Skocz do zawartości
sensei

A-data Vitesta 566/600 - Tccd In Action

Rekomendowane odpowiedzi

Z Vitestami bywa różnie jak pokazał przykłąd mój i Racucha. Obaj mamy 2x512 566 i nijak nie mozemy znaleźć jakiejś sensownej prawidłowości w voltach. Racucha pracują poprawnie dopiero od 2,8V. Moje 2,7 i 2,9V a reszta lipa. Moje z kolei mają kłopoty z Trcd 3 przy wyżej niż 270, Racucha z kolei fikają 295. Myśle, że po prostu nie trafiliśmy z koścmi "do parki" i mają różne wersje kości TCCD w środku. W końcu Ibiz nie mógł przewidzieć co w nich siedzi. Tak czy inaczej moje dojeżdzają do 309 na 2,5-4-3-7 przy 2,9 V :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Vitestami bywa różnie jak pokazał przykłąd mój i Racucha. Obaj mamy 2x512 566 i nijak nie mozemy znaleźć jakiejś sensownej prawidłowości w voltach. Racucha pracują poprawnie dopiero od 2,8V. Moje 2,7 i 2,9V a reszta lipa. Moje z kolei mają kłopoty z Trcd 3 przy wyżej niż 270, Racucha z kolei fikają 295. Myśle, że po prostu nie trafiliśmy z koścmi "do parki" i mają różne wersje kości TCCD w środku. W końcu Ibiz nie mógł przewidzieć co w nich siedzi. Tak czy inaczej moje dojeżdzają do 309 na 2,5-4-3-7 przy 2,9 V :D

1424427[/snapback]

No wkoncu jakas sensowna rozmowa :).

heh ja zapodam na nf7 3,3v i pwoiem co i jak...

Choc u mnie zauwazylem ze najlepiej chpodza na 2,95v :) Jakos takos najmniej krzakow mam przy OC:).

Zreszta narazie Socket A i 271,x Fsb Ale timingo 3-4-4-11 T1 ( i nic sie nie da zrobic z Timingami)...Socket a nie lubi TCCD zabardzo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z tego wynika ze te pamieci sa malo komu przydatne :)

wiekszosc płyt ma 2.8-2.85V, moj asus p4c800 ma 2.85 a jest uwazana za jedna z lepszych plyt glownych jak nie najlepszych pod s478. Mało przydatne bo nie wyciągne z nich maxa co one potrafią i kłania sie zmiana mobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z tego wynika ze te pamieci sa malo komu przydatne :)

wiekszosc płyt ma 2.8-2.85V, moj asus p4c800 ma 2.85 a jest uwazana za jedna z lepszych plyt glownych jak nie najlepszych pod s478. Mało przydatne bo nie wyciągne z nich maxa co one potrafią i kłania sie zmiana mobo

1424547[/snapback]

Zle nas zrozumiales... wlasnie TCCD (Vitesty pc566/600) sa bardzo przydatne bo spokojnie chodza na taktowaniach rzedu 300mhz... przy napieciu 2,6-2,9.

Wysokie napiecia to na Windbondu Bh i Ch ida... bo one sie dobrze skaluja...

A problem mam taki ze chyba nikt nie sprawdzal skalowania sie vitest :)... co bede musial chyba sam sobie sprawdzic :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

dem --> niewiem czy zauwazyleś ale te co wybraleś sa DDR2 a 600 są DDR wiec jak latwo sie domyslec te DDR2 fikają z duzo wiekszymi timmingami

echhhh gdyby 600 kosztowaly tyle co te 533 DDR2 ....pomazyc dobra sprawa

1488912[/snapback]

heeee

kto by kiedyś pomyślał, ze pamięci DDR będą droższe od DDR2 :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heeee

kto by kiedyś pomyślał, ze pamięci DDR będą droższe od DDR2  :lol:

1488942[/snapback]

Równieżnad tymubolewam.. ale ja wole DDR1 z dobrymi timingami niz... jakies DDR2 :P... zreszta przy DDR1 jestw ieksza satysfakcja jak sie uzyska wysokie czestotliwosci :P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krótkie pytanko do posiadaczy Vitest 256MB:

one są jednostronne mam rozumieć tak??? bo na stronie a-daty jest specyfikacja ogólnie o 256/512 i tam jest napisane ze moduly sa dwustronne ale to sie chyba tyczy tylko do 512MB???

jak to 2x256 chodzi na nforce2???

wycisne z 230-235 na niezlej plycie przy timingach 2-2-2-11-1T przy 2,9V???

czy male szanse??? bo przyeczytalem tu ze tccd nie lubia sie z nforce2??

teraz mam tez tccd i chodza spokojnie 220fsb 2-2-2-11-1T w dualu przy 2,9V ale 4-y banki sa zajete i nic wiecej fsb z nich nie wycisne a czytalem ze nf2 lepiej sobie radzi jak ma tylko dwa banki musi obadresowac wiec pomyslalem:

2 banki mniej=wieksze fsb :D

pzdrzzzzzzzzzz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

krótkie pytanko do posiadaczy Vitest 256MB:

one są jednostronne mam rozumieć tak??? bo na stronie a-daty jest specyfikacja ogólnie o 256/512 i tam jest napisane ze moduly sa dwustronne ale to sie chyba tyczy tylko do 512MB???

jak to 2x256 chodzi na nforce2???

wycisne z 230-235 na niezlej plycie przy timingach 2-2-2-11-1T przy 2,9V???

czy male szanse??? bo przyeczytalem tu ze tccd nie lubia sie z nforce2??

teraz mam tez tccd i chodza spokojnie 220fsb 2-2-2-11-1T w dualu przy 2,9V ale 4-y banki sa zajete i nic wiecej fsb z nich nie wycisne a czytalem ze nf2 lepiej sobie radzi jak ma tylko dwa banki musi obadresowac wiec pomyslalem:

2 banki mniej=wieksze fsb :D

pzdrzzzzzzzzzz

1489398[/snapback]

Po pierwsze... TCCD 256Mb A data Vitesta Pc566/600 SA JEDNOSTRNNE B)

Po drugie co do Timingow to na TCCD osiagniesz max okolo 225 Mhz 2-2-2-11(5) T1 wiecej one nie ciagna... potem musisz dac np. 2,5-3-3-11 i przy tej awrtosci to spokojnie powinny skalowac sie do 270 Mhz...

A tak wogoel to do NForce 2 Najlepiej tylko 2 kosci ladowac...- najmniej problemow :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Równieżnad tymubolewam.. ale ja wole DDR1 z dobrymi timingami niz... jakies DDR2 :P... zreszta przy DDR1 jestw ieksza satysfakcja jak sie uzyska wysokie czestotliwosci :P.

1488979[/snapback]

Tu raczej nie chodzi o satysfakcję, a o brak alternatywy- młotkiem byś wciskał te ddr2 do swojej mobo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem wczoraj pare testów w 01 i w SPi przy 2.85v samo zobaczcie

Widze ze cl 2,5. Moje kostki nie chca wstawac na cl wyzszym niz 2,5 powyzej 290 mhz, u ciebie jest tak samo?? Pozniej zmienie timingi i zobacze czy przejde 317 mhz :) W sumie dalem na 300 i tak zostalo, musze sprawdzic czy bedzie wyzej, sam jestem ciekawy. To 317 jest 100% stabilne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze cl 2,5. Moje kostki nie chca wstawac na cl wyzszym niz 2,5 powyzej 290 mhz, u ciebie jest tak samo?? Pozniej  zmienie timingi i zobacze czy przejde 317 mhz :) W sumie dalem na 300 i tak zostalo, musze sprawdzic czy bedzie wyzej, sam jestem ciekawy. To 317 jest 100% stabilne??

1519297[/snapback]

U mnie cl3 coś nie bangla nawet na fsb200 sie niechce uruchomic ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kubasiek1 :wink:

Pytałem Cię w topicu o Venice jak chodzą Twoje A-Daty,a dokładnie:możesz podać ile uciagną na 1T luźniesze timingi i na 2T. Interesuje mnie jaka jest róznica MHz między 2T a 1T( przy tych samych timingach optymalnych dla twoich pamięci).Jezeli dysponujesz czasem proszę o powyższy test. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co powiecie o kostkach TCC5 ?

w drugiej maszynie mam jednego TCCD i jednego TCC5 :] ...niby spd 3-3-3-8 przy fsb200,a narazie lataja na 2-2-2-5 :]

kostki to :

256MB Corsair XMS3200v3.2 - TCC5

256MB Corsair XMS3200v4.1 - TCCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja robiłem wczoraj pare testów w 01 i w SPi przy 2.85v samo zobaczcie 1518923[/snapback]

Dzizus ...

to wg ciebie pamięci szły 1:1 na 318MHz ??

NO WAY

8,5*318 CPU (pamięci w biosie na 200) daje realnie 300MHz na ramach (CPU/9)

Polecam programik A64 MemFreq

A64 nie obsługuje połówkowych dzielników dla ramek ... tylko całkowite CPU/10, CPU/9 itd ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zle nas zrozumiales... wlasnie TCCD (Vitesty pc566/600) sa bardzo przydatne bo spokojnie chodza na taktowaniach rzedu 300mhz... przy napieciu 2,6-2,9.

Wysokie napiecia to na Windbondu Bh i Ch ida... bo one sie dobrze skaluja...

A problem mam taki ze chyba nikt nie sprawdzal skalowania sie vitest :)... co bede musial chyba sam sobie sprawdzic :).

1424555[/snapback]

W moim przypadku o skalowalności Vitest 566 świadczy mniejsza ilość błedow w Memteście najwiecej "błedow"na 2,6Vmem i analogicznie najmniej na 2,9 V mem .http://www.techpowerup.com/articles/114/images/N4D702-1.zip Na tym BIOS-ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim przypadku o skalowalności Vitest 566 świadczy mniejsza ilość błedow w Memteście najwiecej "błedow"na 2,6Vmem i analogicznie najmniej na 2,9 V mem .http://www.techpowerup.com/articles/114/images/N4D702-1.zip Na tym BIOS-ie

1541855[/snapback]

U mnie identycznie... Uzywam napiecai 2,96v na Vitestach pC566... BO BLEDYZ NIKAJA... NA 2,6V TO JEST NIEMOZLIWE U MNIE ZEBY BEZBLEDNIE PRZESZLO GOLDA :/.

Sorry za caps :P... nacisnelo sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moich DRR600 przy ustawieniach 2,5-4-3-6 / 300MHz GM przestaje wyrzucać błędy przy 2,8 przy 2,9 znowu sie pojawiają :) Najbardziej frustrujące jet jednak to, że GM przechodzi i 3-4 razy a w Spi 16M i tak błąd wywala :? BIOS 704-1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja na moich ddr 566 jade na htt 300 przy 6-3-4-2,5 , napiecie 2.8 (dfi podaje 2.85), swego czasu nie moglem w zaden sposob przebic htt 290mhz, okazalo sie ze winne sa ustawienia, po zmianie drive strength na 1 pamieci dochodza do 315mhz htt i wszystko dziala stabilnie, dziwne jest tylko ze na cl3 nie wstaje komp juz przy 295mhz, zauwazylem ze jest to powtarzalne zjawisko, pare osob tez mialo taki w sumie przypadek, bo nie wiem czy to klopot :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi