając na Vitesty 600 zwróccie uwagę na ceny - 154 EUR :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie teraz analizuję na spokojnie te wyniki Polygona na Vitestach600 w dualu i musze powiedzieć że w sumie z FSB pojechał wyżej, ale timingi mam dużo lepsze.

U niego max CL 2.5 to 225 MHz powyżej już CL 3.

U mnie hula CL 2.5-3-3-5 na 285 MHz też w dualu.

Strasznie duża różnica FSB!

Inna sprawa że u mnie powyżej 285 ani ruszy bez względu na timingi ( nie próbowałem tylko przy 2T bo to bez sensu )

Proc miał obniżony mnożnik przy tych testach.

WYNIKI Z EVERESTA NA POPRZEDNIEJ STRONIE TEMATU BYŁY ROBIONE NA DDR600!!!!!

Przepraszam najmocniej za wprowadzenie w błąd!!!!

Zorientowałem się dopiero jak otworzyłem budę!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już po testach :)

Na moim sprzęcie Vitesty 566 i 600 idą dokładnie tak samo.

Prawdopodobnie to kwestia voltów, w biosie mam max 2,85 ( naprawdę podobno podaje mniej - 2,73 ) więc nic więcej nie wycisnę.

Najlepszy wynik jaki mam ( nie ważne czy to są 566 czy 600 - idą tak samo co do 1 MHz ):

FSB 285

2,5-3-3-8,

odczyt 8159,

zapis 3130,

czas oczek. 35,3

To że pamiątki idą dokładnie tek samo wskazuje że problem przekroczenia 285 tkwi raczej gdzie indziej ( raczej MoBo ).

Tak w ogóle zauważyłem że pomiary na EVEREST różnią się od 200 do 300 w odczycie, podobnie w zapisie podczas kolejnych pomiarów bez zmian jakichkolwiek ustawień, więc do dokładnych pomiarów np. które titingi ciut lepsze EVEREST się nie nadaje.

Trzeba jeszcze wspomnieć że przy takich ustawieniach Vitesty się nieźle grzeją. Nie ma patelni, można je spokojnie wyjąć i trzymać w ręce ale są naprawdę ciepłe.

Na razie tyle, żeby je porządnie przetestować potrzebna jest płytka z co najmniej 3,0-3,2 V no i dobre chłodzenie w budzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, że to ciepło nie przeszkadza im w takiej pracy?? Bo jeśli przeszkadza, to przy 3,0V to już wogle będzie tragedia, a w sumie chodzi o to żeby pamięci były stabilne przy jakiejś określonej wartości FSB, więc te testy uznałeś za stabilne bez wiatraka wiejącego na mem czy z??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zauważyłem żeby temp przeszkadzała im w pracy, za stabilne FSB uznałem takie w którym komp przechodzi superpi 16M, w nocy zapodałem też prime, przez ok 3h szedł bez problemu na wspomnianym 285.

Na pamiątki nic mi nie wieje, standartowa wentylacja w budzie, 2 wiatraki tył, 1 bok i 1 przód, wszystkie na low.

Może to normalne że się grzeją przy takim FSB, w końcu nie parzą -

ktoś wie jaka jest dopuszczalna temp pracy DDRów?

Komp chodzi w domu praktycznie 24h na dobę i od wczoraj na 285, w międzyczasie pogrywam w HL2, więc gdyby dochodziło do przegrzania były by jakieś resety albo zawiechy ale jest OK.

Hanu - jak u ciebie z temp kości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualnie pracują w kompie z A7N8X na NF2 przy 2,7V na 2-3-3-8 na FSB 230 i raczej nie są ciepłe. No ale to nie to co przy 2,85 i wysokim taktowaniu... Nadal czekam na wlasne MoBo i A64 i dopóki nie "przyjdą" nie mogę za bardzo obiektywnie się wypowiadać, bo jednak NF2 nie daje mi takich warunków ( szczególnie ten Asus ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze corraz popularniejsze stają się wycieczki do naszych południowych sąsiadów. W sumie konkurencja dobrze robi. Kto zaproponuje niższą cenę to biore :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i pojechałem te A-daty na 666MHz   a łatwo nie było.............http://img156.exs.cx/my.php?loc=img156&amp...e=333mhz8uf.jpg

Łi taaaam, jedna kość.... w singlu..... :wink:

Dobra, w końcu to s754 więc nie ma co gadać. Ładnie, podoba mi się. Choć zastanawiam się jak pójdą mi w dualu na s939. 2x512 of koz. Na NF2 sprawują się całkiem, całkiem, ale to w końcu nie dla tej platformy je kupowałem.....

ee tam od razu najszybsze  

G.Skill DDR600 @ DDR710 1T CL3 4-4-8 2.85V lub G.Skill DDR600 @ 670MHz

Nie powiem, robi wrażenie. Ale jest jedno "ale".... Obydwa wyniki sa na kombinacji 2x256. Ciekaw jestem czy wersje 512 też tak chulają. Mam wątpliwości...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ee tam od razu najszybsze

G.Skill DDR600 @ DDR710 1T CL3 4-4-8 2.85V lub G.Skill DDR600 @ 670MHz

Nie powiem, robi wrażenie. Ale jest jedno "ale".... Obydwa wyniki sa na kombinacji 2x256. Ciekaw jestem czy wersje 512 też tak chulają. Mam wątpliwości...

No jasne, ze 256 łatwiej się podkręcają,

założe sie że to były jednostronne moduły

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TCCD zasadniczo dziala lepiej w jednej kosci...

2x512 Max co dostalem to okolo 270 FSB, a w jednej kosci max niestabilne fsb 313 2.5-4-3-7-1T gdzie wydajnosc w singlu byla 4830 - wiec cool wynik. Mam A64s754 wiec akurat jest mi jedno czy mam 1 kosc czy 2(poza iloscia pamieci) a narazie testuje i bije rekordy ;) wiec mam jedna kostke.

Stabilnie mam 299 2.5-4-4-7-1T i hula ladnie z 4650 w everescie.

BTW. Ja mam Geile UltraX (mimo ze chcialem A-Data) ale to te same chipy wiec mozna dzielic sie dowiadczeniami...

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi