Skocz do zawartości
sensei

A-data Vitesta 566/600 - Tccd In Action

Rekomendowane odpowiedzi

czy duze taktowanie TCCD moze wplynac na zle dzialanie gier ?? np moje TCCD ida GM i Memtest stabilne na 295MHz 2.5-4-3-7 na 2.8V a np GTASA wywala mi bsoda a b2 sie wywala na pulpit , dziwne bo memki w testach nie wywalaja bledow a tu takie jaja ...

1594456[/snapback]

Resetowałeś mobo po wymianie pamięci (cmos reset) ??

DFI NF4 czasem źle zaskakuje z po wymianie ramek - cmos reset pomga.

Edytowane przez yotomeczek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy duze taktowanie TCCD moze wplynac na zle dzialanie gier ?? np moje TCCD ida GM i Memtest stabilne na 295MHz 2.5-4-3-7 na 2.8V a np GTASA wywala mi bsoda a b2 sie wywala na pulpit , dziwne bo memki w testach nie wywalaja bledow a tu takie jaja ...

1594456[/snapback]

Proponuję byś ustawił Maks Async na 9 i Read preamble na 7. Powinno pomóc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1594456[/snapback]

A przechodzą SPi? Mnie na 300 2,5-4-3-6 w GM pracują bez błędu 4h a 1M nie potrafią poprawnie policzyć :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kapryśne te vitesty. Kiedyś mi poszły tak jak w podpisie na 3.0V, a teraz rwę sobie włosy z głowy bo mi na żadnym biosie na ustawieniach z podpisu nie chcą już przechodzić superpi 16M. :mur: Dopiero na Dynamic counter na disable i TWR na 3 i napięciu 2.8V + bios 704-1 mi jakoś przeszły superpi 16M. Za to 5 min późnej odpaliłem jeszcze raz kompa bez zmian ustawień i już spi się wieszał. :mur: Czy ktoś z was uświadczył już kiedyś takiej kapryśności u swoich pamięci?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

dzieki za rade ale mam 8ns i 5ns i jest juz ok , co prawda memki licza pi 16MB i 32MB , GM i Memtest czyste ale z gier wywalalo , jak an razie spokoj na biosie 510-1 i na windowsie z SP2

screen z pi16MB na 9x300 1:1

http://img314.imageshack.us/img314/9962/12302qw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kapryśne te vitesty. Kiedyś mi poszły tak jak w podpisie na 3.0V, a teraz rwę sobie włosy z głowy bo mi na żadnym biosie na ustawieniach z podpisu nie chcą już przechodzić superpi 16M. :mur: Dopiero na Dynamic counter na disable i TWR na 3 i napięciu 2.8V + bios 704-1 mi jakoś przeszły superpi 16M. Za to 5 min późnej odpaliłem jeszcze raz kompa bez zmian ustawień i już spi się wieszał. :mur: Czy ktoś z was uświadczył już kiedyś takiej kapryśności u swoich pamięci?

1597448[/snapback]

Haha, lyzkov, cósik niedokładnie czytasz topiki :lol: Słyszałeś o syndromie "Hanu-Racuch"? Otóż spieszę ci z wyjasnieniem, ze Vitesty to zagadka większa niż miejsce ukrycia Bursztynowej Komnaty. Niby TCCD, ale znaleźć prawidłowe ustawienie dla taktowania powyżej 300 to już niezła zagwozdka. Raz ustawione działa, by za parę dni juz walić błędami. Do tego machlowanie BIOSami, zeby znaleźć "ten właściwy".I dochodzi jeszce problem trcd na 3. Na jednych Vitestach z tak ustawionym trcd chodzi do powiedzmy 270 by na innych fikac do 295-300. Amba fatima.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1597448[/snapback]

Próbowałeś z biosem 702-1 PDP XBLK poleciały na 327MHz 2.9V ,troszkę to nie stabilne(512KBsp) ale potencjał jest.Na 704-1 szły do 310

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś z biosem 702-1 PDP XBLK poleciały na 327MHz 2.9V ,troszkę to nie stabilne(512KBsp) ale potencjał jest.Na 704-1 szły do 310

No dobrze ale popatrz (na podpis) na jakich timingach chce zrobić to 300 mhz. Do tego zależy mi na dzielniku div180 na którym chodzą mi o wiele gorzej.

Mi raczej najlepiej działają na 704-1 (odziwo nie na -3!). Ziku natomiast zachwalał 510-2 - muszę go wypróbować. Za to udało mi się niedawno jeszcze raz zrobić 300 tyle że na słabszych alfach niż za pierwszym razem i na vdimm 2,7V :blink: - wcześniej najlepsze zdawało się być 3,0V. Po za tym zauważyłem że jest pewna kombinacja dwóch timingów które najlepiej działają - Max Async Latency i Read Preamble - odpowiednio: 8.0ns/5.0ns i 9.0ns/7.0ns (być może są jeszcze inne wyższe). Do tego dodam, że na dzielniku div180 za nic w świecie nie mogę wycisnąć ~300mhz - dla tego dzielnika najlepszym vdimm wydaje sie być 2,9V (na 2,7V wogóle nie wstają). :mur: :mur: :mur:

I co ja mam począć z tymi tccd? Chyba wypróbować bios 510-2...

Edit:

Hehe ale numer! Na 510-2XCELL na div200 i vdimm 2,8V udało mi się wycisnąć to: http://i23.photobucket.com/albums/b399/lyz...05_25-3-3-6.jpg :rolleyes:

Najlepsze jest to że ten bios jest ponoć specjalnie optymalizowany pod BH5/6/ch5/6/utt. :lol:

Teraz będę testował na div180, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Jeszcze mam do ciebie pytanie (jako, że widzę, że jesteś ekspertem od TCCD) o nawiew na te pamięci. Trochę się grzeją więc zastosowałem jeden wiatrak 120 puszczony bezpośrednio na nie, ale gdy dodałem drugiego 120 z drugiej strony a w pokoju było 18*C radiatory były już zupełnie zimne i system wogóle nie wstawał na >270mhz. :blink: Za to gdy dałem im się wygrzać już było dobrze. Czy to normalne? Jeśli tak to baaaaardzo dziwne te pamięci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego ja kupilem Gskill   , Tylko nie piszcie na PW czy mam na sprzedaz bo nie mam , chyba ze sie znajdzie z 3 lub wiecej chetnych jednoczesnie :wink:

Tyle tylko - że od siebie dodam, że nie każdy Gskill lata 300 2,5-3-3-6-1T ...

W zasadzie 90% szans na takie ustawienia dają jedynie gskille FF (te najdroższe)

Tańsze (LE itd) niestety przeważnie latają 270-290 z takimi timingami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widac mam szczescie bo te pierwsze ktore mialem to pomimo kiku innych par chyba byly naj a jak sprzedalem i kupilem inne , ( te obecne to tez sa OK )

Ale prawda jest taka ze stabilne 24/7 na tym co pokazalem nie jest mozliwe nie oszukujmy sie. Trzeba juz miec FF jak np Windwithme zeby zrobic 300 2,5-3-3-6 i 2,6V !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widac mam szczescie bo te pierwsze ktore mialem to pomimo kiku innych par chyba byly naj a jak sprzedalem i kupilem inne , ( te obecne  to tez sa OK )

Ale prawda jest taka ze stabilne 24/7 na tym co pokazalem nie jest mozliwe nie oszukujmy sie. Trzeba juz miec FF jak np Windwithme zeby zrobic 300 2,5-3-3-6 i 2,6V !!

1601083[/snapback]

FF ??

a na ile masz stabilne te ramki ??

Super Pi 32M przechodzą na 300 ??

Co do rzeczonego Windwithme to jego ramki potrafią nawet 311MHz 2,5-3-3-6-1T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Hanu

Jeszcze mam do ciebie pytanie (jako, że widzę, że jesteś ekspertem od TCCD) o nawiew na te pamięci. Trochę się grzeją więc zastosowałem jeden wiatrak 120 puszczony bezpośrednio na nie, ale gdy dodałem drugiego 120 z drugiej strony a w pokoju było 18*C radiatory były już zupełnie zimne i system wogóle nie wstawał na >270mhz.  :blink: Za to gdy dałem im się wygrzać już było dobrze. Czy to normalne? Jeśli tak to baaaaardzo dziwne te pamięci...

1600921[/snapback]

Ano widzisz, A-Daty są nieco "kopniete"... :lol: A tak na serio, czasami wystarczy, ze pomiędzy konkretnymi kościami na danym module jest zbyt duża różnica temperatur - jedna cieplejsza od drugiej - i OC leci na łeb na szyję. Takie zjawisko często można zaobserwowac na grafach , gdy odpadnie jeden z radiatorów chłodzących poszczególne kości. Po drugie, nie zawsze niskie tempy dobrze robią pamięciom, szczególnie tym , które działają najlepiej na niskich voltażach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Qrcze ja walcze z tym adatami juz od 3dni, udalo mi sie na ustawieniach z podpisu, byloby swietnie bo liczy Pi normalnie, 3dmarki chodza extra, gry tez, poza jednym wyjatkiem, battlefield 2, moge pograc jakies 30min i mam zwis lub resa, lub wywala na pulpit:/ dlatego probuje im zluzowac ustawienia, jednak pamieci sa tak kaprysne ze chdoza tylko na tych konkretnych wystarczy cos lekko zmienic, niezaleznie czy lepiej czy gorzej i tak traca stabilnosc, a 9x300 to wogole nie potrafie uzyskac, w sumie dziwne jak 9x311 dziala:/ , do wina to na 9x322 nawet wejde ale pi nie liczy dobrze. Dzis testuje starszy bios 510-2, ale nie wglada zeby cos sie poprawilo:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie najwięcej ile mi się udało z nich wyciągnąć to 311 @ 2.5-3-3-6 ale niestety na spi 1M - 16M wywala się na 2 Loopie.

http://i23.photobucket.com/albums/b399/lyz...11_25-3-3-6.jpg

Jeszcze powalczę z alphami. Może mi sie wkońcu uda zrobić to 311...

Może jakieś sugestie, które mam timingi alpha pozmieniać aby uzyskać lepszą stabilność?

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

FF ??

a na ile masz stabilne te ramki ??

Super Pi 32M przechodzą na 300 ??

Co do  rzeczonego Windwithme  to jego ramki potrafią nawet 1601531[/snapback]

Nie , moje to LE

Nie sprawdzalem na 32M , jak sie nimi bawilem to 16M to i tak bylo maxem na jaki mialem czas .

Te 311 owszem zrobil na 2.8V , widzialem to juz wczesniej ale na 2.6V - 300. Ciekawe czy na takie trafil czy jakas wieksza selekcja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8ns daj an 9ns i 5.5ns daj na 6ns , TWTR daj na 2 a TRTW daj an 3 TRRD daj 2 i TREF w biosie daj na 3120

1602606[/snapback]

To mi tylko pogorszyło. Wywalał się odrazu po initial value a potem już nie chciał startować.

@Wampir

Na jakich alphach i napięciu zrobiłeś ten wynik w podpisie? Pytam się bo mi na div180 coś ostatnio bardzo słabo chodzą te memki. :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie niestety jest wielka różnica pomiędzy div200 a div180. Testowałem sobie właśnie moje pamięci na div180 i o dziwo na 292 mhz potrzebowały 3,2V aby się poprawnie ładował system. SPI nie przechodzi na takim ustawieniu. Co jest do licha? :mur: Wyprubuję jeszcze jakiś bios z końcówką 3, może będzie coś lepiej...

UPDATE:

Bios 702-3 troche pomógł aczkolwiek mało (czyli jest w miare dobry pod div180). Za to najwięcej dało zdjęcie jakiegokolwiek nawiewu na ramy. :) Właśnie mi przeszło SPI 16M na 292 mhz i 2,7V. Jadę dalej... :)

UPDATE2:

Wreszcie mi się udało!

SuperPI 16M 311 Mhz @ 2.5-3-3-6 2,95V :D

Edytowane przez lyzkov

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam =)

mecze sie od tygodnia z div200 i nie bardzo moge nawet 300 wyskrobac :/ SP32 wywala po 20-25 min czasami przejdzie ale Blend pada po 30 min. Small FFT lecialo 4h i wszystko ok wiec to nie proc mnie trzyma. wklejam screen z a64t prosze o pomoc :)

Dołączona grafika

div180 jeszcze gorzej ani 9/6, 9/7, ani 10/6, 10/7, 10/8 (mowie o read pre i max async) wszystko wywala od razu na initial value w SPI O_o

Edit:

Zmienilem bios na 702-1 kiszka totalna, 702-3 to samo... 704-3 tez. na 300 nie dalo sie nawet do biosu wejsc... powrot do 510-2 xcell i SP32m przeszlo, blend leci od 2 godzin i czysto O_o to tccd mnie meczy.. :D (jak to bylo... motyw Hanu-racuch? :D)

Edytowane przez Saimek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zonk. Same mi sie pamieci ustabilizowaly :D te same ustawienia co wczesniej tylko od nowa bios wrzucony O_o 2,8V o dziwo... 3h blenda i jest czysto... dziwne O_o zobacze moze da sie zrobic 9X311. Chcialbym 2,8G nie koniecznie div200... co do 180 to kosmos byl wczesniej zadne read pre/max async nie byly dobre... SPI 1-2 sek i padalo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65200435

a jakich kosciach sa te a-daty ? poszukuje tych na tccd

Witam. Jest PAn kolejną osobą ktora pyta a ja nie mam pojęcia a radiatorow nie bede sciagał bo potem stracą na wartości. Pozdrawiam.

dwie godziny po otrzymaniu poprzedniej odpowiedzi dostalem to:

Witam Ponownie. Sciągnąłem z jednej z nich radiator...niech tam i tak mam ich kilka. Kości są samsunga TCCD. Pamięci są z tej samej partii więc pozostałe też są na samsungach. Pozdrawiam.

wiec jesli szukacie tanich tccd to duzo wskazuje ze wlasnie znalezliscie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi